Time management
Redactie
Time management
03/09/2021
5 min

Hoe maak je tijd voor elkaar?

03/09/2021
5 min

In dit artikel geef ik je veel tips om tijd voor elkaar te maken. Kijk nu nog eens terug naar de begintijd van jullie relatie. Die eerste weken van verliefdheid.

Hoe vaak en hoeveel hadden jullie in die tijd écht tijd voor elkaar? Wat een verschil met nu hé? Natuurlijk is dit ook logisch, maar sommige koppels hebben (en maken) bijna geen tijd meer voor elkaar. Bekijk hier hoe je weer tijd voor elkaar gaat krijgen:

Tijd voor elkaar maken – inhoudsopgave:

Ruimte voor jezelf vs. Aandacht voor elkaar?

In een goede relatie is de balans tussen ruimte voor jezelf en aandacht voor elkaar heel belangrijk. Iedereen is druk, maar je hebt toch echt zelf zeggenschap over de indeling van jouw tijd.

Wel is het zo dat er maar vierentwintig uren in een dag zitten, hier kan je niets aan veranderen en dus zal je keuzes moeten maken. Natuurlijk is voor iedereen de situatie anders:

Een ouder echtpaar op leeftijd zal veel meer tijd hebben voor elkaar. Vergelijk die situatie eens met een jong echtpaar met 2 kleine kinderen van onder de leeftijd van 4 jaar. Vader en moeder zullen ontzettend druk zijn met van alles en nog wat. Logisch dat je minder tijd voor elkaar hebt en dat je elkaar bijna vergeet…

Durf jij te kiezen?

Of je nu wilt of niet, je maakt altijd keuzes in hoe je je tijd besteedt. En uit iedere keuze vloeien gevolgen voort. Zelfs als je niet wilt kiezen uit de mogelijkheden die er zijn en vervolgens iets heel anders doet, maak je een keuze.

“Geen keuze maken is ook een keuze”

Wil je werkgever dat je overuren maakt? Vraagt je familie wanneer je eindelijk weer eens langskomt? Of vindt je partner dat jullie te weinig tijd samen doorbrengen?

Dan is de keuze aan jou hoe je hier op reageert. Heeft de ander gelijk? Wat zijn jouw behoeftes? Om je tijd in te delen moet je prioriteiten stellen. Wat is voor jou belangrijk?

Heb je ook alleen tijd (me-time) nodig? Communiceer dit dan ook met de andere partij. Zonder goed te communiceren heb je alleen maar verliezers. Dus ook voor een goed gesprek is het nodig om weer tijd voor elkaar te maken.

Kritisch kijken

Als blijkt dat je partner wel een punt heeft. En jullie inderdaad (te) weinig tijd samen doorbrengen dan is er al een belangrijk punt bereikt, namelijk dat jullie het eens zijn met elkaar. Voordat je naar de ander gaat wijzen is het verstandig om eerst ieder voor zich een blik te werpen op de eigen agenda.

Op welke punten kan jij jouw invulling veranderen waardoor er meer tijd voor elkaar ontstaat? Kijk hier kritisch naar. Wat is op dat moment écht belangrijk voor je waardoor je die tijd kwijt bent aan iets anders?

Belangrijke afspraken kan je niet zomaar afzeggen en ook aan werktijd valt vaak moeilijk te tornen, maar hoe vaak ben je een avond weg? Of misschien heb je een hobby die je wel thuis uitoefent, maar waar veel tijd in gaat zitten. Wat zou best (tijdelijk) met wat minder tijd toe kunnen?

Begin jij altijd bij jezelf?

Wanneer je allebei klaar bent met het onderzoeken van de eigen agenda, ga je eens zitten voor een goed gesprek.

“Begin altijd bij jezelf! Over de ander beginnen zal ervoor zorgen dat je partner zich aangevallen voelt”

Het gevolg is een defensieve reactie en waarschijnlijk een ‘tegenaanval’. Wees eerlijk over wat je ontdekt hebt in je eigen tijdsindeling en waar je ruimte zou kunnen maken voor de ander. Als jij je verhaal hebt gedaan, kan je partner hetzelfde doen.

Voorkom beschuldigingen, voor je het weet ontstaat er een discussie waardoor jullie misschien helemaal geen zin hebben om meer tijd met elkaar door te brengen.

Je kunt best een voorstel doen, maar zorg ervoor dat de ander niet als enige water bij de wijn doet. Wees daarnaast ook realistisch. Is je partner vier avonden per week van huis? En zijn jullie het erover eens dat dit wat minder kan? Verlang dan niet van je partner om helemaal niet meer op pad te gaan.

Waarschijnlijk wordt iemand dan doodongelukkig en dat is ook niet wat je wilt. Ga op zoek naar die gulle middenweg. Het is bijna als het bord spelletje Monopoly. Je bent echt aan het onderhandelen over straten, huizen en hotels kopen en ruilen…

Met welke intentie ga jij het gesprek in?

“Het met elkaar eens zijn is al het halve werk, de andere helft is de intentie waarmee je het gesprek ingaat”

Bekijk je alles positief en ga je uit van oplossingen, dan is de kans van slagen vele malen groter dan wanneer je overal problemen ziet. Het leven bestaat uit keuzes. Het zijn wellicht niet altijd je favoriete keuzes, maar je hebt altijd iets te kiezen.

Is de intentie dat jij krijgt wat je wilt? Dan bereik je dit hooguit tijdelijk en komt er een moment dat je partner het niet volhoudt om zichzelf weg te cijferen en doodongelukkig wordt. Dat komt de relatie niet ten goede.

Ook kan dit een deuk in je zelfvertrouwen schoppen. Zelfs je zelfbeeld kan daardoor achteruit gaan. Daarom is het ook belangrijk om open en eerlijk het gesprek in te gaan en beide concessies te doen.

Kwaliteit of kwantiteit?

Hoe maak je tijd voor elkaar? Is dit altijd mogelijk eigenlijk? Het kan voorkomen dat er echt (tijdelijk) minder tijd is voor elkaar. Dan kan het al een enorm verschil maken wanneer je je wel gehoord en gezien voelt. Op dat moment gaat het nog meer dan anders om de kwaliteit van jullie tijd samen.

Laat die momenten draaien om jullie twee – zodat de tijd optimaal benut wordt. Dit hoeft niet te betekenen dat jullie iedere keer iets heel bijzonders of groots moeten doen. Samen uit eten, een film kijken of een wandeling maken is minstens zo waardevol. Het gaat om jullie samenzijn en niet om wat jullie doen.

Wat voor sommige koppels goed kan helpen en vaak wordt gedaan door anderen, is een vaste dag prikken. Inclusief een vast tijdstip. Veel vrienden (met partner) van mij plannen de vaste vrijdagavond met elkaar. Het maakt dan ook niet uit wat er gebeurd. Deze dag staat vast. Altijd weer.

Elke vrijdagavond mag dan ook anders worden ingevuld. Leuk om elkaar elke week steeds te laten kiezen en een invulling te geven aan die vrijdagavond.

Ik speel met mijn vriendin graag een bordpel. Ticket To Ride Europa is dan favoriet. Heerlijk om hier een avond voor uit te trekken met een drankje en veel soorten kaas op een plankje. De vrijdagavond daarna kan iemand van ons twee goed voor een film kiezen of een nachtje weg.

Afleiding

Zorg dat er geen afleiding is. Zet telefoons uit, stuur de kinderen een nachtje uit logeren en kies een activiteit die jullie samen kunnen doen. Dit lijkt zo duidelijk en gewoon, maar hoe vaak doen jullie dit?

Je zult zien dat jullie tijd samen intenser aanvoelt wanneer je elkaar de onverdeelde aandacht schenkt. Er zal meer ruimte zijn voor een goed gesprek.

Of fysiek contact. Hoe lekker is het om het bed eens met z’n tweeën te delen? En niet als derde persoon je kindje in het midden van jullie bed te hebben? Een mooie zin om twee keer te lezen en iets langer bij stil te staan:

“Meer tijd met elkaar is natuurlijk fijn, maar uiteindelijk draait het toch vooral om de kwaliteit ervan”

hoe-maak-je-tijd-voor-elkaar-echtpaar

Hoe maak je tijd voor elkaar? Samen wandelen is een goed begin

Samen

Het belangrijkste is dat je het samen eens wordt. Goede relaties worden gebouwd op een goede communicatie en respect.

Je hoeft het niet altijd eens te zijn met elkaar. Je bent tenslotte twee verschillende personen, maar je zit wel samen in de relatie en draagt er dan ook samen zorg voor dat beide zich hier prettig in voelen.

Gun elkaar dingen. Luister naar elkaar, denk in oplossingen en sta open voor concessies. Dan is de kans groot dat jullie hier samen wel uit zullen komen. Dat je weer echt tijd voor elkaar gaat krijgen!

GRATIS BOEK VOOR JOU:

Hoe je tijd voor elkaar maakt en hoe het gesprek hier over aangaat heeft alles te maken met zelfvertrouwen en eigenwaarde. Ik heb hier een boek over geschreven. Ken je mijn gratis boek met zelfvertrouwen tips ook al? Deze is via de link gratis te downloaden.

Veel succes en plezier met het opnieuw creëren van tijd voor elkaar. Het is een proces, verwacht niet dat jij en je partner binnen een maand totaal verandert zijn. Dat hoeft ook niet. Geniet ook van het proces en het uiteindelijk doel.

Reacties