arrow_drop_up arrow_drop_down
Dertigers dilemma en keuzestress: 5 tips tegen je dertigersdip!
21 mei 2015 
in Stress
3 min. leestijd

Dertigers dilemma en keuzestress: 5 tips tegen je dertigersdip!

Het dertigers dilemma. Een midlifecrisis rond je dertigste (25 – 35 jaar). Ja, dat kan. Na je leven als flierefluitende twintiger breekt er een nieuwe levensfase aan. Ultieme levensvragen steken de kop op. Over je werk, relatie, levensstijl en persoonlijke zingeving. Je vraagt je af: Is dit alles? Gevoed door het idee dat je leven maakbaar is en de karrevracht aan keuzemogelijkheden slaat de twijfel toe. Wat kies je? En wat als het tegenvalt? Het gevolg: keuzestress. Je verkrampt. Wordt onzeker, onrustig en bent bang te falen. In dit artikel lees je hoe je een dertigers dilemma voorkomt.

Zo pak je je dertigers dilemma aan!

Hadden vroeger veertigers en vijftigers een midlifecrisis? Tegenwoordig gebeurt het steeds vaker dat ook dertigers twijfelen aan hoe hun leventje eruit ziet. Zij zijn immers opgegroeid met het idee the sky is the limit. Je hebt dus alle vrijheid om je leven zo in te richten als je wilt. Dat lijkt ontzettend fijn. Maar, die vrijheid kent ook een keerzijde. Want, als er zoveel opties zijn, is kiezen wel heel erg moeilijk. Stel je voor dat je fout kiest. Misschien is het beter om voorzichtig te zijn. Je beslissing nog even op de lange baan te schuiven, zo voorkom je spijt achteraf. Dat leidt vervolgens tot keuzeverlamming. Hieronder mijn tips om gemakkelijker te kiezen en je dertigers dilemma het hoofd te bieden.

Ken je persoonlijke drijfveren

Kamp je met een dertigers dilemma? Dan wil en moet je alles uit het leven halen dat erin zit. Maar, dat is bijna onmogelijk. Dus moet je kiezen en dan slaat de twijfel toe. Je keuzemogelijkheden zijn oneindig. En kies je? Dan sluit je voor je gevoel andere opties uit. Om je keuzestress aan te pakken is het goed om je persoonlijke drijfveren te kennen. Waar wil je echt voor gaan? Wat geeft je energie? Wat motiveert je telkens weer? Schrijf die persoonlijke drijfveren eens op en beperk je tot ongeveer 5 stuks. Moet je kiezen? Toets je mogelijkheden dan aan wat je persoonlijke drijft. Het geeft je houvast en je verkleint je aantal keuzes. Ook een prioriteitenlijst maken waarop je je keuzes baseert kan uitkomst bieden.

Maak een keuze met je hoofd en hart

Kiezen door rationeel de pro’s en contra’s tegen elkaar weg te strepen kan. Maar, hoe voelt het? De kans is groot dat het in tegenspraak is met je gevoel: wie je bent en waarvoor je staat. Kies daarom met zowel je hoofd en hart. Voelt het goed? En komt je verstand er niet tegen in opstand? Hak dan de knoop door en ga ervoor. En mocht het achteraf niet de juiste beslissing zijn? Leer ervan en doe er een volgende keer je voordeel mee. Blijf zeker niet dralen.

Niet kiezen maakt juist ongelukkig

Kenmerkend voor het dertigers dilemma is beslissingen telkens weer uitstellen. Uit angst de verkeerde keuze te maken. Dus: blijf je maar rondjes draaien wat je twijfel aanwakkert. Zeg nou zelf? Dat doet je zelfvertrouwen geen goed. Het voedt je onzekerheid, zorgt voor stress en maakt je ongelukkig. Stel jezelf een deadline en beslis. Verspil niet langer je tijd en energie aan niet kiezen. Realiseer je: er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Trouwens, geen keuze maken kan er zelfs toe leiden dat je straks – als je bijvoorbeeld 60 jaar bent – met spijt terugkijkt, omdat je niet durfde te kiezen.

Stop met vergelijken

Ben je jezelf steeds aan het vergelijken met generatiegenoten? Omdat je denkt hetzelfde te moeten kunnen en/of doen? Lukt dat niet? Dan ben je teleurgesteld in jezelf en voelt het als falen. Pak je dertigers dilemma aan en stop met jezelf te vergelijken met anderen. Want, zeg eens eerlijk? Geloof je die sprookjes op Facebook en andere sociale media? Nooit eens twijfel? Angst? Tegenslag? Doe wat jou hart sneller laat kloppen en verwijs die hallelujaverhalen naar het land der fabelen. Raadpleeg liever echte mensen die je al je hele leven kennen.

100% zekerheid bestaat niet

Wacht je met kiezen tot je 100% zekerheid hebt? Uit angst dat je misschien niet juist kiest? Je andere dingen dan uitsluit? Besef dat zoiets als 100% zekerheid niet bestaat. Bovendien loop je het risico dat de tijd je inhaalt en/of dat iemand anders voor je kiest. Wil je dat? Het is dan niet jouw keuze. En het is maar de vraag of je daar gelukkig van wordt. Kom uit je comfortzone en verdoe verder geen tijd met eindeloos piekeren en malen. Beslis en zet de eerste kleine stap. Bedenk dat je gaandeweg je koers altijd nog kunt bijsturen.

Heb je ervaring met een dertigers dilemma? En hoe ben je ermee omgegaan?

Pauli
Door

Pauli

op 25 May 2015

Ik ben een beetje ouder dan dertig, en ik denk dat als je niet doet waar je van houd, zelfs als het je niet zoveel oplevert als de baan die je hebt, je er op de lange duur veel onder lijdt (gezondheid, mentaal en je draai niet vinden en daardoor onrustig en stressig zijn). Daarom ga ik als vijftiger eindelijk doen wat ik altijd wilde. Een ding dat ik geleerd heb is, dat zelfs als je denkt dat je zekerheid hebt, valt soms de grond onder je voeten weg, dus bijt je niet vast in "ik weet wat ik heb, niet wat het wordt". En onthoud dat je altijd beter bent in iets dat je graag doet.

White Magnolia
Door

White Magnolia

op 26 Aug 2016

Bedankt Pauli, dat zijn wijze woorden waar ik niet zo snel op gekomen was. Ik ben 30 en heb altijd veel keuze stress gehad. Ik ben bang dat de nieuwe situatie slechter is dan wat ik nu heb en ik spijt ga krijgen. Verhuizing, nieuwe baan aangeboden krijgen zijn allemaal dingen waar ik dagenlang mentaal en fysiek last van heb. Totdat er een datum komt en ik geforceerd word om te kiezen. Tot nu toe nog weinig spijt gehad van veranderingen, maar toch weerhoud me dat niet van exact dezelfde gevoelens de volgende keer. Wat ik geleerd heb ik dat als je gekozen heb je er volledig voor moet gaan en weinig achterom kijken. Ga volledig voor je keuze. Als interessante theorie zijn er maximizers and satisficers. Kijk eens welke keuze je kan satisficen en welke je moet maximizen. Scheelt vaak al de helft van de keuze stress momenten.

Sharona
Door

Sharona

op 26 Jan 2017

Ik ben 25 en op het punt van mijn leven dat ik geen idee heb wat ik wil. Om mij heen krijgen leeftijdsgenootjes een man en kinderen. Mijn relatie heb ik net verbroken (en nu alweer spijt, want iets is beter dan niets?) Mijn baan heb ik opgezegd (omdat hij daar werkte) en nu zit ik vanaf volgende week thuis met geen idee wat ik zal willen doen. Ik ben altijd bang geweest om alleen te zijn en dus heb ik 2 weken Marokko geboekt. Helemaal alleen op reis..ik hoop dat ik daar de ingevingen krijg die ik nodig heb.

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 10 Feb 2017

Beste Sharona, veel sterkte. Jouw angst vraagt een voortdurende zorg voor jezelf. Er altijd weer liefdevol bijblijven en wanneer het te lastig is om het zelf aan te pakken, dan is het toch verstandig om er professionele hulp bij te vragen.Warme groet, Albert

M
Door

M

op 17 May 2018

ik ben 32 en heb altijd 100% zeker geweten dat ik geen kindje wil. in mij omgeving heeft iedereen een baby of zelfs al meerdere. het doet mij niet zo veel. Sinds 1,5 jaar heb ik wel een klein neefje waar ik ontzettend veel van houd. Hij brengt mij soms wel uit evenwicht. Ik zit nu weer in een twijfel periode. die komen en gaan bij mij. ik word bijna misselijk als ik er aan moet denken, want...wat is de juiste keuze? het is 1 van de belangrijkste keuzes die je maakt in het leven. ik heb al 11 jaar een stabiele relatie en financieel gezien kan het ook. maar ik weet niet hoe ik mijn ''moeder gevoel'' moet ontvangen en wat er mee te doen

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 24 May 2018

Beste M., blijf met veel compassie voor jezelf de juiste stappen zetten. Het leven vraagt om beweging. Veel succes gewenst, Albert Sonnevelt

Spana
Door

Spana

op 19 Jun 2019

Hoi. Dertigersdilemma is één woord.

Reactie plaatsen

Meer artikelen over persoonlijke groei