Angst voor seksualiteit
Angst
Redactie
Angst
09/29/2020
1 min

Angst voor seksualiteit

09/29/2020
1 min
Angst voor intimiteit, aanraking of seksualiteit komt vaker voor dan je denkt. Onderzoeken wijzen uit dat de angst van seksualiteit vaker voorkomt bij vrouwen.
"Angst of fobie voor intiem contact is een vaak voorkomende angstklacht die bij veel mensen veel ongemak veroorzaakt"

De angst om aangeraakt te worden door een ander persoon, de angst om versierd te worden, de angst om een intieme of seksuele relatie aan te gaan zijn enkele uitingen van angst voor intimiteit.

Soms leidt deze klacht tot eenzaamheid. De spanning die deze klachten veroorzaken uit zich in verlegenheid, depressie, teleurstelling bij anderen, etc.

Bij mannen kunnen zelfs seksuele stoornissen optreden, zoals klachten van impotentie en/of ejaculatiestoornissen.

Bij vrouwen kunnen vaginisme of pijnlijke seks vaak een gevolg zijn of worden van deze angstklachten. Een vrouw zou nooit volledig lekker kunnen vrijen met een partner. Er zal altijd een bepaalde verkramping optreden.

Gelukkig is hier wel iets aan te doen. Al zal het voor sommige vrouwen een lange weg zijn om te bewandelen naar een minder pijnlijke vrijpartij. Houd vol en ga in gesprek met een therapeut. Natuurlijk ga je eerst het gesprek aan met jouw partner.

Mogelijke oorzaken van deze angst zijn eerdere seksuele ervaringen, opvoeding (zoals het ontbreken van een liefdevolle opvoeding), sociale angstklachten en gebrek aan assertiviteit, minderwaardigheidsgevoelens, eerdere teleurstellingen bij contacten, depressie.

Het gevolg van deze angstklachten is dat je teleurgesteld raakt in jezelf en/of anderen en hulpeloosheid ontwikkelt, waardoor je passief, afwachtend of vermijdbaar wordt.

Het leven is veel te leuk om hier lang mee rond te lopen. Ook mag je op tijd een oplossing gaan vinden, dat is weer goed voor je zelfvertrouwen!

Geniet van elkaar en zorg dat jouw partner weet wat er speelt. Alleen dan is een oplossing dichterbij dan je denkt. Het enige wat de oplossing gaat kosten is tijd... Succes en geniet!
Reacties