Wat is onderdanigheid?
Diversen
Redactie
Diversen
12/15/2018
1 min

Wat is onderdanigheid?

12/15/2018
1 min
Onderdanigheid betekent gehoorzamen aan anderen, in dienst staan van de ander. Daar dient wel bij vermeld te worden dat wanneer jij onderdanig bent, dat jij opkijkt naar die ander. Je ziet die ander als je meerdere, als een leider.

Je eigen vrijheid en eigenwaarde lopen risico als je altijd onderdanig bent, gehoorzaamt aan de ander. Je bent tevens een gemakkelijk slachtoffer voor dominante personen als jij onderdanig bent.

Sommigen willen mensen om zich heen die sterker zijn dan hij of zij. Ze willen liever gehoorzamen dan zelf initiatieven nemen. Toch heeft onderdanigheid een behoorlijke vieze bijsmaak en komt je eigenwaarde en zelfstandigheid niet ten goede.

Omdat jij als je onderdanig bent andermans zaken belangrijker vindt dan je eigen zaken, zul je ook altijd voorrang geven aan andermans wensen en zelf steeds op de tweede plaats komen. Waar is je eigenwaarde? Bij onderdanigheid zul je volgzaam zijn, altijd bereid om te helpen (ook al heb je andere zaken te doen). Je eigen behoeften en gevoelens moeten continu plaats maken voor die van de ander en komen niet of nauwelijks aan bod.

Je bent een gemakkelijke prooi voor dominante mensen in je omgeving. Je stribbelt namelijk niet tegen, omdat jij het iedereen naar zijn zin wil maken en niemand wil teleurstellen. De mening van anderen is belangrijker dan je eigen mening.

Je bent bescheiden opgevoed, of je had dominante ouders die geen tegenwind dulden. Word assertief om aan deze onderdanigheid een einde te maken. Dit artikel is dan ook interessant voor jou om te bekijken: 'assertiviteit vergroten, inclusief voorbeelden'.

Onderdanigheid-handboeien

Onderdanigheid komt natuurlijk ook voor in een seksuele relatie. Dan noem je dit submissive. De submissive is dan degene die gehoorzaamt. De overheersende persoon noem je de dominante. Dit kan een man zijn, maar veel vaker is dit een vrouw. Hetgeen wat het meest voorkomt is dat een iemand met een hoge positie in de werksfeer (of eigen bedrijf) zich graag in de vrije tijd onderdanig laat gelden.

Ben jij onderdanig? Dan zal het volgende ook veel vaker voorkomen. Iets waar je gewoon moeite mee hebt... Namelijk 'nee zeggen'. Dit komt helaas erg vaak voor. De volgende quote is er dan een om te onthouden: 'Af en toe NEE zeggen laat zien hoeveel jouw JA waard is'. Herken jij jezelf? Heb jij ook moeite met 'nee zeggen'? Dan raad ik je aan om op deze link te klikken en te kijken hoe jij dit kan verbeteren...
Reacties