Motivatietips
Doelen bereiken
Albert & Tonny
Doelen bereiken
01/15/2023
5 min

16 Motivatie tips: Hoe motiveer je jezelf en anderen?

01/15/2023
5 min


Hoe motiveer je jezelf en anderen?

  • Heb jij weleens moeite om jezelf of anderen te motiveren?
  • Heb je last van een motivatieprobleem?
  • Lukt het je niet om in beweging te komen om je doelen te bereiken?

In deze podcast over motivatieproblemen, geven wij jou tips en een heldere uitleg over de de oorzaken, gevolgen én oplossingen bij het gebrek aan motivatie en interne aansporing.

Op het moment dat je deze code samen met ons hebt gekraakt, is het bovendien veel makkelijker om de mensen in jouw directe omgeving soepel in beweging te krijgen.

Stap 1: Kies een doel dat bij je past

Wat wil jij  bereiken? Kies een doel dat echt bij je past en niet omdat het nuttig en goed is. Of omdat anderen het ook doen. Maak je keuze op basis van je onderbuikgevoel. Dat is wat jíj wilt. Dus wat zegt je intuïtie? Neem je tijd om dat te voelen en uit te zoeken en ga daarvoor.

Stap 2: Formuleer je doel helder en uitdagend

Doelen die je uitdagen, enthousiasmeren en inspireren verhogen je slagingskans. Dus zeg niet: ik wil afvallen, meer bewegen of meer verdienen. Dat klinkt erg saai en vrijblijvend. Wees concreet en formuleer prikkelend. Van bijvoorbeeld 4 kilo in 4 weken afvallen, volgend jaar meedoen aan de vierdaagse van Nijmegen tot over een half jaar maandelijks 250 euro extra verdienen met je webshop. Wat maakt jou blij en enthousiast? Schrijf het op, maak een plan en start. Overigens, blijf wel reëel. 10 kilometer kunnen hardlopen in 4 weken tijd is een superuitdaging, maar is het ook haalbaar? Waak voor de juiste balans; stel jezelf gerust uitdagingen, maar zorg voor behapbare stappen.

Stap 3: Tijd en energie

Heb je je doel bepaald? Integreer het in je leven en reserveer er tijd voor. Elke dag. Zorg er daarnaast voor dat je volop energie hebt om aan je doel te werken. Dus let op je voeding, ontspan geregeld en slaap voldoende. Zo ga jij in 2020 jouw doelen bereiken.

Stap 4: Werk aan 1 klein doel tegelijk

Is je doel erg groot? Zoals de Nijmeegse vierdaagse lopen? Of: 20 kilo afvallen? Stel jezelf dan subdoelen door je einddoel in kleine stukjes op te splitsen. Waarom? Omdat werken aan 1 klein doel ervoor zorgt dat wat je wilt behapbaar blijft. Bovendien blijf je dan gemotiveerd en behoud je je focus. Realiseer je: heel veel kleine doelen samen maakt 1 groot doel. En het fijne is: kleine doelen bereiken kost je minder moeite.

Stap 5: Stel jezelf reële deadlines

Hoelang het duurt voor je je doel bereikt is niet belangrijk. Wel is het goed een einddatum te prikken waarop je (sub)doel wilt halen. Daar werk je dan naartoe. Haal je het? Geef jezelf dan een passende beloning. Zo blijf je enthousiast en het inspireert je om verder te gaan met je volgende (sub)doel.

Stap 6: Heb aandacht voor potentiële obstakels

Het is heel normaal dat je doel bereiken niet zonder slag of stoot gaat. Soms zit het tegen. Wees je daarvan bewust. Bedenk daarom vooraf hoe je met tegenslag omgaat. Laat je er zeker niet door uit het veld slaan. Blijf je enthousiasme en motivatie vasthouden!

16 motivatietips om je doelen te behalen

Motivatie is de drijvende kracht achter het bereiken van onze doelen en dromen. Het is echter niet altijd gemakkelijk om gemotiveerd te blijven, vooral wanneer we tegen obstakels aanlopen of als we ons gedemotiveerd voelen. Hier zijn 16 tips om je motivatie op peil te houden:

Tip 1: Gebruik apps die je stimuleren

Zowel voor je tablet, smartphone als laptop zijn er allerlei handige en motiverende apps. Zoek online welke apps bij jou passen en gebruik ze! Door regelmatig een seintje te krijgen blijf je bij de les. Ook is het mogelijk om stappen in te stellen die je één voor één kunt afvinken. Vergeet niet om je successen te vieren, elke keer dat je weer een stap hebt afgerond.

Tip 2: Zoek positieve inspiratie

Verzamel mooie quotes, afbeeldingen, boeken enzovoort die je inspireren. Want; voel je je vrolijk en blij? Dan is het een stuk gemakkelijker om de dingen te doen die moeten gebeuren om jouw doelen te bereiken.

Tip 3: Zorg voor een happy mood

Laat je goede voornemens niet beïnvloeden door een slecht humeur. Luister naar muziek die je blij maakt, maak een dansje en/of zing uit volle borst met de radio mee. Je zult merken dat je stemming snel beter wordt. Fijn toch? Want zo is het een stuk makkelijker om je gestelde taken te voltooien. (En écht een keer een baaldag? Geef eraan toe; neem vrij en ga iets doen waar je je goed bij voelt.  Weerstand maakt het erger en een dag ontspanning zorgt ervoor dat je morgen de energie hebt om weer vol goede moed door te gaan).

Tip 4: Ga naar buiten

Bewegen in de buitenlucht doet je goed. Je maakt dan immers feelgood hormonen aan die je een happier gevoel geven. Dus… voel elke dag het daglicht plus de wind op je huid en vul je longen met frisse lucht. Maak tijdens je lunchpauze een ommetje, fiets naar je werk, trek een sprintje voor of na werktijd, wandel naar de supermarkt et cetera.

Tip 5: Denk positief

Geloven in jezelf en je eigen kracht maakt veel mogelijk. Dus, twijfel niet langer. Zeg hardop: IK KAN HET! Doe je dat? Dan is je kans op succes groter dan wanneer je denkt: Okay ik probeer het, maar het lukt me toch niet. Daar ga je dan al snel naar handelen. Niet doen! Blijf positief en herhaal je krachtige affirmatie

Wat zijn affirmaties? Affirmaties worden ook wel bekrachtigende verklaringen of bekrachtigende zinnen genoemd. Het gebruiken van affirmaties wordt steeds meer gedaan in Nederland en België. Affirmaties helpen je..

 dagelijks.

Tip 6: Omring je met energiegevers

Wil je energiek zijn en je prettig voelen? Ga dan om met degenen die je blij maken, inspireren en zorgen voor een flinke dot energie. En vermijd degenen die je juist energie kosten. (Hoe lastig dat soms ook is).

Tip 7: Wees lief voor jezelf

Het is belangrijk  om gemotiveerd bezig te zijn om je doelen te behalen, maar wees niet te streng voor jezelf. Slaag je er een keer niet in er voor de volle 100% voor  te gaan? Val jezelf niet af. Sta even stil bij de vraag waarom het niet lukt. Leer ervan en ga daarna verder op de ingeslagen weg. Doen, want de boog kan niet altijd gespannen staan en zo luister je naar jezelf.

Tip 8: Wees lief  voor anderen

Wie goed doet, goed ontmoet. Ben je vriendelijk en hulpvaardig tegen anderen? Dan ontvang je dat terug. Van een warme handdruk, knuffel of stralende lach tot mooie woorden. Of hulp bij één van de stappen om je doel te behalen. Begin er gewoon mee. Je zult zien; het werkt echt!

Tip 9: Blijf doen wat je blij maakt

Je hebt een doel en gaat ervoor. Maar hol jezelf niet voorbij. Onderneem regelmatig activiteiten die je leuk vindt. Die geven je namelijk energie. Onderhoud ook je sociale contacten. Zij zijn eveneens een goede bron van vreugde, blijdschap en inspiratie en daarmee van nieuwe energie om je doelen te bereiken.

Tip 10. Stel heldere en haalbare doelen

Het stellen van heldere en haalbare doelen is de eerste stap om gemotiveerd te blijven. Zorg ervoor dat je doelen SMART zijn (specifiek, meetbaar, haalbaar, relevant en tijdsgebonden) en leg ze op papier zodat je ze kunt visualiseren en volgen.

Tip 11. Breng structuur aan

Een gebrek aan structuur kan leiden tot een gebrek aan motivatie. Zorg ervoor dat je een routine hebt voor het werk aan je doelen en hou je aan een schema.

Tip 12. Verdeel grote doelen in kleine stappen

Grote doelen kunnen overweldigend lijken en demotiverend werken. Verdeel ze daarom in kleinere stappen die gemakkelijker te bereiken zijn. Zo kun je steeds vooruitgang boeken en je motivatie behouden.

Tip 13. Maak gebruik van positieve affirmaties

Positieve affirmaties kunnen je helpen om positief te blijven denken en je doelen te visualiseren. Maak gebruik van affirmaties zoals "Ik kan dit aan" of "Ik ben succesvol" om je motivatie te verhogen.

Tip 14. Beloon jezelf

Beloon jezelf voor de vooruitgang die je maakt. Dit kan een klein cadeautje zijn of een ontspannende activiteit, maar het helpt om gemotiveerd te blijven.

Tip 15. Onderhoud sociale steun

Sociale steun is belangrijk voor motivatie. Zoek mensen die je steunen en die je kunt aanspreken wanneer je je gedemotiveerd voelt.

Tip 16. Leer van je fouten

Fouten maken is menselijk, maar het is belangrijk om van je fouten te leren. In plaats van je te concentreren op wat er fout ging, probeer erachter te komen wat je had kunnen doen om het beter te doen. Dit helpt om gemotiveerd te blijven en te leren van je fouten.

Onthoud dat motivatie een continue proces is en dat het belangrijk is om te blijven werken aan het behouden van je motivatie. Door deze tips op te volgen, kun je jezelf helpen om gemotiveerd te blijven.

Reacties