Beter leven
Redactie
Beter leven
12/22/2020
7 min

Wat kan je leren van de Tibetanen?

12/22/2020
7 min

Wat kan je eigenlijk leren van de Tibetanen? Ik was door mijn oude bestanden op de harde schijf van de computer aan het bladeren. Heerlijk om al die zinnen nog eens door te nemen.

Jaren geleden heb ik eens een tweedaags seminar gevolgd in het Tibetaans Instituut Yeunten Ling. Dit Tibetaans Instituut ligt in Huy, België. Hieronder deel ik de lessen die ik daar heb geleerd van de Tibetaanse Lama’s.

Lessen van de Tibetanen – inhoudsopgave:

Eerbied de stilte in het instituut

Gebruik van je smartphone mag alleen buiten de poort van het Tibetaans Instituut Yeunten Ling. Eigenlijk is dit helemaal niet zo moeilijk. Vooraf wist ik deze regel natuurlijk en het valt reuze mee om niet steeds weer op je smartphone te kijken naar nieuw nieuws.

Buiten dat je geen contact mag hebben met je partner, is het echt gemakkelijk. Gewoon uitzetten die mobiele telefoon. Zoveel info om te verwerken is helemaal niet goed voor je. Ik kon deze 2 dagen viel dieper nadenken en had veel tijd om te schrijven. Niet met een toetsenbord, maar met pen en papier. Heerlijk om al je gedachten te noteren.

Volledige rust na 22.00 uur in het centrum

De lichten (behalve noodverlichting) gaan overal uit. Daar zit of lig je dan in je kamer. Helemaal alleen met je gedachten. Ik kon me vermaken met een boek lezen en heel veel schrijven. Het kleine kamertje heeft 2 bedden, 1 kast en 1 tafel en 1 stoel. Ik kan het iedereen aanraden. Volledige focus en tijd voor jezelf.

Leer mediteren

Iedereen kan mediteren. Het is niet moeilijk. Er is ook geen goed of fout qua mediteren. Je kiest voor een ontspannen zithouding. Dit kan op de grond, maar ook op een stoel. Lama Zeupa gaf de meditatielessen. Een lama is een leraar, een spirituele gids. Veel meer over mediteren en zelfvertrouwen vind je door op deze link te klikken.

Besef dat er altijd lijden zal zijn

Van je geboortedag tot je sterfdag zal er lijden zijn. Toch kan jij er volgens de lama’s zelf veel aan doen. Je kan het vergelijken met een ziekte. Eentje waarvoor je naar de dokter gaat.

Lijden (of de ziekte) is aanwezig | Wat is de oorsprong van dit lijden? | waar komt het vandaan? | Hoe kun je het laten ophouden? | Welke methode ga je gebruiken?

Er zijn 3 verschillende soorten van lijden. Je hebt het lijden van het lijden. Je maakt het vaak iets groter dan het is. Van het een komt het ander.

Dan is er nog lijden omwille van verandering. De ene dag is alles oké. De dag daarna is een ware hel. Besef dat verandering zich altijd voordoet.

Lama Zeupa en ik

Lama Zeupa en ik – bedankt voor de wijze lessen

De 6 Paramitas

Er zijn 6 paramitas. Deze 6 paramitas worden gebruikt door veel Tibetanen en andere mensen om een zo goed mogelijk leven te leiden. Het zijn zeg maar een soort van leefregels voor de Tibetanen.

 1. edelmoedigheid & vrijgevigheid
 2. morele ethiek
 3. geduld
 4. enthousiaste energie
 5. concentratie
 6. wijsheid

Paramita 1 – Edelmoedigheid & vrijgevigheid

Probeer geen spanning op te bouwen als je luistert. Ga je nooit irriteren, want luisteren heeft dan geen zin meer. Je neemt niets meer op en bent bezig met je eigen gedachten.

Probeer je leven lang zonder verwachtingen te zijn. Geef zonder iets terug te verwachten. Het is namelijk geen garantie om iets terug te krijgen. Focus je niet op een dankjewel van iemand.

Paramita 2 – Morele ethiek

Probeer een balans te zoeken bij negatieve opmerkingen of beschuldigingen. Veel mensen prijzen ons ook en dit wordt vaak vergeten. Alle mensen wereldwijd dealen hiermee. Zoek je evenwicht, want dit geeft vertrouwen.

Focus je niet op kleine ergernissen. Kleine zaken worden veel te snel groter door jouw focus. Houd deze emotie bij je en ontspan. Let op deze groeiangst.

“Paramita 1 tot en met 3 zijn de paramitas van de actie”

Paramita 3 – Geduld

Paramita 3 staat voor geduld. Dit is een antigif voor agressie en rusteloosheid. Je hoeft natuurlijk niet alles te aanvaarden en te accepteren. Bij slechte zaken/ dingen die je worden aangedaan moet je echter wel optreden. Bij niets doen maak jij jezelf kapot.

Je moet dus ook energie opbrengen om moeilijkheden te confronteren. Zoeken naar een goede oplossing. Ben ook hierbij geduldig. Ga een oplossing zoeken door na te denken. Vlucht nooit weg. Je intentie moet zijn om het probleem altijd op te lossen. Zoeken naar de juiste oplossing.

Er zijn drie niveaus van geduld:

 1. laat de tijd en ruimte zijn werk doen. Probeer niet meteen te reageren. Onmiddellijk reageren is verkeerd.
 2. Geef niet te gauw op. Ontwikkel een sterke mentale staat. Let it go.
 3. Wat is er nu echt aan de hand. Verzet je niet tegen de natuur. We leven allemaal in een proces richting de dood. Heb begrip voor dit natuurlijke proces. Bij verzet wordt dit pas echt pijnlijk. Het natuurlijke proces wint toch namelijk. Vloei hierin mee en heb een flexibele geest. Een goed voorbeeld is het weer. Accepteer het weer. Je kunt het toch niet veranderen. Let it be.

Lijden van het bestaan zelf

“Eén haartje in je handpalm voel je niet. Het is te klein en onbelangrijk. Hetzelfde haartje in je oog. Die voel je en die is irritant”

Let op je karma. Deze heeft iedereen. Telkens als jij het woord neemt komen hier zinnen uit die je niet terug kunt stoppen. Je stapelt als het ware karma op. Wanneer jij goed spreekt en goed handelt, zal je omgeving veranderen. Het wordt vriendelijker.

Spreek je slecht over mensen. Reageer je slecht of spreek je vaak je irritatie uit dan zult je meer lijden ondervinden. Probeer je voortdurend bewust te zijn van jouw handelen. Jouw gemoedstoestand zal verbeteren. Dus spreek zonder hoogmoed en egoïsme en er zal een positieve opbouw plaats vinden voor jouw persoonlijke karma.

Emotie

Je spreekt over emotie als iets je in beroering doet geraken. Je wordt bewogen door iets. De rust is verdwenen. Er zijn 3 basale storende emoties. Bezitsdrang, afkeer en woede en mentale duisternis.

Bezitsdrang is een hele heftige. Wanneer jij non-stop bezig bent met wat je bezit en wat je nog meer wilt hebben. Je zult nooit rust vinden als je door extreme bezitter wordt geleid. Je bent voortdurend ontevreden en zit zonder dat je het merkt in een irritatie modus. Ben tevreden met wat je hebt en probeer nooit jaloers te zijn.

Vergelijk bezitsdrang maar met vuur. Het is gevaarlijk en grijpt gauw om zich heen. Blijf weg van afkeer en woede. Stel jij je vaak vijandig op en ben je vaak op je hoede? Dan ben jij zelf je grootste vijand.

Afkeer en woede

‘Het ik’ is de grootste boosdoener. Let op als alles ‘mijn’ is bij jou. Dit bezittelijke voornaamwoord is erg destructief. Vaak valt het ‘mijn’ denken samen met hoogmoed. Op den duur verlies je veel vrienden door hoogmoed. Je zult iedereen verliezen en alleen in het leven eindigen.

“Je kan deze afkeer en woede emotie vergelijken met kleine visjes in de zee”

Die zijn zo bezig met andere zaken dat ze allemaal in de bek van een enorme grote vis zwemmen en snel zullen verdwijnen.

Mentale duisternis

De laatste emotie is mentale duisternis. Je handelt wel, maar zonder rekening te houden met goed of slecht. Zonder ethisch besef. Vergelijk deze emotie met visjes die worden opgehaald door een groot net. Op weg naar mindere tijden en uitstappen is heel zwaar en moeilijk. Vreemd om te beseffen dat alle conflicten in de wereld komen door deze 3 emoties.

Beïnvloed je gedachtegang. Dit is namelijk mogelijk, maar dit vergt training. Je laat je vaak meeslepen door gedachten. Maar invloed uitoefenen op je gedachten is zó belangrijk. Wanneer jij vreugdevol bent, dan straalt dit zich af op je omgeving.

Natuurlijk kan je een keer een mindere periode hebben, maar temper die emotie. Besef wat er gebeurt en grijp in. Jij beïnvloed je eigen gedachtegang. Probeer je storende emoties de baas te zijn. Elke handeling kent een oorzaak en gevolg.

Paramita 4 – Enthousiaste energie

Paramita 4 gaat over enthousiaste energie. Denk hierbij ook aan moed en doorzettingsvermogen. Het omgekeerde van deze paramita is luiheid.

“Je hebt gewoontes creëren – patronen creëren nodig. Om beslissingen te nemen heb je discipline nodig”

Wij slagen niet in alles wat we ondernemen. Zet wel door en geef niet direct op. Stop niet na 3 keer. Focus nooit op mislukkingen. Zeg ik wil en ik kan en maak je werk volledig af. Doseer je energie.

Je gemoedstoestand bepaald veel. Door beoefening zie je dat je buien/ stemming werkzaam zijn. Ben jezelf hier ook van bewust.

Paramita 5 – Concentratie

Concentratie kan je verbeteren door ‘geesttraining’. Iedereen kan dit oppakken. Je moet het wel doen. Een goede geest heeft meditatie nodig. Denk hierbij ook aan het eten en drinken dat je tot je neemt.

Er zijn duidelijk 3 verschillende meditatie stijlen:

 1. Shamata meditatie = je geest in rust krijgen. Verblijf in rust.
 2. Vriendelijk hart meditatie = zelfvertrouwen vergroten, denk aan positieve eigenschappen.
 3. Shipasana = inzicht meditatie & analytisch meditatie.

Paramita 6 – Wijsheid

Paramita 6 gaat over wijsdom en wijsheid. Helder inzicht nodig -> concentratie is nodig om te ontwikkelen. Heb je energie nodig. Paramita 6 heeft 1 tot en met 5 nodig.

Wandelen in de buitenlucht

Er bestaan veel meditatievormen. Ook wandelen is een zeer goede mogelijkheid. Je geest komt tot rust. De buitenlucht is heerlijk. En na een tijd lopen volgt er een bepaalde focus. Even helemaal weg kun je zijn door te wandelen. Je voelt de wind, ziet en hoort de vogels, je ruikt de natuurgeuren. Je beleeft de energie van de natuur. Je borstkas vooruit en je rug recht. Zuurstof komt zo beter binnen.

Op de juiste manier ademhalen

90% van de mensen ademen te oppervlakkig. Heb aandacht voor je ademhalen. Na een tijd wordt het normaal. Probeer het zelf maar eens. De eerste paar keren dat je dit oefent valt het altijd tegen en zul je weinig focus hebben. Gelukkig wordt dit snel meer.

Maak het toepasbaar in je dagelijks leven. Vaak lost het problemen op die op onbewust niveau toch meespelen. Leg nooit druk op jezelf. Geniet. De enige voorwaarde is dat je ontspannen moet kunnen zijn.

Een leerling heeft een leerkracht nodig

We bestaan ook in afhankelijkheid. Niets heeft een absoluut karakter. Wat was is nu lang? Een persoon kan lang zijn, maar vergeleken met een flat is een mens niet meer lang. Een leerling heeft een leerkracht nodig, maar andersom is dit ook zo.

Ben je op zoek naar een leerkracht om persoonlijk te groeien? Neem dan eens vrijblijvend een kijkje op deze pagina

Reacties