Waarom is gapen zo aanstekelijk?
17 januari 2014 
in Slapen
3 min. leestijd

Waarom is gapen zo aanstekelijk?

Waarom is gapen zo aanstekelijk? Is een vraag waar heel wat onderzoek naar is gedaan. Want, wie herkent dat niet? Je gaapt en binnen de kortste keren zie je anderen in je omgeving geeuwen. Trouwens ook honden, grasparkieten, katten en chimpansees hebben er mee te maken. Is geeuwen besmettelijk? Waarom en wat is gapen nu precies?

Wat is gapen?

Om antwoord te geven op waarom is gapen zo aanstekelijk, is het goed eerst te kijken wat geeuwen nu precies is. Gapen is een reflex vanuit je hersenen en een geeuw duurt zo’n 6 seconden. Het begint met een kriebel achter in je mond. Tegenhouden lukt nauwelijks. Je opent je mond, inhaleert diep lucht, strekt je armen en vervolgens blaas je de lucht uit. Tijdens het gapen spannen je spieren zich, versnelt je hartslag en gaat je bloeddruk omhoog. Je gaapt het vaakst onder andere wanneer je vermoeid bent, je verveelt of honger hebt. Maar waarom doe je dat eigenlijk?

Waarom gapen wij?

Over het waarom van gapen, hebben heel veel wetenschappers hun hoofd gebroken en allerlei theorieën ontwikkelt. Enkele voorbeelden van ideeën waarom je gaapt, zijn onder andere:

  • gapen helpt om je brein af te koelen. Door frisse lucht in te ademen bied je je hersenen verkoeling. Handig als je wakker moet blijven of geconcentreerd wilt werken.
  • door te geeuwen verhoog je het zuurstofgehalte in je bloed en breng je het koolstofdioxidegehalte omlaag;
  • geeuwen als voorbereiding op een inspanning, want je spieren spannen zich, je hartslag versnelt en je bloeddruk gaat omhoog;
  • ook wordt gapen als communicatiemiddel gezien. Al in de oertijd zou gapen een manier zijn geweest om onderling te communiceren dat je honger had of wilde slapen.

Allemaal mooie theorieën voor een dagelijks fenomeen: gapen. Maar de reden waarom we geeuwen en met welk doel blijft nog steeds een raadsel. Wat wel onomstotelijk vast staat is dat geeuwen besmettelijk is: zien gapen, doet gapen.

En… waarom is gapen zo aanstekelijk?

Waarom is gapen zo aanstekelijk? Er is veel onderzoek gedaan naar deze vraag. Verschillende experimenten hebben inmiddels bewezen dat als er iemand in je directe omgeving gaapt de kans groot is dat jij dat ook gaat doen. Trouwens ook praten over gapen, erover lezen, gaapplaatjes bekijken en iemand horen gapen, kan aanstekelijk werken. Misschien gaap je zelfs nu tijdens het lezen van deze tekst. Maar, waarom is gapen zo aanstekelijk? Hieronder enkele hypothesen over geeuwbesmetting.

 Contact zoeken en communiceren

Volgens verschillende onderzoekers is geeuwen een onbewuste manier van communiceren. Je geeft door te gapen aan dat je moe bent, je verveelt of honger hebt. Zie je een ander gapen? Dan doe je onbewust de ander na. Om contact te zoeken en/of de sympathie van een ander op te wekken. Vergelijkbare mechanismes treden in werking bij bijvoorbeeld lachen. Hiermee laat je zien dat je iets leuk vindt of blij bent en een ander pikt dat op en doet mee. Kortom: Samen gapen, verbindt.

Imitatiegedrag

Er zijn ook wetenschappers die op de vraag: Waarom is gapen zo aanstekelijk, antwoorden dat nageeuwen aangeleerd is. Uit studies blijkt namelijk dat jonge kinderen niet spontaan gaan geeuwen als zij anderen zien gapen of plaatsjes en filmpjes erover bekijken. De reden? Vermoedelijk is het deel in de hersenen dat verantwoordelijk is voor het nabootsen van gedrag en sociale vaardigheden nog niet voldoende ontwikkeld. Want, als je iets hebt aangeleerd dan kun je bij het zien van bepaald gedrag bepaalde programma’s in je hersenen activeren en onbewust anderen gaan nadoen. Overigens wil dat niet zeggen dat kinderen niet gapen, want uit onderzoek blijkt dat ook ongeboren baby’s in de baarmoeder al geeuwen.

Empathie

Ook empathie wordt regelmatig in verband gebracht met meegapen en veel onderzoeken gaan hierover. Zo blijkt uit een Engels onderzoek (Universiteit van Leeds) dat wanneer je een groot inlevingsvermogen hebt, empatisch bent, je eerder meedoet als anderen gapen.

Vervolgens toont een Italiaanse studie (Universiteit van Pisa) aan dat je overigens best selectief bent als het gaat om meegapen. Zo gaap je veel sneller mee met familieleden. Terwijl vrienden, bekenden of wildvreemden zien geeuwen veel minder aanstekelijk is. Ook minder empathie kunnen opbrengen voor een ander kan erop wijzen dat je minder vatbaar bent voor na(g)apen.

Onderzoek met autistische kinderen toonde al eens aan dat zij minder snel meegeeuwen, omdat ze minder empathie kunnen opbrengen voor andere kinderen en gapen waardoor ze minder gevoelig zijn voor geeuwbesmetting.

Kortom, er zijn heel veel onderzoeken, studies en experimenten gedaan naar gapen en waarom gapen zo aanstekelijk is. Toch blijft het lastig een sluitend en eenduidig antwoord op de vraag te geven. De verwachting is dan ook dat er de komende jaren nog heel wat onderzoeken zullen volgen om meer inzicht te krijgen in een zo alledaags verschijnsel als gapen.

Waarom is gapen zo aanstekelijk voor jou? Laat het mij weten onderaan het artikel!

Catharina
Door

Catharina

op 20 Jan 2014

Ik heb met een andere vorm te maken. Een vriendin heeft een 'gaapafwijking', als ik het zo even mag noemen. Zolang zij zelf aan het woord is, is er niets aan de hand. Maar als ik begin te praten begint zij onophoudelijk te gapen. Ik vind het vreselijk irritant. Ze verontschuldigd zich steeds en zegt dat het niet aan mij ligt. Dat geloof ik ook wel, maar ik blijf het erg vervelend vinden. Ze geeft ook aan dat ze me niet vervelend of saai vindt, en die indruk heb ik ook niet. Ze heeft ook geen slaap of honger maar weet niet waar het vandaan komt. Heb jij enig idee waar dit door ontstaat?

Albert
Door

Albert

op 23 Jan 2014

Beste Catherina, Zoals ik al in het artikel heb aangegeven is het gapen van mensen nog steeds een behoorlijk mysterie. ik zou sowieso willen weten of jouw vriendin uitsluitend bij jou begint te gapen of ze datzelfde probleem ook heeft bij andere mensen. Gapen is vaak verbonden aan conditioneringen. Dat wil zeggen dat het gedrag als het ware geankerd is aan een bepaalde omgeving of bepaalde situatie. Je zou eens uit kunnen proberen of je vriendin hetzelfde gaappatroon heeft, wanneer jullie in een compleet andere omgeving zijn. Verder kan het zijn dat een van jullie makkelijk spanningen overnemen van de omgeving. In dat geval werkt gapen als een soort bliksemafleider om de spanning af te voeren. Wanneer je een afspraak heb met je vriendin zou je vooraf eerst kunnen douchen of een lange wandeling maken in de natuur. In beide gevallen ga je dan 'neutraal'het gesprek in. Vraag aan je vriendin om hetzelfde te doen. Ik ben benieuwd of ze dan nog steeds een gaapafwijking vertoont. Veel succes met dit experiment! Hartelijke groeten, Albert

Catharina
Door

Catharina

op 29 Jan 2014

Hallo Albert, Ik heb een experiment uitgevoerd. Mijn vriendin en ik zijn eerst samen gaan wandelen en daarna in een café koffie gaan drinken. Tijdens de wandeling (het was behoorlijk fris) had ze nergens last van. Toen we ongeveer een half uurtje in het café waren, en het wat behaaglijker werd, begon mijn vriendin weer aan stuk door te gapen. Ze gaat er nu zelf op letten in welke situaties en omgevingen ze er meer last van heeft en in welke minder. Bedankt voor de tip! Warme groet, Catherina.

Albert Sonnevelt
Door

Albert Sonnevelt

op 03 Feb 2014

Hallo Catharina, Leuk om te horen dat je het experiment hebt uitvoerd en goed om te horen dat het tijdens de wandeling geholpen heeft. Zo te horen ondersteun je haar goed en ben je een goede vriendin voor haar. Ik wens jouw vriendin succes met het vinden van een oplossing van haar gaapafwijking. Groeten terug, Albert

Marlous
Door

Marlous

op 20 Mar 2014

Hi Catharina, Ik ben voor het programma waar ik voor werk, De Social Club van BNN/Vara, aan het kijken naar de mogelijkheden om een kort item te maken over gapen. Nu kwam ik jou vraag tegen, wat een bizar verhaal! Graag kom ik met je in contact, zou je mij je nummer kunnen mailen? marlous.hallers@bnnvara.nl ik hoor je graag. Groet, Marlous

toess
Door

toess

op 19 Jun 2014

Hahaha grappig hoe t lichaam in elkaar steekt en klopt, tijdens het lezen heb ik al 8 X gegaapt tranen rollen over me wangen, geniaal.

Jarno
Door

Jarno

op 15 Sep 2016

Ik heb 4 x gegaapt en mijn vriend twee x tijdens deze tekst :/ misschien verveeld? Haha nee we hebben trek ;)

Reactie plaatsen

Meer artikelen over persoonlijke groei