Zo houd je je geest jong. 6 mentale fitnesstips!
Vitaliteit
Albert Sonnevelt
Vitaliteit
11/04/2014
1 min

Zo houd je je geest jong. 6 mentale fitnesstips!

11/04/2014
1 min

Je geest jong houden, zorgt dat je beter bestand bent tegen stress, positiever in het leven staat en gelukkiger bent. Wil je je hersenen in vorm houden? Dan moet je ze verzorgen en trainen, net als de spieren in je lichaam. Zowel op jonge als op latere leeftijd. Blijf daarom actief en houd je brein vitaal. Pas de volgende mentale fitnesstips toe!

1. Blijven leren houd je geest jong

Ongeacht je leeftijd: je bent nooit uitgeleerd. Waarom? Omdat leren je slimmer maakt. Je hersenen blijven dan groeien en daar heb je profijt van. Dus train je brain en leer bijvoorbeeld een vreemde taal, start een studie die je leuk vindt of volg een opleiding voor je werk. Doen! Zo blijf je je hersenen uitdagen en daar vaart je geestelijke conditie wel bij.

2. Werk jezelf in het zweet

Regelmatig sporten is niet alleen goed voor je fysieke gezondheid. Ook je brein heeft er baat bij als je geregeld beweegt. Door je lichamelijk in te spannen maak je nieuwe hersencellen aan. Bovendien zorgt ingespannen bewegen ervoor dat je hersenen serotonines en dopamines afgeven. Stofjes die je een fijn en prettig gevoel bezorgen. Werk je daarom dagelijks minimaal een half uur in het zweet. Maak een stevige wandeling, fiets een stuk, ga joggen, tennissen en dergelijke, zo blijft je geest jong.

Maar stel je bent ouder en kunt niet meer actief bewegen? In het volgende inspirerende filmpje legt dr. Erik Scherder uit dat het ook voor ouderen zeer van belang is om te blijven bewegen, in welke vorm dan ook.

Krijg in dit filmpje antwoord op de vraag ‘Waarom vernietigt vanillevla onze hersenen?’

3. Eet gezond en gevarieerd

Wist je dat je brein zo’n 20% van alle energie verbruikt van je lichaam? Dus het is zaak goed, gezond en gevarieerd te eten om je hersenen optimaal te laten werken. Vooral omega-3-vetzuren en B-vitaminen hebben een positief effect op je brein.

4. Drinken? Doe dat met mate

Wil je je geest jong houden? Drink dan liever zo weinig mogelijk alcohol. Zeker niet meer dan 2 glazen per dag. Niet alleen beschadigt alcohol de hersencellen, maar vermindert ook de groei van nieuwe.

5. Houd je vriendschappen warm

Besteed aandacht aan je relaties; vrienden en familie. Het houdt je geestelijk gezond. Want, heb je een trouwe vriendenkring? Dan voel je je geliefd. Je hebt mensen in je nabijheid waarop je kunt terugvallen en die je steunen. Het fijne daarvan is: je ervaart minder stress en dat is sowieso goed. Bovendien werken hechte vriendschappen de productie van dopamine in de hand. Dit stofje draagt onder andere bij aan je geluksgevoel.  

6. Speel computergames

Om je geest jong te houden, denk je niet direct aan het spelen van spelletjes. Toch blijkt het zeer stimulerend te zijn voor je hersenen. In het boek ‘De tien geboden voor de brein’ van hoogleraar en psychiater René Kahn kun je lezen dat het spelen van computerspelletjes je concentratievermogen en ruimtelijk inzicht verbetert.

Wat doe jij om je geest jong te houden?

Reacties