Geluk
Redactie
Geluk
02/16/2021
5 min

Gelukkig in je relatie

02/16/2021
5 min

Niet gelukkig in je relatie had ook mijn blogtitel kunnen worden. Helaas is het niet vanzelfsprekend dat je gelukkig bent in je relatie. Wil je weten hoe dit kan? En wil je tips ontvangen om weer gelukkig te worden in je relatie? Bekijk dan mijn blog en inhoudsopgave:

Gelukkig in je relatie:

Gelukkige relaties hebben de juiste balans

Het gras lijkt altijd groener aan de overkant. Singles verzuchten jaloers dat zij ook graag een partner zouden hebben, terwijl mensen met een relatie soms juist wat meer ruimte voor zich alleen wensen.

Het een is niet per se beter dan het ander. Net als mensen zijn ook situaties nooit perfect. Een leven zonder vaste partner kan eenzaamheid brengen, terwijl teveel tijd met elkaar doorbrengen voor irritaties kan zorgen.

“Daarom is het belangrijk om, als je een relatie hebt, een goede balans te vinden tussen tijd en ruimte voor jezelf en het samenzijn met de ander”

Hoe het allemaal begint

Gelukkig in je relatie was je zeker weten tijdens de eerste weken. Verliefdheid kan inslaan als een bom. Ineens denk je ook continu aan de ander, slaat je hart een slag over wanneer je een berichtje op je telefoon hoort binnenkomen. En kan je niet wachten tot je elkaar weer zult zien.

Sommigen mensen krijgen zelfs moeite met eten omdat hun lijf teveel in beslag wordt genomen door alle gevoelens. Je bent zoveel met elkaar bezig, dat andere dingen tijdelijk op een lager pitje komen te staan. Je wilt alleen nog maar samen zijn.

Roze wolk

Dat hoort er allemaal bij, maar jullie blijven niet altijd op die roze wolk zitten. Alles wat langer duurt, wordt op een gegeven moment normaal.

De verliefdheid zal als het goed is nog heel lang aanwezig blijven, maar er komt een punt waarop je weer wat meer mee zal moeten draaien in de gewone wereld. Je werk gaat door, je vrienden willen je ook weer een keer spreken en er komen andere afspraken tussendoor.

Maar ook voor jou en je partner zal er een moment aanbreken waarop je weer wat meer ruimte voor jezelf nodig hebt en dat is heel gezond. Het is ontzettend fijn om samen te zijn, maar het is ook heel belangrijk om jezelf niet uit het oog te verliezen. Dit alles natuurlijk om gelukkig in je relatie te blijven.

Jezelf blijven in je relatie

Iedereen zet zijn beste beentje voor aan het begin van een relatie. Je wilt vooral niet dat de ander dingen aan je opmerkt die maar enigszins negatief beoordeeld kunnen worden. Het gevaar dat daarin schuilt is dat je niet meer volledig jezelf durft te zijn.

“Je laat namelijk al zo lang de beste kant van jezelf zien, dat het steeds moeilijker wordt om ook je imperfecties te tonen”

Iedereen laat weleens een scheet, heeft dagen dat de zin om het huis te poetsen ontbreekt of vergeet het dopje op de tandpasta te doen. Er komt dus een moment dat je partner ook die kant van jou leert kennen, want niemand houdt het eeuwig vol om zich perfect voor te doen.

Meer zelfvertrouwen in je relatie

Naast dat het intimiderend kan zijn om een perfect ogend persoon tegenover je te hebben, is het ook intiem en bijzonder om juist die imperfecties met elkaar te delen. Als bonus kan je partner ook nog eens opgelucht ademhalen omdat er niet meer het gevoel heerst om perfect te moeten zijn.

Door ook steeds meer jezelf te worden in jouw relatie, is het mogelijk dat je zelfvertrouwen gaat groeien. Meer zelfvertrouwen wens ik je dan ook toe. Het perfecte plaatje is namelijk lastig om maandenlang vol te houden. Je wordt er zelfs meer onzeker door.

Begrip en acceptatie

Uiteindelijk draait het binnen de relatie om begrip en acceptatie. Niemand is perfect, dit kan je dus ook niet van je partner verwachten.

Iedereen neemt zijn eigen bagage mee vanuit het verleden en heeft zijn eigen gewoontes. Zijn er dingen waar jij je echt aan ergert? Praat daar dan over. Communicatie is ontzettend belangrijk binnen een relatie.

Laat ook je gedachten eens de vrije loop en bespreek eens wat er werkelijk binnen in je speelt. Gooi de vragen zoals: ‘hoe was het op je werk vandaag?’ eens overboord en voel eens waar je het werkelijk over wil hebben over jullie relatie.

Compromissen

“Soms zal je compromissen moeten sluiten en dingen van elkaar moeten accepteren. Dit gaat een stuk makkelijker als je het er samen over kunt hebben”

Neem elkaar serieus en kijk goed naar wat je zou kunnen accepteren en waar je zelf wellicht iets in zou kunnen veranderen. Durf daarin ook naar jezelf te kijken. Kom voor jezelf op maar wees je daarnaast bewust van wat de ander nodig heeft. Het geven en nemen is aan beide kanten essentieel.

Accepteer dat jullie twee verschillende personen zijn met verschillende behoeftes en wensen, dan kan je vervolgens met elkaar bespreken waar de mogelijkheden liggen.

Vertrouwen

Het ergste dat je kunt doen is elkaar gaan claimen of controleren. vertrouwen in een ander, hoe ga je ermee om?" data-excerpt="Weinig vertrouwen in een ander, hoe ga je ermee om? Mensen vragen ons weleens: wat is nu de reden van jullie succes? Om eerlijk te zijn bereiden we de podcasts nauwelijks voor. Ze ontstaan in het moment. Omdat voor.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/psychologievansucces.nl/6686/weinig-vertrouwen-in-een-ander-hoe-ga-je-ermee-om-1170x500.jpg" class="smart-content-link sc-link" href="https://psychologievansucces.nl/weinig-vertrouwen-in-een-ander-hoe-ga-je-ermee-om/">Vertrouwen is een van de belangrijkste dingen binnen een relatie.

Zodra je het gevoel krijgt dat je de ander moet claimen of in diens persoonlijke bezittingen moet kijken, zit er iets goed fout. Ga dan bij jezelf na of je oprecht het gevoel hebt dat je partner iets doet wat niet door de beugel kan, of dat je wantrouwen voortkomt uit eigen onzekerheid.

Wanneer je deze vraag voor jezelf beantwoordt hebt kan je met je partner in gesprek gaan. Vertel hoe je je voelt en waar je twijfels vandaan komen. Dit zal niet makkelijk zijn, maar het is wel de manier om je relatie te verstevigen. Als je ervoor zou kiezen dit niet te bespreken, zal het aan je blijven knagen.

“Moeilijke gesprekken en beslissingen lijden tot een makkelijker leven”

Verwachtingen

Wees wel realistisch in je verwachtingen. Treft jouw partner geen blaam, dan is het goed om duidelijk te maken dat jij je ervan bewust bent dat het probleem van het wantrouwen bij jou ligt.

Je kunt uitleggen waar dit door komt, maar je kunt niet verwachten dat jouw partner het voor je oplost. Je partner kan je ondersteunen maar je zult zelf een manier, of professionele hulp, moeten zoeken om dit probleem aan te pakken.

Ook jouw (of die van je partner) zelfvertrouwen kan een deuk oplopen. Denk er dan aan alsjblieft dat het een fase is. Het mooie van een fase is dat deze ook weer voorbij gaan. Er komen betere tijden aan. Mocht je behoefte hebben aan zelfvertrouwen tips, dan kan ik je mijn gratis boek aanraden!

gelukkig-in-je-relatie-sloten-brug

Gelukkig in je relatie – Zullen de partners die een slotje ophingen nog intens verliefd zijn?

Jouw plek binnen de relatie

Wat snel vergeten wordt of wat men makkelijk aan de kant schuift, is zichzelf. Niet alleen jouw partner is belangrijk, dat ben je zelf ook.

Je zult dan ook goed naar jezelf moeten kijken om gelukkig te kunnen zijn in je relatie. Sta stil bij wat je nodig hebt voor dat geluk en waar jij behoefte aan hebt. Het is heel makkelijk om jezelf weg te cijferen of om de confrontatie uit de weg te gaan, maar dat zal je ook tegenhouden om het geluk te vinden.

Ontdek jezelf en wees niet bang om te delen hoe jij je voelt of wat jij graag zou willen. Durf dan ook de stappen te nemen om je geluk te grijpen. Een goede partner zou dit alleen maar toejuichen want alleen als jullie beide lekker in je vel zitten, kunnen jullie samen gelukkig zijn. Voor meer zelfvertrouwen tips klik je hier en ontvang je gratis mijn boek!

Reacties