Zelfvertrouwen
Redactie
Zelfvertrouwen
06/25/2019
5 min

Zelfvertrouwen door een hond

06/25/2019
5 min

Heb je weinig zelfvertrouwen dan wordt je door professionals vaak het advies gegeven om een hond in je huis te nemen. Dat heeft meerdere redenen, en ik vertel je er graag meer over. Een hond is inderdaad beter dan menig therapeut voor mensen die zich niet zo vol zelfvertrouwen voelen. Een hond is een dier wat sociaal voelend is. Daardoor kan jij meer zelfvertrouwen krijgen door de omgang met jouw hond.

Een hond voelt je aan

Een hond is de spiegel van jouw ziel. Hij voelt als geen ander aan wat jij denkt en wat jij meemaakt en daar zal hij op reageren. Het is niet voor niets dan honden en hun baasjes elkaar vaak zo goed aanvullen.

“De hond zal het aanvoelen wanneer jij een gebrek aan zelfvertrouwen hebt. Hij beschouwt jou en je gezin als zijn ‘roedel’ en daarin moet iedereen zijn of haar plek kennen”

Jouw rol in de roedel behoort te zijn dat je de leiding hebt. Jij hebt de touwtjes strak in handen en je zorgt ervoor dat alles goed en veilig verloopt. Jij behoort ervoor te zorgen dat de roedel goed wordt verzorgd en dat er veiligheid is.

Je hond zal zijn plaats in de roedel ook weten en die innemen. Dat gaat goed zolang jij vol zelfvertrouwen zit. Het loopt mis wanneer dit anders is.

De leider van de roedel

Je ziet het geregeld bij tv programma’s op Discovery Channel. De onzekere eigenaar van een huisdier wordt door het beest omver gerend. Hij durft niet op te treden waardoor de hond zich steeds meer de leider van de roedel voelt. De hond zal die rol vervullen op zijn eigen manier.

Hij zorgt ervoor dat de leden van de roedel doen wat hij wil en hij zal zijn roedel beschermen op eigen manier. Dat kan ervoor zorgen dat een buitenstaander wordt aangevallen wanneer deze zich binnen deze cirkel durft te begeven.

Dit is het moment waarop wanhopige baasjes een gedragsdeskundige erbij roepen. Er wordt dan gekeken naar de punten waarop het misloopt tussen de hond en de baas. Vaak is dit het feit dat de baas een tekort aan overwicht heeft. Wanneer deze relatie verder groeit zal dit tot problemen leiden waarbij de baas soms noodgedwongen afstand van zijn zo geliefde huisdier moet doen.

Gebrek aan zelfvertrouwen en een hond nemen?

Het is dan ook gelijk duidelijk dat je stevig in je schoenen zal moeten staan wanneer je een gebrek aan zelfvertrouwen hebt en een hond als huisdier neemt. De hond zal in dat geval niet alleen de rol van een huisdier en een metgezel op zich nemen. De hond verandert in een liefdevolle knuffelbare coach en trainer die jouw zelfvertrouwen naar een hoger niveau zal tillen.

Een hond zal zijn plek moeten leren innemen in jouw gezin, in jouw ‘roedel’ en het is aan jou om dat te doen. Het komt er dus op aan dat jij bepaalde vaardigheden gaat aanleren om die leiding goed te kunnen geven. Het gaat daarbij om zowel fysieke als mentale vaardigheden. We zullen je vertellen hoe je deze vaardigheden oppakt.

vaardigheden

Jouw houding is bepalend. Kijk maar eens naar de lichaamstaal van een hond. Wanneer deze beschaamd is zal de hond gebogen lopen met de staart tussen de poten.

“Het is te vergelijken met de houding die jij je aanmeet wanneer je onzeker bent. Je loopt ineen gedoken en je voelt het alsof de druk van de wereld op je schouders rust”

Wanneer de hond een dergelijke houding bij zijn baas aantreft weet hij wat hem te doen staat. Deze baas is niet in staat om goed leiding te geven; het is tijd dat de hond de leiding overneemt.

Het is dan ook goed om eerst aan je lichaamshouding te werken als je een hond neemt. De hond moet een baas zien die goed rechtop loopt en die energie uitstraalt. Dat is een leider waar hij naar zal luisteren.

Wanneer jij merkt dat je aaibare huisgenoot een loopje met je neemt is het dus zaak dat je gaat letten op je houding. Die moet energie uitstralen en je moet duidelijk maken met jouw lichaamshouding dat jij de baas bent.

Zelfverzekerde houding

Je leert dus door deze samenwerking met je hond een zelfverzekerde houding aan te nemen en daarnaast leer je om zelfverzekerd naar de buitenwereld over te komen.

“De vaardigheden die je thuis leert neem je immers ook met je mee als je de deur uit gaat”

Het is dan ook in jouw welzijn als je leert om met een rechte lichaamshouding te lopen. Het feit dat jij je niet smal maar juist breed maakt wanneer je loopt zorgt ervoor dat de buitenwereld niet over je heen loopt. Jij wordt gezien en gerespecteerd.

Stemgebruik

Een tweede zaak die je leert is het gebruik van je stem. Onthoud altijd dat een hond alles beter hoort dan een mens. Daar waar de mens geluid waarneemt tussen 20 en 20.000 hertz hoort een hond de geluiden tussen 15 en 50.000 hertz.

Wanneer jij dus buldert tegen je hond zal dit enorm hard bij de hond binnen komen. Hij schrikt maar dat zal een tijdelijke reactie zijn. Een hond zal niet beter luisteren als jij gilt tegen hem.

Je geeft je stem gezag door de toon die je aanneemt. Het is als bij het aanleren van positief gedrag aan een kind; je toonhoogte en het timbre van je stem geven aan wat de hond van je kan verwachten.

Een stem die trillend en met een snik een commando geeft zal niet overtuigend overkomen. Een stem die daarentegen vastberaden een opdracht geeft straalt gezag uit. Het is dan ook goed om te oefenen in het spreken met overtuiging. Je bent als het ware jezelf aan het presenteren.

Zelfvertrouwen-door-een-hond-kind

Spreken met zelfvertrouwen

Jouw hond is ook in dit geval een goede trainer. Let er maar goed op hoe een hond naar jou luistert. Spreken met een stem waar het zelfvertrouwen vanaf straalt werkt beter in de omgang tussen jou en je hond. Wanneer je dit nog niet goed communiceert is het de moeite waard om deze spraak te oefenen.

Je oefent spreken met zelfvertrouwen door wederom een goede brede houding aan te nemen. Je spreekt met een vastberaden stem. Daar laat je het gezag uit spreken. Je kan dit oefenen voor de spiegel.

Wanneer je merkt dat jouw hond jou accepteert als leider weet je zeker dat je spreekt met een goede stem vol overtuigingskracht. Let er daarbij op dat je niet overkomt als een bullebak maar als een sociaal mens. Het is aan jou om een goed gemiddelde te vinden.

Spreken als een bullebak zorgt er namelijk voor dat de hond angstig voor jou wordt. Dit is iets wat je moet zien te voorkomen. Een angstige hond zal namelijk in de verdediging gaan wat ertoe kan leiden dat de hond aanvalt om van zich af te bijten.

Liefdevol communiceren

Een liefdevolle goede communicatie is dan ook van het grootste belang. De hond voelt zich veilig onder jouw hoede wanneer hij een goede combinatie van liefde en gezag in jouw stem waarneemt.

Ook dit is een houding die je naar de buitenwereld goed moet aannemen. Word geen bullebak en stap niet klakkeloos over andere mensen heen. Wees iemand die met gezag spreekt maar die tegelijkertijd innemend klinkt en overkomt. Het zorgt ervoor dat jij zelfverzekerd overkomt en dat je een gezonde vorm van leiderschap uitstraalt.

Conclusie

Het is dus waar wat de therapeut meldt: een hond is de beste therapeut om in huis te halen. Dan hebben we het nog niet over het feit dat je door een hond de deur wel uit zal moeten.

Je hond is dus niet alleen de beste coach; hij zal ook een betere teamspeler van je maken. Hij haalt jou uit je isolement waardoor je een zelfverzekerdere en socialere persoonlijkheid krijgt. Een hond is de beste vriend van de mens; goed om dit te beseffen in je keuze voor een huisdier.

Reacties