wat-is-kritiek
Burn-out
Redactie
Burn-out
11/07/2018
1 min

Wat is kritiek?

11/07/2018
1 min

Wat is kritiek?

Kritiek is het geven van opmerkingen over een bepaalde zaak. Je geeft je oordeel over iets

Dit kan opbouwend zijn, opbouwende kritiek, maar ook het geven van een ongezouten harde mening over een bepaald onderwerp, afbrekende kritiek is mogelijk.

Positieve en negatieve kritiek? 

Bij kritiek wordt vaak het eerste gedacht aan afkeuring van een bepaalde stelling, mening, enz. Dit is echter niet altijd zo. Bekijk hier ons artikel over kritiek geven en ontvangen.

Op scholen bijvoorbeeld wordt er echter steeds vaker aan de kinderen gevraagd om positieve feedback, kritiek te geven op bijvoorbeeld een medeleerling, die een presentatie heeft gegeven. Daardoor krijgt het woord kritiek steeds vaker ook een positieve kant.

wat-is-kritiek

Kritiek geven en ontvangen

Kritiek kunnen ontvangen en zelf kritiek op de juiste manier kunnen geven is belangrijk. 

Bij kritiek ontvangen moet jij niet meteen denken dat je aangevallen wordt. Klik en bekijk hier ons artikel over kritiek geven en ontvangen.

Met respect!

Kritiek geven dien je op een nette respectvolle manier te doen. Je hoeft het namelijk niet met alles en iedereen eens te zijn, daarvoor kun je kritiek uiten. 

Bij kritiek uiten moet je ervoor zorgen dat de persoon waartegen je spreekt zich niet persoonlijk aangevallen voelt, maar zijn stelling bijvoorbeeld. Dit moet je ook steeds in je achterhoofd houden als jij kritiek krijgt.

Kritiek ontvangen is niet altijd gemakkelijk

Het kan je zelfs diep raken. Dit kun je echter allebei leren, kritiek krijgen en kritiek geven.

Tip: heb je ergens kritiek op, uit dit respectvol. Probeer ook eens om opbouwende kritiek te geven. Dit lijkt lastiger dan het is en als je dit een paar keer hebt gedaan, gaat het voortaan bijna vanzelf. En weet je dat dit heel aanstekelijk werkt op andere mensen! Dit is weer goed voor je zelfvertrouwen.

Reacties