Zelfvertrouwen
Redactie
Zelfvertrouwen
11/11/2017
6 min

9 Tips om jouw zelfvertrouwen te vergroten door complimenteren

11/11/2017
6 min

Ontvang jouw complimenten op de volgende manieren

Mensen kunnen het moeilijk vinden om een compliment aan te nemen. Uitspraken als “Het stelde niks voor” of “Het is maar een uitverkoopje” illustreren dit. Vaak is een laag gevoel van eigenwaarde de oorzaak.

Degene die het compliment krijgt heeft dan onbewust het idee dat ze het compliment niet verdient. Door het compliment weg te wuiven of terug te geven, maak je jezelf minder/kleiner. In het ergste geval voelt de ander zich zo opgelaten en ongemakkelijk dat die met de mond vol tanden staat of gaat blozen.

Ken je dat? Jammer, want je doet jezelf en de gever tekort. Door een compliment niet te ontvangen, wijs je een goed bedoelde opmerking, jezelf en de ander af! Ik heb een belangrijke tip bij het ontvangen van complimenten: Bedank! Het lijkt simpel, maar zeg gewoon “Dankjewel!”.

Hiermee doe je jezelf en de gever wél eer aan. Je wordt zo ook bewuster van je positieve eigenschappen en vaardigheden, waardoor je eigenwaarde stijgt, en het toont je waardering voor de complimentengever.

Laat ruimte en stilte over! Als je toch even niets weet te zeggen, zeg dan gewoon niets, maar kijk de ander aan en neem het compliment glimlachend in ontvangst. Andere reacties! Zeg iets als: “Goh leuk dat je dit opmerkt” of “Fijn dat je het ziet” of “Het doet me goed om dat te horen”. Probeer het vandaag eens zelf. Resultaat verzekerd.

‘In Nederland vormt een compliment vaak de verpakking van een belediging’ ~Remco Campert

Gebruik de kracht van een compliment

De kracht van een compliment is dat het prijzen meer stimuleert dan afkeuren. Met een compliment kun je iemand aanmoedigen om zich vaker zo te gedragen, bijvoorbeeld in werk of prestaties of in omgang met elkaar.

Complimenten versterken het gevoel van eigenwaarde. Zo blijkt dat vrouwen die zich schamen voor hun lichaam en zich onaantrekkelijk voelen, aan één compliment al genoeg hebben om zich beter te voelen.

Maar complimenten hoeven niet alleen over uiterlijk te gaan. Vooral voor kinderen is het van belang om regelmatig iets positiefs te horen. Volwassenen hebben uiteraard ook aanmoediging en bevestiging nodig. Onthoud één ding! Mensen hebben liever iemand om zich heen die positief over hen is dan iemand die veel kritiek heeft.

 

Zelfvertrouwen Tip #3

Een compliment is als een warme douche

Herken jij het volgende bij jezelf? Iemand geeft je een compliment en je voelt je helemaal opgelaten. Liefst wil je dat de aandacht direct van je af wordt gehaald. Of ben jij iemand die een compliment direct relativeert of afzwakt: het was geen moeite, iedereen zou dit toch doen, enzovoort.

Of ben jij iemand die direct een compliment terug geeft: ja maar jij hebt het nog beter gedaan hoor!

Hoe je reactie ook is, merk je wat het effect is? Een compliment geef je oprecht, dus hoor je een compliment ook oprecht te ontvangen. De energie die van een positief gebaar of compliment op je afkomt is als een warme douche.

Ga er dan niet direct een boel koud water bij mengen, ga niet direct naast de warme straal staan en ga niet proberen het warme water terug de kraan in te duwen…

‘Een kennismaking die begint met een compliment is goed op weg om te evolueren naar een echte vriendschap’ ~Oscar Wild (Iers schrijver)

Maak lekker veel fouten

Misschien volgt nu wel de makkelijkste zelfvertrouwen tip. Maak lekker veel fouten. Het klinkt simpel en zo is het ook. Want fouten maken is oké. ‘Wie geen fouten maakt, maakt meestal niets’, zo luidt het spreekwoord.

Wie bereid is tot het maken van fouten doet ervaringen op, krijgt feedback en ontdekt als vanzelf de juiste methode en het juiste pad. De kunst van veel fouten maken is ook dat het niet ‘erg’ meer voor je voelt. Je doet het immers zo vaak dat het gewoon is geworden. En het leuke van fouten maken is ook dat je bereid bent om actie te ondernemen. En daarmee zul je direct ook heel veel dingen goed doen.

Het is onderzocht onder medewerkers van bedrijven wat ze liever hebben: een manager die knopen doorhakt en daarbij af en toe de plank volkomen mis slaat. Of een manager die weinig beslissingen neemt, zaken voor zich uit schuift, wikt en weegt en zo af en toe een beslissing neemt. Die dan uiteraard wel de goede is. Het antwoord? De medewerkers kiezen voor de manager die knopen doorhakt en fouten maakt.

Simpelweg omdat ze zich bij die manager veiliger voelen. Er zit meer tempo in, er is meer dynamiek, ja er zijn fouten (en gelukkig, dan mag ik ze ook maken…) en de manager lijkt net een echt mens! Dus: maak fouten en geniet er van. Tegenover elke fout staan een heleboel goede beslissingen.

Complimentencarrousel voor een fijn gevoel

In de trainingen die ik geef, adviseer ik mensen vaak om een zogenaamde ‘complimentencarrousel’ te maken voor zichzelf.

Dit houdt in dat ze een pot of bak nemen en daar briefjes in stoppen. Op die briefjes staan allemaal complimenten aan zichzelf. Die mag je er zelf op schrijven en je kunt aan vrienden, familie of collega’s vragen om een aantal positieve dingen op papier te zetten.

Al die positieve dingen stop je in een bak, die je blijft aanvullen als je leuke dingen over jezelf hoort of mooie stappen hebt gezet waar je trots op bent. En elke keer als je het nodig hebt, dan pak je gewoon een briefje uit de bak of pot, lees het compliment met aandacht, stop het briefje weer terug en geniet!

Van schouderklopjes is nog niemand gewond geraakt

Van blije mensen om je heen krijg je energie. En mensen horen graag wat ze goed doen, zelfs al zijn ze dat helemaal niet gewend. Jouw zelfvertrouwen krijgt een opkikker als je zoveel mogelijk, natuurlijk wel gemeende, complimenten geeft aan de mensen om je heen.

Wil je daar bewijs van? Geef dan eens een paar complimenten aan kleine kinderen. Dan zie je ze letterlijk en figuurlijk groeien. En wij, volwassenen, zijn helemaal niet anders. We laten het wellicht niet zo merken als kinderen, toch groeien wij net zo hard van gemeende complimenten. Want, mensen worden graag ‘gezien’, krijgen graag de credits voor het werk dat ze gedaan hebben.

Een onderzoek onder mensen in het bedrijfsleven heeft uitgewezen dat mensen zelfs liever meer schouderklopjes krijgen dan een kleine loonsverhoging. Puur omdat hun werk daardoor meer opvalt. Strooi dus met complimenten. Als dank ga je er zelf ook nog eens veel meer krijgen!

‘Als je iets goeds ziet, geef dan een compliment. Als je iets fouts ziet, bied dan je hulp aan’ ~Nelson Mandela

Terugdenken werkt positief voor je zelfvertrouwen

Denk eens terug aan een leuke herinnering zoals een leuke vakantie of een overwinning op je werk. Stel je weer voor wat je daar toen zag en hoor weer welke geluiden in je opkomen. Stap weer helemaal in die herinnering zodat je deze weer herbeleefd en weer kunt merken hoe goed het voelde.

Merk nu op dat dit gevoel bij je terugkomt. Gevoel heeft als eigenschap dat het altijd ergens in je lichaam beweegt. Waar voel je dit gevoel in je lichaam? Beweegt het vanuit je buik naar je borst of draait het rondjes in je buik of iets anders?

Misschien ben je er niet gelijk heel goed om dit gevoel op te halen of misschien wel, hoe vaker je oefent hoe beter je wordt. Goed voor je zelfvertrouwen.

Je bekijkt slechts 9 zelfvertrouwen tips van de 365 die ik heb geschreven. Ben jij benieuwd naar mijn nieuwste boek: ‘365! Tips voor meer zelfvertrouwen’? Klik dan hier (video)

Zorg dat complimenten oprecht zijn en overdrijf niet

‘Wat heb je dat mooi gemaakt.’ ‘Valt wel mee hoor, je had de kunstwerken van mijn medecursisten moeten zien!’ Complimenten zijn bedoeld om jouw zelfrespect te vergroten.

Neem ze dus aan, bedank de gever en deel zelf ook complimenten uit. Het voelt goed om hardop jouw waardering voor anderen uit te spreken. Jij krijgt er waardering voor terug. Zorg wel dat de complimenten oprecht zijn en overdrijf niet.

Noteer de complimenten in een notitieboekje

Koop een mooi notitieboekje en schrijf de complimentjes op die je in de komende week krijgt. ‘Je ziet er goed uit’, ‘leuk kapsel heb je’ of ‘wat heb jij altijd goede ideeën’ zijn natuurlijk prachtige complimenten, maar wanneer jij ze niet opschrijft vervliegen deze complimenten voor jou ook weer gauw.

Je zult verbaasd staan hoeveel complimentjes je deze week ontvangt. Noteer ook direct als je iets doet waar je heel tevreden over bent. Stel dat je last krijgt van zelftwijfel. Sla dan je notitieboekje open en lees hoe positief de mensen over je zijn. Geweldige tip voor je zelfvertrouwen, doen!

‘Van een goed compliment kan ik twee maanden leven’ ~Mark Twain (Amerikaanse schrijver)

Dit zijn slechts 9 zelfvertrouwen tips van de 365 die ik heb geschreven. Ben jij benieuwd naar mijn nieuwste boek: ‘365! Tips voor meer zelfvertrouwen’? Klik dan hier voor de video

Reacties