Onzekerheid
Redactie
Onzekerheid
05/18/2021
4 min

Waarom maakt verliefdheid onzeker?

05/18/2021
4 min

Waarom maakt verliefdheid eigenlijk onzeker? Misschien herken je het volgende ook wel: Je bent hoteldebotel verliefd, je weet helemaal dat dit wederzijds is en toch voel jij je enorm onzeker. Soms is de spanning die je voelt bijna ondragelijk.

Hoe dat kan onthul ik hier en ik geef je 3 werkende tips. In dit artikel ontdek je waarom verliefdheid onzeker maakt en wat je er aan kunt doen.

Onzeker door verliefdheid – inhoudsopgave:

Van spanning naar té spannend

Verliefd zijn laat ons soms rare dingen voelen, zo krijg je een kriebelig gevoel in je buik en vind je het misschien een beetje spannend.

Dat is niet erg en dat gebeurt bijna altijd, maar wanneer je je echt onzeker gaat voelen is er toch wel wat aan de hand.

Dit wil je misschien helemaal niet of ben je het niet eens gewend. Alleen wat doe je eraan en hoe komt het?

Onzekerheid door verliefdheid, hoe komt dat?

Voor mensen die zich niet onzeker voelen door verliefdheid is dit vaak moeilijk te bevatten. Dit komt omdat ze het gevoel zelf nog nooit hebben gevoeld.

Wel kun je het ongeveer vergelijken met het zenuwachtig worden om voor een grote groep te spreken (een presentatie geven) als je dat niet fijn vindt. Het is natuurlijk een andere katalysator, maar het gevoel is redelijk hetzelfde.

Alleen nu denk je vast: ‘ja, maar dit hoor ik leuk te vinden’. Dan vergeet je toch echt dat het ook spannend is. En dat is wat in dit geval erg zwaar weegt.

Verliefd zijn en spanning gaan hand in hand

Waarschijnlijk vind jij het ontzettend spannend om verliefd te zijn. Natuurlijk heeft iedereen dit stiekem wel een beetje, want is die ander dat ook of ziet hij/zij me wel staan. Dat zijn de dingen die de spanning creëren en vaak het verliefd zijn ook leuk maken.

“Wel kan het erg vervelend zijn, wanneer je iemand eindelijk wilt vertellen over je gevoel, maar dat simpelweg gewoon niet lukt door je onzekerheid”

Dat kan komen door dat jij je niet zeker voelt over iets van jezelf, waarvan je bang bent om het te laten zien aan diegene op wie je verliefd bent. Dit kan gaan over je ‘gekke’ lach, die moedervlek op je arm of hoe je denkt over het werk van Socrates.

Geloof me, je kunt genoeg bedenken om je zorgen over te maken. Maar is dat wel nodig?

De bron van de onzekerheid

Het is heel makkelijk om te zeggen dat je je niet onzeker moet voelen over zoiets, maar om een of andere reden voel je je toch onzeker.

Dit kan komen omdat iemand jou dat gevoel geeft, je zit zelf niet lekker in je vel of natuurlijk een combinatie van beide. Wanneer het aan de ander ligt moet je misschien even van de roze wolk afstappen.

Er zijn namelijk twee mogelijkheden en daarin kan het natuurlijk wel verschillen, maar dit zijn wel de meest voor de hand liggende:

Minderwaardig laat voelen

De eerste mogelijkheid is dat diegene jou minderwaardig laat voelen, door bijvoorbeeld niet naar je om te kijken of je wellicht te gebruiken.

Ook kan het wat minder extreem en zijn er dingen die de ander minder vind aan jou en dat laat zien. Een simpel voorbeeld is: dat hij/zij vind dat je je anders moet gedragen.

Als je een van deze tekenen ziet, dan kun je je toch wel afvragen of dat het de liefde waard is. Misschien dat het nu niet zo voelt, maar op het langer termijn kan je dat best wel blijven achtervolgen.

Mijn advies is dan ook om erover te praten en te kijken of het kan veranderen en zo niet dan je conclusie te trekken.

De tweede mogelijkheid is dat jij je onzeker voelt over iets wat je niet aan de ander durft te laten zien. Of dat de andere onbewust verkeerd/niet zoals jij had gedacht gereageerd heeft op iets wat jij deed.

In deze gevallen komt het gevoel echt bij jezelf vandaan. Dat is niet erg, maar zul je het dus wel moeten oplossen voor jezelf. Geen probleem daar ga ik je mee helpen!

Waarom maakt verliefdheid onzeker – 3 simpele tips:

Heb je dus het idee dat het onzekere door verliefdheid echt bij jezelf vandaan komt, dan gaan we dat proberen om te draaien.

Hier kun je straks wat hulp vinden wat jou kan gaan helpen met het minder onzeker te zijn over je verliefdheid.

Ben je dus echt klaar met de overdreven spanning en onzekerheid? Then let’s get down to business! Hieronde vind je de 3 tips:

1. Lees de blogartikelen over onzekerheid en zelfvertrouwen op deze website

De eerste tip is misschien een beetje cliché, maar desalniettemin wel een hele goede. Je kunt op mijn website genoeg artikelen vinden waarin ik het heb over je onzeker voelen of je zelfvertrouwen.

Hierin geef ik vaak ook al een paar praktische en handige tips, deze kun je dan nalezen en voor jezelf uitproberen. Ook is het fijn om er een keer over gelezen te hebben zodat je een beetje meer weet over wat het inhoudt om je onzeker te voelen.

2. Zet de eerste stap

Wat je vaak ook al heel erg helpt met het over je onzekerheid heen stappen, is het uiten van je liefde. Misschien heb je diegene nog niet verteld over je gevoelens of weet hij/zij daar niks vanaf.

Het kan dan helpen om te zeggen wat je voelt en vaak valt er dan een hele last van je schouders af, ongeacht de uitkomst.

Natuurlijk hoop je op wederzijdse gevoelens, maar zo niet dan voel je misschien niet gelijk, maar zeker snel daarna al een stuk beter en zelfverzekerder. Ben je al met de ander in een relatie, dan kan het misschien het proberen waard zijn om al wat meer ‘van jezelf te laten zien’.

3. Wees gewoon jezelf en laat jezelf nooit minderwaardig voelen

Wellicht wel de allerbelangrijkste tip is: wees gewoon jezelf. Dit laat jou ook beter voelen en zal er ook in deze situatie een last van je schouders vallen.

Stel je bent nog niet met diegene in een relatie en hij/zij knapt hierdoor af, dan weet je dat het toch sowieso nooit wat zou zijn geworden.

Je moet je dan ook nooit minderwaardig voelen of jezelf weglaten cijferen. Wees jezelf en de juiste persoon zal op je pad komen!

waarom-maakt-verliefdheid-onzeker

Verliefdheid kan onzeker maken – communiceren is de sleutel tot succes

Onzeker door verliefdheid – eindtip:

Ik hoop dat je wat hebt geleerd van mijn artikel. Ook kun je nu aan de slag met je onzekerheid. En is er sowieso iets wat je kunt aanpakken. Doe dit dan ook.

Daarnaast vergeet niet om andere artikelen over zelfvertrouwen en onzekerheid te lezen. Deze kun je allemaal op de website vinden, samen met nog veel meer interessante topics. Ik help je graag.

Via deze link kan je mijn gratis boek over onzekerheid en zelfvertrouwen doornemen

Reacties