Zelfvertrouwen
Redactie
Zelfvertrouwen
04/21/2012
1 min

Vijf tips voor meer zelfvertrouwen bij kinderen

04/21/2012
1 min

Elke week krijg ik tussen de 25 en 50 mailtjes met vragen of opmerkingen over eigenwaarde en zelfvertrouwen vergroten. Onlangs vroeg iemand mij hoe zij het zelfvertrouwen van haar zoon kon helpen vergroten. Daar kan ik een aantal dingen over zeggen. Voor mij is het allerbelangrijkste (al is het niet altijd even makkelijk uit te voeren) om het goede voorbeeld te geven. Kinderen zijn briljant in het kopiëren van gedrag en voelen feilloos aan wat er bij jou speelt en hoe jij op situaties reageert.

Gebrek aan zelfvertrouwen en eigenwaarde wordt daarom voor een groot gedeelte overgenomen van jou als ouder. Tip is dus om ervoor te zorgen dat je zelf met betrekking tot zelfvertrouwen en eigenwaarde aan jezelf werkt. En vanuit een positief zelfbeeld het voorbeeld bent voor je kinderen om ze te laten groeien.

Een paar handvatten daarbij:
– Geef op positieve wijze grenzen aan (De identiteit van een kind groeit als er heldere grenzen zijn. Dat vindt een kind niet altijd leuk, maar door alternatieven te bieden voor wat niet mag, voelt een kind zich uiteindelijk zekerder)
– Stimuleer de eigen ontdekkingskracht (Leer een kind zelf ontdekken wat mogelijk is en wat nog niet. Zet je angst opzij dat er iets gebeurt door te zorgen voor een veilige omgeving waar jij ondersteunend bent)
– Bevestig de trots van het kind (Bevestig de dingen die het kind doet op positieve wijze, nog beter is om het kind zelf aan te laten geven of het trots is of blij met wat het heeft gemaakt. Dat kun jij dan weer bevestigen)
– Zeg positieve overtuigingen (Bijvoorbeeld voor het slapen gaan een aantal positieve dingen zeggen tegen een kind werkt diep in op het onbewuste. Zeg zinnen als: ‘jij bent waardevol’, ‘jij kunt het’, ‘jij bent iemand om van te houden’ enzovoort)
– Neem gevoelens serieus (Verdriet, boosheid, blijheid, angst: het hoort erbij, ook als jij dat even niet begrijpt of niet ‘ziet’. Vraag je kind wat het nodig heeft om zich weer goed te voelen en neem samen actie om dat te bereiken)

Reacties