Hoe overleef ik de feestdagen? 7 survivaltips!
Stress
Albert Sonnevelt
Stress
12/18/2014
2 min

Hoe overleef ik de feestdagen? 7 survivaltips!

12/18/2014
2 min

Hoe overleef ik de feestdagen? Sinterklaas, de Kerst plus Oud en Nieuw. 5 drukke dagen die in het teken staan van samenzijn en gezelligheid: eten, cadeautjes, spelletjes, wandelen, praten, lachen én niet te vergeten genieten. Dat laatste wil er in de drukte weleens bij inschieten. In dit artikel tips hoe je de stress van de feestdagen zonder kleerscheuren overleeft en geniet.

Tip 1: Vier de feestdagen zoals jij fijn vindt

De feestdagen hebben nogal eens de stempel dat er veel verplichtingen zijn. Van wat te doen, wie te bezoeken en/of uitnodigen, wat te dragen, wat te eten enzovoort. Maak het jezelf niet zo moeilijk. Nee-zeggen mag echt! Kies ervoor de feestdagen te vieren, zoals jij en je gezin dat fijn vinden. Thuis, buiten de deur, als gezin, samen met anderen? Wil je wat speciaals doen of juist niet? Doe gewoon wat je prettig vindt en goed voelt.

Tip 2: Bereid je voor en maak een plan

Weet je wat je met de feestdagen gaat doen? Maak dan een planning. Zo houd je overzicht en dat geeft rust. Doe zeker niet alles zelf. Hoe goed je ook denkt te zijn in bijvoorbeeld het organiseren, koken, cadeautjes inpakken enzovoort. Ga voor gezelligheid en ontspanning. Je hoeft heus zelf geen driegangenmenu op sterrenniveau te bereiden. Betrek alle partijen erbij en geef iedereen een taak. Maak ook gebruik van de online inkoopmogelijkheden. Wat telt is de aandacht en tijd voor elkaar. Van een glimlach en knuffel tot een fijn gesprek.

Tip 3: Hoe overleef ik de feestdagen? Go with the flow!

Heb je alles geregeld? Laat dan de dingen gewoon op je afkomen. Maak je vooral niet druk. Wat er ook gebeurt; er plots een schoencadeau ontbreekt, het gevogelte aanbrandt, je wijn op je blouse morst, er een onverwachte gast op de stoep staat… Raak vooral niet in paniek! Je kunt het toch niet veranderen. Denk in oplossingen dan komt het zeker goed. Want als je krampachtig en gespannen als een veer tracht het allerbeste te doen, dan leert de ervaring dat er zeker wat fout gaat. Ontspan en go with the flow. Geniet van het gezelschap, het samenzijn en de decembergezelligheid.

Tip 4: Maak anderen blij en voel je goed

Wie goed doet, goed ontmoet. Verblijd dan anderen eens geheel onverwacht. Stuur je familieleden, vrienden of kennissen een warme, liefdevolle brief of kaart. Schenk je kerstpakket aan een gezin bij je in de buurt. Wens een onbekende op straat fijne feestdagen of nodig je alleenwonende overbuurman uit voor oudjaarsavond. Het geeft je een ongelooflijk positief gevoel. De reacties zullen je vervullen met warmte en blijheid en dat voelt supergoed. Probeer het dit jaar eens.

Tip 5: Kijk niet om in boosheid en wrok

Onenigheid om futiliteiten, niet gemeende boze woorden en slecht getimede uitspraken. Gebeurtenissen die de beste vriendschappen en familierelaties alsook de feestdagen behoorlijk onder druk zetten. En doe je er niets aan? Dan kan het zich jaren voortslepen. Maar, waarom? Haal je schouders op en denk wat doet het ertoe. Reik de ander de hand. Bel hem of haar op en vraag hoe je het goed kunt maken. Stap over je boosheid, wrok en woede heen. Niet alleen lucht het op, maar je voelt je een stuk lichter. Het leven is te mooi en te kort om ruzie te hebben.

Tip 6: Blijf in beweging

Regelmatig bewegen is niet alleen goed om je stofwisseling tijdens de feestdagen op peil te houden. Het zorgt er ook voor dat je de feestdagen wat relaxter doorkomt. Bewegen zorgt immers dat al je stresshormonen worden afgevoerd doordat je geluksstofjes als serotonines aanmaakt die de stress verminderen. Dus ga je boodschappen doen? Doe het te voet of pak je fiets. Maak na het kerstdiner gezamenlijk een lange wandeling of loop na het diner naar huis. Je lichaam vindt het fijn en bovendien vaart je humeur er wel bij.

Tip 7: Relax en rust

Ben je ontspannen en uitgerust? Dan ben je beter bestand tegen drukte en tegenslagen. Vergeet daarom niet ook in de decembermaand je nachtrust te pakken en onderneem samen leuke activiteiten. Van spelletjes spelen, zingen, een boswandeling maken, museum bezoeken tot een lachfilm kijken of een boek lezen. Niet alleen krijgt je lichaam zo genoeg rust, maar je maakt ook je geest leeg en dat komt je algehele gezondheid ten goede.

Hoe ga jij de feestdagen overleven? Ik lees je reactie graag. Alvast fijne feestdagen!

Reacties