arrow_drop_up arrow_drop_down
Zo houd je je geest jong. 6 mentale fitnesstips!
4 november 2014 

Zo houd je je geest jong. 6 mentale fitnesstips!

Je geest jong houden, zorgt dat je beter bestand bent tegen stress, positiever in het leven staat en gelukkiger bent. Wil je je hersenen in vorm houden? Dan moet je ze verzorgen en trainen, net als de spieren in je lichaam. Zowel op jonge als op latere leeftijd. Blijf daarom actief en houd je brein vitaal. Pas de volgende mentale fitnesstips toe!

1. Blijven leren houd je geest jong

Ongeacht je leeftijd: je bent nooit uitgeleerd. Waarom? Omdat leren je slimmer maakt. Je hersenen blijven dan groeien en daar heb je profijt van. Dus train je brain en leer bijvoorbeeld een vreemde taal, start een studie die je leuk vindt of volg een opleiding voor je werk. Doen! Zo blijf je je hersenen uitdagen en daar vaart je geestelijke conditie wel bij.

2. Werk jezelf in het zweet

Regelmatig sporten is niet alleen goed voor je fysieke gezondheid. Ook je brein heeft er baat bij als je geregeld beweegt. Door je lichamelijk in te spannen maak je nieuwe hersencellen aan. Bovendien zorgt ingespannen bewegen ervoor dat je hersenen serotonines en dopamines afgeven. Stofjes die je een fijn en prettig gevoel bezorgen. Werk je daarom dagelijks minimaal een half uur in het zweet. Maak een stevige wandeling, fiets een stuk, ga joggen, tennissen en dergelijke, zo blijft je geest jong.

Maar stel je bent ouder en kunt niet meer actief bewegen? In het volgende inspirerende filmpje legt dr. Erik Scherder uit dat het ook voor ouderen zeer van belang is om te blijven bewegen, in welke vorm dan ook.

Krijg in dit filmpje antwoord op de vraag ‘Waarom vernietigt vanillevla onze hersenen?'

3. Eet gezond en gevarieerd

Wist je dat je brein zo'n 20% van alle energie verbruikt van je lichaam? Dus het is zaak goed, gezond en gevarieerd te eten om je hersenen optimaal te laten werken. Vooral omega-3-vetzuren en B-vitaminen hebben een positief effect op je brein.

4. Drinken? Doe dat met mate

Wil je je geest jong houden? Drink dan liever zo weinig mogelijk alcohol. Zeker niet meer dan 2 glazen per dag. Niet alleen beschadigt alcohol de hersencellen, maar vermindert ook de groei van nieuwe.

5. Houd je vriendschappen warm

Besteed aandacht aan je relaties; vrienden en familie. Het houdt je geestelijk gezond. Want, heb je een trouwe vriendenkring? Dan voel je je geliefd. Je hebt mensen in je nabijheid waarop je kunt terugvallen en die je steunen. Het fijne daarvan is: je ervaart minder stress en dat is sowieso goed. Bovendien werken hechte vriendschappen de productie van dopamine in de hand. Dit stofje draagt onder andere bij aan je geluksgevoel.  

6. Speel computergames

Om je geest jong te houden, denk je niet direct aan het spelen van spelletjes. Toch blijkt het zeer stimulerend te zijn voor je hersenen. In het boek ‘De tien geboden voor de brein' van hoogleraar en psychiater René Kahn kun je lezen dat het spelen van computerspelletjes je concentratievermogen en ruimtelijk inzicht verbetert.

Wat doe jij om je geest jong te houden?

Wim Hazenberg
Door

Wim Hazenberg

op 14 November 2014

Hallo Albert, Tips die de hersenen vitaal houden en opnieuw doen laten groeien. Mooie en goede tips. Opmerkelijk in dit rijtje is de tip over alcohol gebruik. Als alcohol schadelijk voor de hersenen is en aangroei van nieuwe cellen in de hersenen hindert dan zou de tip mijn inziens moeten luiden: beter geen alcohol en als je echt niet zonder kan dan hooguit 1 a 2 glazen per dag. Nu is het dubbel. Enerzijds geef je tips die hersenen vitaal houden en en groei van hersencellen bevorderen anderzijds zeg je max 2 glazen alcohol drinken waarbij jezelf al de opmerking maakt dat alcohol schadelijk is. Gr. Wim Hazenberg

Albert Sonnevelt
Door

Albert Sonnevelt

op 24 November 2014

Beste Wim, Dank je wel voor je reactie. Het klopt inderdaad dat de tip over alcoholgebruik nog wat duidelijker zou mogen zijn. Sowieso is het alcohol percentage van belang. De meeste medische instanties adviseren dan ook om niet meer dan een of twee glazen alcohol te gebruiken met een laag percentage. Er zijn ook een aantal onderzoeken die aangeven dat rode wijn voor je vitaliteit en gezondheid daarvoor het beste is. Zeker wanneer je verslavingsgevoelig bent, is het beter om een alternatief voor alcohol te vinden. Uiteindelijk is alles een kwestie van gewenning en aanpassen van gedrag. Met hartelijke groet, Albert Sonnevelt

Harold
Door

Harold

op 14 March 2016

Beste albert, Ik ben 15 jaar oud en ik rook nog wel eens een jointje. Ik ben al flink vermindert van 1 a 2 keerper week naar maximaal 1 keer per 2 weken. Op het internet lees ik eigelijk alleen dat het slecht is voor de conditie en concentratie en vaak staat er ook bij dat je bij matig gebruik geen blijvende schade hebt. Ik heb ook eens een artikel gelezen en een filmpje op youtube gezien dat thc nieuwe hersencellen helpt aan te maken graag vraag ik aan u of dit zo is en of u er meer over te vertellen heeft. Met vriendelijke groet, Harold

Reactie plaatsen