Onzekerheid
Redactie
Onzekerheid
01/12/2021
4 min

Waarom ben ik onzeker in mijn relatie?

01/12/2021
4 min

Waarom ben je onzeker in jouw relatie? Een belangrijke vraag om aan jezelf te stellen. Als je een leuke relatie hebt wil je er alles aan doen om dit te doen slagen. Je doet er alles aan om op een toffe manier eeuwig bij elkaar te blijven.

Je hebt er dus niets aan om jezelf onzeker te voelen in je relatie. Dit gevoel wil je zo snel als mogelijk kwijt raken en al jouw onzekerheden overboord gooien. Het volgende ga je vandaag ontdekken:

Onzeker in mijn relatie – inhoudsopgave:

Begintijd van je (eerste) relatie

In het begin van je relatie is het niet gek om je soms onzeker te voelen. Of het nu gaat om je lijf, de eerste keer dat je gezien wordt zonder make-up of het moment dat je naar de wc moet en wat langer wegblijft dan je zou willen.

Die onzekerheden zijn niet gek en juist heel herkenbaar voor iedereen. Daarnaast verwacht je ook dat wanneer de relatie wat langer duurt, je onzekerheden af zullen nemen. Dan is je lijf bekend terrein, slapen jullie bij elkaar en naar de wc gaan hoort er nou eenmaal bij en is geaccepteerd.

“Nog steeds zijn jullie samen en je krijgt geen klachten, maar toch steekt dat vervelende, onzekere gevoel nog steeds af en toe de kop op. Hoe kan dat?”

Ontstaan van onzekerheid

Doorgaans heb je al aardig wat levenservaring opgedaan wanneer je je partner ontmoet. Dit heeft jou ook mede gevormd tot wie je bent.

Je leven lang krijg je bewuste en onbewuste boodschappen mee. Bijvoorbeeld dat je beter je best moet doen of zelfs dat je niet goed genoeg zou zijn. Dit kan zich in verschillende situaties hebben afgespeeld. Je thuissituatie bijvoorbeeld, of op school. Maar ook binnen vriendschappen of liefdesrelaties.

“Je kunt nooit iedereen tevreden houden, zoveel mensen zoveel meningen”

Iedereen loopt dus deukjes op in zijn zelfvertrouwen. Soms heb je pech en groei je op in een instabiele thuissituatie of word je veel gepest. Dan worden de deuken een stuk groter. Je leert hiermee omgaan en je kunt zeker werken aan je zelfvertrouwen, maar de krasjes blijven en de ervaringen neem je mee.

Newsflash

Niemand is zonder onzekerheden! Iedereen heeft namelijk een verleden wat hem of haar gevormd heeft, iedereen heeft deuken opgelopen. Geen ouder is onfeilbaar en geen jeugd is perfect.

“Zelfs die bloedmooie vrouwen met wie jij wel zou willen ruilen, zijn onzeker over bepaalde dingen”

Terwijl juist die imperfecties die jou zo uniek maken je schoonheid benadrukken, denken we mede door de tijd waarin we leven dat we alleen maar mooi kunnen zijn met grote borsten, ronde billen en een platte buik.

Met filters, make-up en zelfs cosmetische ingrepen poetsen we alle oneffenheden graag weg. Het gevolg is dat iedereen op elkaar lijkt en de onzekerheid groeit. Want wanneer ben je nou eigenlijk goed genoeg?

Die leuke man of vrouw

En dan ontmoet je die leuke man of vrouw. Je raakt aan de praat, er vliegen een paar blikken heen en weer en je voelt iets kriebelen. Op dat moment twijfel je er niet aan of je goed genoeg bent, je hebt immers de aandacht.

Maar de ervaring leert dat wanneer jij geïnteresseerd bent in die ander, de eerste onzekerheden de kop opsteken wanneer je weer thuis bent en de rust is neergedaald. Dan heb je tijd om na te denken en is er alle ruimte voor twijfels.

Hoe leuker, hoe lastiger

Je zou denken dat wanneer er een connectie is gemaakt en je de ander vaker spreekt, die onzekere gevoelens langzaam af zouden zwakken. Helaas werkt dit niet zo en eigenlijk is de reden waarom heel simpel:

Als jij iemand leuk vindt, hecht jij waarde aan zijn of haar mening. Hoe leuker jij diegene vindt, hoe onzekerder je wordt!

Je zult je waarschijnlijk, vooral in het begin van jullie relatie, continu afvragen of je wel op je best bent. Ben je wel netjes genoeg? Knap genoeg? Heb je niet gesnurkt? Is het te zien dat je drie kilo bent aangekomen?

Er zijn ontelbaar veel vragen die in je op kunnen komen omdat je bang bent dat je ontmaskerd zult worden als oplichter. Stel je voor dat men erachter komt dat je niet perfect bent!

Vertrouwen in je relatie

En dan komt je verleden weer om de hoek kijken. Vertrouwen is namelijk iets waarvan je een hoop hebt wanneer je geboren wordt, maar het ligt aan je omgeving hoeveel je er van overhoudt.

Heb je kleine deukjes opgelopen, dan is de kans groot dat je je sneller open durft te stellen naar een ander. Heeft je eigenwaarde het zwaarder te verduren gehad, dan is er wel wat meer voor nodig.

Doorgaans bouw je het vertrouwen met je partner langzaam op en laat je steeds een beetje meer van jezelf zien. Complimenten gaan over en weer, gesprekken worden gevoerd en zo ontstaat er iets wat dieper gaat dan die eerste verliefdheid.

“De prille relatie is in ontwikkeling en jullie levens vlechten zich in elkaar”

Je gaat steeds meer delen en er wordt gebouwd aan een toekomst, en daarmee ook aan een gezamenlijk verleden. De ander wordt steeds belangrijker voor je, maar daarmee groeit ook de angst om kwijt te raken wat je hebt.

Angst in je relatie

Doordat je je toekomstbeeld invult met je partner in dat plaatje, sta je eigenlijk nooit stil bij een leven zonder hem of haar. Als je dat wel doet, kan dat heel beangstigend zijn, want natuurlijk wil jij je grote liefde niet kwijt.

En meer praktisch gezien, kan je dan nog wel blijven wonen waar je nu woont? Hoe moet het met de kinderen als jullie die hebben? En heb je wel genoeg geld om op eigen benen te staan?

Jij hebt de controle over je eigen keuzes, maar niet over die van een ander. Wat als je niet meer leuk genoeg gevonden wordt en die ander niet meer met je verder wil?

Die gedachte is onverteerbaar en eng tegelijk. Je wilt jullie verleden koesteren en het toekomstbeeld waarmaken dus doe je alles wat jij denkt dat nodig is om dat te realiseren. Ook als dit ten koste gaat van jezelf.

waarom-ben-ik-onzeker-in-mijn-relatie-vrouw

Waarom ben ik onzeker in mijn relatie?

Geen zorgen

Meestal maak jij je eigen imperfecties groter dan dat de ander ze ervaart. Natuurlijk is het goed om je best te blijven doen voor elkaar, maar juist door die diepere band die je samen opbouwt, ben je echt niet zomaar te vervangen! Goed genoeg, dat ben jij.

Supertip:

Mocht je nog enkele tips van mij willen ontvangen over hoe jij jouw zelfvertrouwen in een relatie kunt vergroten, klik dan hier voor mijn GRATIS boek. Mijn 50 werkende tips gaan je onzekerheid laten verdwijnen in jouw relatie.

Bedankt voor het doornemen van mijn blog en een reactie hieronder wordt altijd gewaardeerd en gelezen. Mocht je een vraag hebben gesteld, dan ontvang je natuurlijk ook een antwoord.

Reacties