Wat is zelfwaardering?
20 november 2018 
1 min. leestijd

Wat is zelfwaardering?

Zelfwaardering is een heel belangrijke eigenschap. Je hebt respect voor jezelf, je cijfert jezelf niet constant weg.

Je eist je plekje op in de goede zin van het woord. Je geeft jezelf dat schouderklopje en bent trots als jij bepaalde doelen hebt gehaald bijvoorbeeld. Je bent ook niet te streng voor jezelf als die doelen niet worden behaald.

Heb jij zelfwaardering, dan accepteer jij van jezelf ook jouw minder goede eigenschappen. Je bent tevreden met jezelf zonder dat dit afhangt van prestatie of de mening van anderen.

Dit zorgt ervoor dat je prima in staat bent om zelf keuzes te maken, zaken te regelen en te werken zoals jij dat wilt. Zelfwaardering geeft je rust (innerlijke rust) en zelfvertrouwen. Je durft jezelf te zijn en je te laten horen, je bent assertief!

Bij een lage zelfwaardering zul je altijd en overal je twijfels over hebben. De mening van anderen zorgt ervoor dat jij je goed of slecht voelt.

Wat is zelfvertrouwen?

Wat heeft ervoor gezorgd dat jij een lage zelfwaardering hebt? Wellicht een ervaring uit het verleden? Zoek hulp alsjeblieft. iemand zal werken aan jouw kijk op jezelf.

Je bent namelijk een uniek persoon, die zeer waardevol is en vol mogelijkheden zit. De manier waarop jij over jezelf denkt wordt aangepakt en bijgesteld. Je leert dat je mag zijn wie en hoe je bent, met je sterke en zwakke kanten. Er ontstaat een gevoel van eigenwaarde.

Meer artikelen over persoonlijke groei