Relaties
Redactie
Relaties
10/08/2019
4 min

Wat is relatietherapie?

10/08/2019
4 min

Elke dag weer gaan we nieuwe relaties aan. Ondanks dat we bij relaties vaak denken aan de band die we hebben met onze partner, zijn er veel meer relaties die we hebben en moeten onderhouden. Denk hier bij aan een vriendschapsrelatie, een ouder – kind relatie, maar ook zakelijke relaties en relaties met wie we sporten.

De allerbelangrijkste is vaak toch de liefdesrelatie die we hebben met onze partner en daar wringt soms wel eens de schoen. Want als we elke dag zoveel relaties moeten onderhouden, kunnen we dan nog wel genoeg aandacht aan onze partner besteden? En wat doen we als we ergens toch ontevreden over zijn binnen deze relatie? Relatietherapie kan dan zeker helpen.

Een slapend probleem

Een probleem tussen twee geliefden begint vaak onschuldig. Bijvoorbeeld met een keer de sokken vergeten op te opruimen of de afwas laten staan.

“Maar wanneer we niets aan deze ergernis doen, lopen de frustraties ongemerkt steeds verder op”

Zelfs zo ver dat ze de overhand kunnen nemen en we niets meer van elkaar kunnen verdragen. Een breuk is dan vaak het onvermijdelijke gevolg. Wacht dus niet te lang wanneer je merkt dat er een probleem of frustratie is en praat er over.

De eerste stap naar relatietherapie

De eerste stap naar relatietherapie wordt vaak (te) laat genomen. Een gevoel van schaamte belemmerd men vaak om naar een relatietherapeut te gaan. Een relatie hoort toch vanzelf te gaan?

Relatietherapie is ook geen wondermiddel waardoor je ineens weer verliefd wordt op elkaar. Als het gevoel er niet meer is, dan is het er niet meer. Maar vaak is het er zeker nog wel…

“Alleen zit het verscholen achter allerlei dagelijkse beslommeringen en irritaties”

Relatietherapie kan er voor zorgen dat jullie elkaar weer beter gaan begrijpen. Dat is vaak al een mooie eerste stap. Tijdens de relatietherapie gaat men op zoek naar wat je nog van elkaar mag verwachten en of dit genoeg is. Wil en kun je elkaar dit nog geven?

De 4 belangrijkste vragen tijdens de relatietherapie

Tijdens de relatietherapie komen er 4 belangrijke vragen aan bod. Wanneer je deze met elkaar en met de therapeut hebt beantwoord, is er al veel duidelijk en kan er een plan worden opgesteld.

  1. Wat verwacht je nog echt van elkaar?
    Wat zou je willen dat je partner veranderd? Moet hij vaker helpen met de kinderen of mis je bijvoorbeeld een stukje genegenheid?
  2. Wil en kun je nog tegemoetkomen in de verwachtingen van je partner?
    De verwachtingen die je partner nog van jou heeft, wil en kun je daar in tegemoet komen of zit dat er gewoon niet in?
  3. Wat zijn de redenen waarom dit nu niet lukt? En zijn deze redenen nog te veranderen?
  4. Welke stappen kun je samen ondernemen om beiden met een bevredigend gevoel samen te zijn?

Vaak moeten stellen er ook wel even over nadenken en zichzelf herontdekken om te zien wat de antwoorden op deze vragen zijn. Het lijkt simpel om te zeggen “Ik wil dat hij meer helpt bij de kinderen”, maar een concreet antwoord is vaak even verder zoeken.

Wil je bijvoorbeeld dat hij ze elke avond onder de douche zet, of is gewoon ze op zondag naar bed brengen genoeg? Door deze vragen krijg je als stel niet alleen een zuiver beeld van wat je partner doet en wat je eigenlijk van hem verwacht. Maar ook over hoe jij op jouw partner reageert en hoe je dit zou kunnen veranderen.

“Het is in de therapie niet de bedoeling om de druk van je weg te nemen. Alleen om je te laten te zien in hoeverre je die druk zelf maakt. Als je dat weet, kan je wat je maakt ook niet maken” ~Jacinta de Roeck

Wanneer gaan je in relatietherapie?

Elke relatie heeft een moment dat het wat minder gaat. De relatie waarbij alles altijd vlekkeloos is verlopen, moeten wij nog tegenkomen. Het is dus zeker geen schande als het tussen jullie even niet zo goed loopt.

Toch brengt dit een hoop schaamte met zich mee. Bedenk je dan dat hoe meer jullie van elkaar houden, hoe sneller er een spanning is in een relatie.

Neem nu het volgende voorbeeld. Een vriendin waar je niet zo heel veel mee hebt, heeft even wat minder tijd voor jou. Geen probleem, kom je wel over heen. Maar als je partner te druk is met zijn werk, dan vind je dat al snel vervelend worden.

De meest voorkomende spanningen binnen een relatie

Irritaties met iemand waar je veel om geeft komen harder binnen als wanneer je een irritatie hebt met bijvoorbeeld de buurvrouw of een collega. De meest voorkomende spanningen worden veroorzaakt door:

  • Andere relatie behoeften of verwachtingen
  • Te veel of te weinig zelfvertrouwen van je partner
  • Slechte communicatie
  • Wantrouwen of bedrog
  • Verschillende behoeften in seks
  • Andere normen en waarden (vaak van huis uit mee gekregen)
  • Het uit elkaar groeien omdat jullie persoonlijke even veranderd. Bijvoorbeeld door de kinderen of verandering van werk.

Wanneer je nu de therapeut belt is lastig te zeggen. Over het algemeen geldt dat wanneer er een probleem is waar jullie samen niet uit komen, maak een afspraak.

Veelal denkt men dat het nog wel mee valt, maar gaan onbewust de irritaties verder. Voor je het weet zit je dan samen in een neerwaartse spiraal waar je niet meer uit komt.

Relatietherapie-man-vrouw

Helpt relatietherapie altijd?

Relatietherapie helpt niet altijd om weer nader tot elkaar te komen. Soms is men te hard gekwetst, bijvoorbeeld bij bedrog, dat het niet meer goed komt. Maar natuurlijk zijn er ook veel stellen die toch de liefde weer in elkaar vinden en er weer samen helemaal voor willen gaan.

In ieder geval kan relatietherapie een inzicht geven in elkaars verwachtingen en tekortkomingen. Je leert weer met elkaar praten en samen naar een oplossing te zoeken voor het probleem.

Relatietherapie is er voor iedereen en voor elke relatie. Of je nu net pas bij elkaar bent of al heel erg lang, praten met elkaar is altijd een goed idee en een relatietherapeut kan jullie daar zeker bij helpen.

Reacties