Wat is een juist salaris?
Diversen
Albert & Tonny
Diversen
11/17/2020
7 min

Wat is een juist salaris?

11/17/2020
7 min

Wat is een juist salaris?

We hebben deze week weer een interessante vraag binnengekregen: “Ik ben met een nieuwe baan bezig en wil graag een stapje vooruit in salaris omdat ik vind dat ik het waard ben. Echter zit dat er niet in bij het nieuwe bedrijf. Het voelt alsof een salaris ook samenhangt met waardering. Doe ik mezelf tekort als ik de baan aanneem?”

Als je een nieuwe baan gaat aannemen die je heel leuk vindt en waar je een toekomst ziet, moet je je dan laten tegenhouden door een lager salaris?

Wij vinden van niet. Waardering gaat over meer dan alleen salaris.

Als je ergens gaat werken, heb je iets te bewijzen. Je hebt natuurlijk je cv en de successen die je in het verleden al hebt geboekt. Maar voor dat bedrijf moet je nog laten zien wat je waard bent. Het is belangrijk dat je iets komt brengen en je waardering meer dan waar gaat maken. Vooral als je weet dat je salaris in de toekomst nog kan groeien, hoef je jezelf niet tegen te laten houden door een lager salaris.

Je kunt je salaris altijd bespreekbaar maken. Als Tonny bij de IMU nieuwe mensen aanneemt heeft hij weinig met salarisonderhandelingen te maken. Soms vragen mensen er wel naar. Daar kun je het dan open over hebben. Als er mogelijkheden zijn om snel te groeien, is een laag salaris niets om je door tegen te laten houden.

Salaris is niet het belangrijkste

Een aantal jaar geleden gaf Albert trainingen bij een groot internationaal bedrijf. Bij de training was Yvonne aanwezig, een directiesecretaresse van het bedrijf. De maanden na het geven van de training hoorde Albert er niets meer over. Hij vroeg nog eens na of het wel goed was gegaan en kreeg te horen dat ze 100% tevreden waren.

Op een gegeven moment had Albert iemand nodig die zowel secretarieel werk als de boekhouding kon doen. Hij zette een advertentie op en tot zijn grote verbazing solliciteerde de directiesecretaresse van het grote bedrijf bij hem. Hij wist dat het salaris en alle arbeidsvoorwaarden bij het bedrijf super goed waren. Zelf had hij niet zoveel te besteden, dus ze zou elke maand 500 euro netto minder gaan verdienen.

Hij vertelde haar dat hij haar ontzettend graag wilde hebben, maar haar niet kon betalen. Toen zei ze: “Ik denk het wel, want ik ben bereid om voor 500 euro netto minder bij jou te gaan werken. Je hebt me zo geraakt tijdens die training. Ik bedacht toen: als er ooit nog een werkgever is waar ik écht graag voor wil werken, dan is dat Albert.”

Uiteindelijk is ze twaalf jaar met heel veel plezier in het bedrijf gebleven. Je hoort ondernemers vaak zeggen dat ze een team willen bouwen met alleen maar A-players, maar die niet kunnen betalen. Dat is een beperkende overtuiging. Er zijn een hele hoop andere dingen die een rol spelen, niet alleen de hoogte van het salaris.

Wat motiveert mensen écht?

motivatie, plezier, beginnen, aan de slag

Je hebt veel mensen die het prima vinden om voor een wat lager salaris te werken, als er maar veel mogelijkheden zijn. Ze vinden het bijvoorbeeld fijn om in een klein team te werken. Het helpt ook als er veel ontwikkelmogelijkheden zijn en ze snel kunnen groeien in salaris.

In het boek Drive schrijft Daniel Pink over wat mensen nu echt motiveert. Salaris is slechts één van de factoren en voor de meeste mensen niet het allerbelangrijkste. Geld is vooral een issue als mensen te weinig verdienen en stress over geld hebben. Zodra je genoeg verdient en geen zorgen meer hebt om geld, wordt het een steeds minder belangrijke factor. De grens ligt rond de 70.000 euro per jaar. Alles wat je meer verdient dan dat, haalt niets meer uit voor je motivatie.

Natuurlijk begrijpen we dat 70.000 euro al een heel hoog salaris is, maar het laat wel heel goed zien dat er nog andere factoren zijn die een rol spelen. Denk aan ontwikkelmogelijkheden, verantwoordelijkheid, dat je je creativiteit kwijt kunt en een bepaalde mate van autonomie hebt. Kijk altijd naar het totaalplaatje van wat je naast salaris uit een functie wilt halen.

Als je vindt dat je te weinig betaald krijgt, moet je je afvragen of dat wel echt komt doordat je te weinig waardering krijgt. Soms krijg je de waardering wel, maar is er gewoon niet genoeg geld om jou een hoog salaris te betalen. Het is een ander verhaal als het bedrijf makkelijk meer kan betalen, maar jij geen hoger salaris krijgt.

Wat betekent geld voor jou?

euro, geld, salaris, loon

De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen, is wat geld nu eigenlijk voor je betekent. Geld is neutraal. Het gaat erom wat je ermee doet. Geld wordt vaak gelinkt aan overvloed. Overvloed houdt in dat je kunt doen wat je graag wilt doen op het moment dat je het wilt doen. Geld is lang niet altijd noodzakelijk om te gaan doen wat je wilt doen.

Misschien wil je een ander huis. Je denkt al snel dat je veel salaris nodig hebt om de hypotheek te kunnen betalen. Maar is dat echt zo? Albert heeft op dit gebied ooit eens een bijzondere situatie meegemaakt.

Een kennis van hem zat in een cafeetje een koffie te drinken. Naast haar zat een ouder echtpaar te praten over een jarenlange reis die ze wilden gaan maken. Ze vroegen zich af wat ze in de tussentijd met hun huis moesten doen. Degene aan het tafeltje ernaast, mengde zich in het gesprek en vertelde dat zij wel op het huis wilde passen. Uiteindelijk heeft ze drie jaar lang in haar droomhuis gewoond, terwijl ze daar nul euro voor betaalde.

Soms krijg je overvloed via ruilhandel. Kun jij iets geven wat je terugkrijgt zonder dat er geld tegenover staat? Misschien is er iets van creativiteit wat je kunt delen en daar een andere vorm van waarde voor ontvangen. Langzaam maar zeker beginnen mensen door te krijgen niet alleen de hoeveelheid geld op de bank, maar ook een heleboel andere factoren een rol spelen in hoe gelukkig jij bent.

Er bestaat ook zoiets als synchroniciteit. Je komt dan iemand tegen die precies op dat moment iets vertelt wat jij nodig hebt. Zodra je bereid bent om te leren is er ook heel snel iemand in je leven die het jou leeft.

De juiste manier om te onderhandelen over je salaris

Je hebt voor jezelf besloten dat je een hoger salaris wilt hebben en dat geldt ook echt nodig hebt. Dan kun je naar je werkgever gaan om te onderhandelen over je salaris. Binnen de IMU heeft Tonny het op verschillende manieren meegemaakt.

Soms geeft iemand aan meer te willen verdienen, omdat hij een onderzoek heeft gedaan naar wat de gemiddelde persoon in Nederland met dezelfde functie en diploma’s verdient. In andere gevallen hadden werknemers een bepaald diploma gehaald, waardoor ze meer wilden gaan verdienen. Voor de werknemer klinkt dit heel logisch. Maar als werkgever denk je: “Wat maakt dit voor mij dan precies uit?”

Een andere variant die je hoort, is dat iemand na een jaar in dienst te zijn vraagt om een salaris verhoging. Maar als je nog altijd hetzelfde werk doet, dezelfde verantwoordelijkheid hebt en evenveel toevoegt als een jaar geleden, ga je niet ineens meer verdienen voor hetzelfde werk.

Hoe pak je het dan aan? Je wilt het juist omdraaien. Ga naar je werkgever toe en geef aan dat je graag een bepaald salaris wilt gaan verdienen. Je hebt erover nagedacht wat je daarvoor moet doen, wat je eventueel kunt toevoegen aan je functie. Kom zelf met een plan van wat je extra wilt doen en waar je vanaf wilt. Zo maak je het heel makkelijk voor je werkgever.

Wat moet je aan je functie of gedrag veranderen om dat salaris waard te zijn?

Je kunt het ook in het midden neerleggen. Je geeft aan dat je heel graag een bepaald bedrag wilt verdienen en vraagt je werkgever wat je daarvoor zou moeten doen. Wat moet je aan je functie of gedrag veranderen om dat salaris waard te zijn? Door het op die manier aan te pakken, laat je zien dat je ook iets komt brengen, niet alleen iets halen.

Als je een hogere beloning voor je werk wilt ontvangen, moet er ook een hogere toegevoegde waarde in je werk zijn. Dat gaat niet alleen om de hoeveelheid uren die je werkt, maar soms ook om een ander soort functie.

Als je een hogere beloning voor je werk wilt ontvangen, moet er ook een hogere toegevoegde waarde in je werk zijn.

Het is heel fijn voor een werkgever, manager of iemand anders die het salaris bepaalt als jij een gesprek open in gaat. Vertel wat jouw gewenste salaris zou zijn, dat je begrijpt dat het niet meteen nu kan en vraag of het mogelijk is. En zo ja, op welke termijn. De werkgever heeft dan de vrijheid om te bedenken wanneer hij bereid is om een bepaald bedrag te betalen. Wat moet iemand daar dan voor doen? Dan kan hij dat open neerleggen. Soms kom je er wel uit en soms niet.

Hoeveel salaris heb je echt nodig?

Er is een verschil tussen wat je wilt en wat je nodig hebt. Veel mensen staren zich blind op wat ze willen. Ze willen meer salaris, een huis en een heel verlanglijstje. Maar de belangrijkste vraag is of je het ook nodig hebt.

In een land als Nederland zijn je basisbehoeften in veel gevallen al vervuld. Je kunt ademen, je hebt water, je kunt slapen, je hebt voeding, je hebt mensen om je heen, je kunt je creatief uitdrukken en verreweg de meeste mensen hebben ook een onderdak. Je basisbehoeften zijn al vervuld.

Je bent geneigd om altijd meer te willen. Van een nieuwe flatscreen tot een tweede auto. Maar gaat dat je meer levenskwaliteit brengen? Heb je dat nodig? Denk eens na over wat je echt nodig hebt om je werk met plezier uit te kunnen oefenen. Geld is daar een belangrijke factor voor, omdat het een basis zekerheid geeft.

Uiteindelijk went een hoger salaris heel snel. Als je meer geld hebt, ga je ook meer uitgeven. Houd je uiteindelijk ook meer over van alles wat je verdient? Vaak hebben mensen een onrealistisch beeld over wat ze zouden moeten verdienen om gelukkig te zijn. Zodra ze dat drie maanden elke maand hebben gekregen, zijn ze over het algemeen niet per se gelukkiger dan voor de salaris onderhandeling. Er blijven andere factoren over die bepalen of werk voor jou waardevol is of niet.

Denk eens na over wat je echt nodig hebt om je werk met plezier uit te kunnen oefenen.

Uiteindelijk komt het erop neer dat mensen als ze genoeg verdienen om alles van te betalen wel tevreden kunnen zijn over hun salaris. Als ze meer verdienen, gaat het op aan luxe: een groter huis, vaker op vakantie, vaker uit eigen. Het zijn wel dingen die je wilt en waar je misschien gelukkiger van wordt, maar het gaat je leven niet significant veranderen.

Reacties