Wat is trots?
Diversen
Redactie
Diversen
12/15/2018
1 min

Wat is trots?

12/15/2018
1 min
Trots is een heerlijk gevoel, een sterk gevoel van voldoening. Je hebt bijvoorbeeld een diploma behaald waarvan je dacht dat het je nooit zou lukken. Je hebt een eerste stap gezet om een ruzie bij te leggen, ook dan mag je trots zijn op jezelf.

Trots is echter een emotie met twee kanten, een positieve en een negatieve. Trots zijn als jij een prestatie hebt geleverd is prima. Je kunt ook trots zijn op je zieke moeder die ondanks de pijn altijd probeert vrolijk te zijn. Trots zijn in de betekenis van meer waard zijn dan de ander is minder fraai, een beter woord om in dat geval te gebruiken is arrogantie.

Het woord trots kan zowel positief als negatief zijn. Jij kunt voor jezelf bekijken of jij trots bent op jezelf, op je kinderen, enz. Je mag ook best trots zijn op jezelf als je door hard te werken een en ander hebt bereikt.

Laat dit echter niet doorslaan in arrogantie en laat het vooral niet ten koste gaan van anderen. Bij trots zijn zie je wat je hebt bereikt door eigen toedoen, je hebt problemen overwonnen, je hebt anderen uit de put gehaald, enz. Daar mag je trots op zijn. Echter bij een te groot gevoel van trots ligt hoogmoed op de loer.

Op ons logo staat niet voor niets een trotse pauw. Als jij wilt werken aan jouw zelfvertrouwen (en alles wat hiermee te maken heeft) dan maak je een mooie reis. Elke dag een beetje beter en aan het einde van jouw reis zul je zo trots als een pauw zijn!

trots 'zo trots als een pauw'
Reacties