Wat zijn welvaartsziekten? En welke rol speelt stress?
Wat zijn welvaartsziekten? Dit zijn ziekten veroorzaakt door de sterk gestegen levensstandaard in de afgelopen vijftig jaar.
Hiermee wordt onder andere de huidige eet- en leefstijl bedoeld alsook de manier waarop de moderne samenleving is vormgegeven en de stress die dat met zich meebrengt.
Het artikel hieronder gaat in op: wat zijn welvaartsziekten? En wat is de rol van stress bij deze ziekten.
Wat zijn welvaartsziekten? De oorzaken!
Welvaartsziekten worden vooral gevoed door de overvloedige levenstandaard van tegenwoordig. Onder andere de huidige levensstijl wordt als een van de belangrijke oorzaken genoemd. Denk daarbij aan: veel suikerrijke, zoute en vette voeding plus overmatig eten en te weinig lichaamsbeweging, roken en overmatig alcoholgebruik. Daarnaast speelt ook de toegenomen werk- en prestatiedruk in de westerse maatschappij een rol, want die zorgt voor een toename van stress. Gecombineerd met de westerse levensstijl zorgt dat alles voor een stijging van welvaartsziekten in de afgelopen decennia.
Hoezo beïnvloedt stress welvaartsziekten?
Ook stress is een risicofactor voor verschillende welvaartsziekten. Want, heb je stress? Dan is de kans groot dat je ongezonder gaat leven. Je hebt bijvoorbeeld de neiging ongezonder en onregelmatiger te eten, meer te roken of weer te beginnen, meer alcohol te drinken en minder te bewegen; je bent te moe of hebt geen tijd.
Het gevolg van die vaak ongezonde eet- en leefstijl door stress is dat je allerlei lichamelijke en geestelijke klachten kunt krijgen. Variërend van vaker verkouden, nek- en rugklachten, hoofdpijn en slaapproblemen tot sneller geïrriteerd zijn, cynisch, vergeetachtig en lusteloosheid. Kortom, stress is een aanslag op je gezondheid. Het vermindert je weerstand en fitheid en werkt welvaartsziekten in de hand.
Een overzicht van de verschillende welvaartziekten
De vraag: Wat zijn welvaartsziekten? is het beste te beantwoorden door een overzicht te geven van de belangrijkste aandoeningen die eronder vallen, namelijk:
Hart- en vaatziekten:
Hoewel hart- en vaatziekten niet langer doodsoorzaak nummer 1 in Nederland is, sterft nog steeds bijna 1 op de 3 Nederlanders aan hart- en vaataandoeningen. Eet- en leefgewoonten plus stress zijn risicofactoren voor hart- en vaatziekten.
Obesitas:
Ook in Nederland is de afgelopen decennia het aantal mensen met overgewicht en ernstig overgewicht flink gegroeid. Volgens het Nationaal Kompas Volksgezondheid had in 2012 ruim de helft (53%) van de volwassen mannen en 44% van de vrouwen boven de 19 jaar overgewicht. Onder andere de eet- en leefstijl alsook stress speelt hierbij een rol. Daarnaast blijkt dat inmiddels 1 op de 7 kinderen in Nederland te dik is en de verwachting is dat in 2015 dit percentage 20% bedraagt.
Diabetes type 2:
Diabetes type 1 komt door een fout in het lichaam waarbij de alvleesklier geen insuline meer aanmaakt. Diabetes type 2 daarentegen ontstaat door hoe je leeft; te weinig bewegen en ongezond eten. Volgens het Diabetes Fonds heeft 9 op de 10 mensen met suikerziekte diabetes type 2.
Kanker:
Volgens de site Fight Cancer krijgen jaarlijks zo’n 95.000 mensen de diagnose kanker gesteld. In zo’n 50 tot 70% van de gevallen dragen ongezonde eetgewoonten en leefwijze bij aan het ontstaan ervan.
Tips om welvaartsziekten en stress tegen te gaan
Na de vraag wat zijn welvaartsziekten? te hebben beantwoord, volgen hieronder 3 tips om deze ziekten te voorkomen.
Tip 1: Eet gezond en kies voor lekker veel groenten en fruit
Kies bij voorkeurs voor een uitgebalanceerd voedingspatroon. Eet het liefst dagelijks groenten, fruit, aardappelen, volkorenproducten en zaden plus noten. Je voelt je daardoor fitter, het is goed voor je cholesterol plus bloedsuikerspiegel en ook ben je beter bestand tegen stress. Wees matig met geraffineerde suiker, zout, verzadigde vetten en andere calorierijke voedingsmiddelen.
Tip 2: Beweeg dagelijks volop
Actief in beweging zijn is goed voor je gezondheid. Door elke dag minimaal een half uur matig tot intensief te bewegen, pomp je het bloed door je bloedvaten en dat doet je lichaam goed. Niet alleen is het goed voor je hart, maar het houdt ook je spieren soepel, je botten sterk en voorkomt overgewicht. Bovendien voer je door je intensief te bewegen stresshormonen af en maak je geluksstofjes aan die je een heerlijk gevoel geven.
Tip 3: Doe aan stressmanagement
Zorg voor een goede balans tussen inspanning en ontspanning. Bouw in je dagelijkse routine enkele herstelmomenten in. Bijvoorbeeld in de ochtend én voor je gaat slapen. Doe ontspanningsoefeningen om tot rust te komen en nieuwe energie op te doen. Ook yoga, meditatie en mindfulness zijn prima manieren om te ontstressen. Niet alleen helpt het relaxen je stress te reduceren, maar ook je gezondheid is erbij gebaat. Zo versterk je onder andere je immuunsysteem, omdat je minder stress zult ervaren.
Meer info over wat welvaartsziekten zijn en stress?
De vraag: Wat zijn welvaartsziekten is in dit artikel ruimschoots besproken. Maar wil je meer lezen over welvaartsziekten en de rol van stress? Of actief aan de slag om stress en zo ook welvaartsaandoeningen te voorkomen? Op deze site vind je heel veel informatie over stress verminderen en voorkomen. Wil jij bijvoorbeeld weten hoe jij reageert op stressprikkels? Doe dan nu de stresstest en kom erachter welk stresstype jij bent. Klik hier voor de stresstype test.
PS: Is jouw leefstijl is balans, of ben je bang dat je verhoogt risico loopt om een welvaartsziekte te ontwikkelen? Laat het me weten in de reacties hieronder. Ik hoor graag van je!