Doorzettingsvermogen
Passie
Albert & Tonny
Passie
10/28/2022
4 min

Doorzettingsvermogen vergroten (7 tips)

10/28/2022
4 min

Doorzettingsvermogen vergroten draait om de kracht hebben je doelen te halen. Ook als het tegenzit. Of het nu gaat om meer groenten eten, vaker sporten of minder hard werken.

Toch kan iedereen een zijn doorzettingsvermogen zelfstandig verhogen. Want je wilskracht kun je trainen, zoals je ook je conditie kunt verbeteren. In deze podcast hebben wij het over het krijgen van meer doorzettingsvermogen:

Doorzettingsvermogen is een kwaliteit die vaak wordt geassocieerd met succes. Het is de vastberadenheid en het vermogen om tegenslagen te overwinnen, obstakels te trotseren en doelen na te streven, zelfs in het gezicht van moeilijkheden. Doorzettingsvermogen is een essentiële eigenschap voor het behalen van persoonlijke en professionele successen. In dit artikel zullen we de kracht van doorzettingsvermogen verkennen, en hoe het ons kan helpen om obstakels te overwinnen en onze doelen te bereiken.

Wat is doorzettingsvermogen?

Doorzettingsvermogen kan worden omschreven als het vermogen om vol te houden, zelfs als de omstandigheden moeilijk worden. Het gaat om vastberadenheid, veerkracht en het vermogen om te blijven streven naar succes, ongeacht de uitdagingen die zich voordoen. Doorzettingsvermogen is geen aangeboren eigenschap, maar eerder een vaardigheid die kan worden ontwikkeld en versterkt met de juiste mindset en strategieën.

Voordelen van doorzettingsvermogen:

  • Het overwinnen van obstakels: Doorzettingsvermogen stelt ons in staat om obstakels en uitdagingen te overwinnen die zich op ons pad bevinden. In plaats van op te geven bij de eerste tegenslag, moedigt doorzettingsvermogen ons aan om door te gaan en alternatieve oplossingen te vinden.
  • Persoonlijke groei: Doorzettingsvermogen helpt ons groeien op persoonlijk vlak. Het dwingt ons om onze grenzen te verleggen, uit onze comfortzone te stappen en te werken aan zelfverbetering. Door het aangaan van uitdagingen en het overwinnen van moeilijkheden, ontwikkelen we veerkracht en zelfvertrouwen.
  • Het bereiken van doelen: Doorzettingsvermogen is een sleutelfactor bij het bereiken van onze doelen. Het stelt ons in staat om gefocust te blijven, ongeacht de hindernissen die we onderweg tegenkomen. Door consistent te blijven werken en niet op te geven, vergroten we onze kansen op succes.

Doorzettingsvermogen ontwikkelen

  • Stel duidelijke doelen: Om doorzettingsvermogen effectief te kunnen inzetten, is het belangrijk om duidelijke doelen te stellen. Zorg ervoor dat je doelen specifiek, meetbaar, haalbaar, relevant en tijdgebonden zijn (SMART-doelen). Dit geeft je een helder richtpunt en motiveert je om door te gaan, zelfs als de weg hobbelig wordt.
  • Visualiseer succes: Visualisatie is een krachtige techniek die je kan helpen bij het ontwikkelen van doorzettingsvermogen. Neem regelmatig de tijd om jezelf voor te stellen hoe het voelt om je doelen te bereiken. Deze mentale oefening versterkt je motivatie en vertrouwen in een ander, hoe ga je ermee om?
  • Breek het op in kleine stappen: Grote doelen kunnen ontmoedigend lijken, maar door ze op te breken in kleinere, behapbare taken wordt het behapbaarder. Focus op het voltooien van één stap tegelijk en vier je successen onderweg. Dit geeft je een gevoel van vooruitgang en moedigt je aan om door te gaan.
  • Leer van tegenslagen: Tegenslagen en mislukkingen zijn onvermijdelijk op het pad naar succes. In plaats van ze te zien als redenen om op te geven, probeer ze te zien als leermomenten. Analyseer wat er misging, leer van je fouten en pas je aan. Doorzettingsvermogen houdt in dat je veerkrachtig bent en in staat bent om op te staan na een val.
  • Zoek steun: Steun hebben van anderen kan een enorme bron van motivatie en doorzettingsvermogen zijn. Zoek mensen in je omgeving die je kunnen aanmoedigen, je kunnen ondersteunen en je kunnen helpen gemotiveerd te blijven, zelfs als het moeilijk wordt. Samen sta je sterker.

Tip 1. Stel jezelf een doel dat jij belangrijk vindt

Je doorzettingsvermogen spreek je aan als je een speciaal doel wilt bereiken. Denk aan afvallen, meer sporten, minder facebooken, bijtijds gaan slapen et cetera.

Wil je je doel halen? Kies dan iets wat je supergraag wilt en omschrijf ook waarom. Weet je dat? Dan is volhouden stukken makkelijker. Omschrijf eveneens je streven zo concreet en helder mogelijk. De kans dat je gemotiveerd blijft en niet voortijdig opgeeft is dan groter.

Tip 2. Hak je einddoel in kleinere mini-doelen op

Heb je je doel bepaald? Dan kun je je wilskracht beetje bij beetje trainen door telkens kleine realistische stapjes te zetten. Overdrijf zeker niet, want dat werkt demotivatie in de hand. Bijvoorbeeld: afvallen kun je doen door rigoureus het roer om te gooien, maar ook door kleine stapje te zetten, zoals niet meer snoepen.

Hetzelfde geldt voor meer bewegen. Zo kun je ’s avonds gaan sporten in plaats voor de buis hangen. Door kleine veranderingen in te voeren en waar te maken, train je je doorzettingsvermogen stap voor stap. Zo voorkom je dat je uitgeput raakt en is je kans van slagen groter dan wanneer je alles tegelijkertijd wilt doen.

Tip 3. Van uitstel komt afstel

Heb je een specifiek doel dat je wilt behalen? Begin dan meteen en wacht niet tot morgen, volgende week of zelfs volgend jaar. Bedenk dat je altijd wel een excuus hebt om wat je ook wilt uit te stellen. Lekker gemakkelijk toch? Dus? Niet doen. Start direct. Met bewegen, stoppen met roken, afvallen, geld (be)sparen enzovoort. Immers, van uitstel komt afstel en dat ondermijnt je doorzettingsvermogen.

Tip 4. Vergeet niet jezelf te belonen voor je doorzettingsvermogen

Natuurlijk mag je niet vergeten elk mini-doel dat je bereikt te vieren. Want, een beloning is een soort schouderklopje dat jezelf geeft voor goed gedrag. En eerlijk is eerlijk: dat doet je enorm goed. Daarbij komt dat je jezelf op die manier weer voorbereidt en motiveert om de volgende stap te halen. Dus: vier elk succesje dat je haalt.

Tip 5. Blijf gefocust

Je doorzettingsvermogen wordt uiteraard tussentijds op de proef gesteld. Laat je echter niet verleiden. Visualiseer je einddoel en behoud je focus. Kijk welke successen je tot op heden hebt behaald. Put daar kracht uit en ga door. Blijkt je doel toch wat te omvangrijk? Stel je doelstelling bij en ga verder. En haal je je gestelde doel een keer niet? Verwijt jezelf niets. Zie het als een leermoment en bedenk hoe je het de volgende keer kunt voorkomen. Geef zeker niet op. Blijf doorgaan.

Tip 6. Zoek een maatje

Vind je dat je geen doorzetter bent? Misschien doet het je goed steun te zoeken bij wat je wilt bereiken. Ga op zoek naar een buddy die hetzelfde doel als jij nastreeft. Zo heb je een stok achter de deur als je wilskracht het laat afweten.

Tip 7. Zelfvertrouwen en fysieke conditie

Ook werken aan je zelfvertrouwen en je lichamelijke conditie op peil houden, dragen bij aan meer wilskracht hebben. Want, houd je er een gezonde levensstijl op na? Door vers en gevarieerd te eten, genoeg te slapen en regelmatig te relaxen? Dan zit je veel beter in je vel, ben je positiever en kun je beter omgaan met verleidingen, stress en dergelijke.

Hoe staat het met jouw doorzettingsvermogen? Heb je genoeg wilskracht om je gestelde doelen te bereiken? Geef je reactie. 

Reacties