Stresseter, veel eten door stress
Vitaliteit
Albert Sonnevelt
Vitaliteit
09/10/2013
2 min

Stresseter, veel eten door stress

09/10/2013
2 min

Een stresseter gaat eten wanneer hij of zij stress ervaart, behoor jij tot deze groeiende groep? Ontlaad je je gevoel van onrust en spanning door troost te zoeken in ‘comfort food’? Dus: plof je bijvoorbeeld na een drukke werkdag vol stress het liefst op de bank met een drankje, zak chips, chocolade of andere calorierijke snack? Vraag je je af waarom je veel gaat eten door stress? Wat je kunt doen om het te voorkomen? In dit artikel meer over eten door stress en vijf concrete tips voor een stresseter.

Waarom veel eten door stress?

Veel eten door stress is niet vreemd. Het fenomeen stresseten overkomt velen. Want, als je stress hebt, je verdrietig voelt of woedend bent, kan lekker eten o zo troostend zijn. Het helpt je even ontspannen en geeft rust. Hoezo? Omdat door je favoriete lekkernijen te eten er geluksstofjes vrijkomen in je hersenen. Deze zogenaamde endorfines dempen kortdurend je stress en nare gevoelens.

Toch is eten een tijdelijk lapmiddel bij stress. Je lichaam heeft bij stress helemaal geen behoefte aan eten, want het gaat als het ware in de spaarstand. Je spijsvertering staat op een laag pitje. Ga je toch eten door stress? Dan loop je het risico in een vicieuze cirkel te belanden van stress, eten, stress, eten. Bij een stresseter ligt het gevaar van overgewicht op de loer.

Gevolgen veel eten door stress

Voel je vaak stress? En ga je dan ook regelmatig te buiten aan allerlei troost- en calorierijk eten? Je gewicht kan dan gestaag toenemen met alle gevolgen van dien, want overgewicht brengt diverse gezondheidsrisico’s met zich mee. Zo loop je het risico op een te hoge bloeddruk en verhoogd cholesterolgehalte. Leid stresseten ertoe dat je zelfs ernstig overgewicht krijgt? Dan liggen diabetes en hart- en vaataandoeningen op de loer. Maar ook een extra belasting van je gewrichten en ademhalingsstoornissen zijn gezondheidsrisico’s van ernstig overgewicht. Vanwege deze risico’s is het goed veel eten door stress te vermijden en zo overgewicht tegen te gaan.

5 tips voor een stresseter

Wil je graag voorkomen dat je in stressvolle situaties en/of -periodes bezwijkt voor overheerlijke zoete en zoute verleidingen? Hieronder 5 tips om eten door stress te voorkomen.

Tip 1: Weet wanneer stress leidt tot eten

Houd bij wanneer stress leidt tot eten. Dus schrijf op wanneer en wat je zoal eet in stressvolle situaties. Heb je een duidelijk beeld? Zoek dan goede alternatieven om stresseten tegen te gaan.

Tip 2: Ga bewegen als je last van stress hebt

Bewegen is een van de beste remedies om stress het hoofd te bieden. Want, minimaal een half uurtje intensief zwemmen, fietsen, joggen of schoonmaken, zorgt dat je lichaam endorfines aanmaakt en je je dus stukken lekkerder voelt. Bovendien is bewegen veel gezonder dan eten als je met stress kampt.

Tip 3: Haal eens een paar keer diep adem

Door diep adem te halen geef je een seintje aan je hersenen dat het tijd is om te ontspannen. Dit signaal wordt vervolgens doorgegeven aan de rest van je lichaam. Door je even helemaal te focussen op je ademhaling verminder je de stress en ook de behoefte aan eten.

Tip 4: Praat erover wanneer stress de overhand krijgt

Voel je dat stress de overhand krijgt? En denk je aan eten? Ga dan praten met je partner, vrienden, familie of lotgenoten. Praten vermindert je spanning. Je wordt immers afgeleid. Bovendien helpt praten je meer inzicht te krijgen in je persoonlijke stresssituatie.

Tip 5: Plan je dag en voorkom stress

Door je dag te plannen weet je wat je moet doen en voorkom je dat je aan het eind van de dag gestresst rondloopt, omdat je werk nog niet klaar is. Maak wel reële planningen, want anders loop je alsnog het risico jezelf aan eten te buiten te gaan.

Reacties