12 Gouden tips tegen slecht slapen
21 mei 2019 
6 min. leestijd

12 Gouden tips tegen slecht slapen

Iedereen heeft er wel eens mee te maken, slecht slapen. Vaak komt de slaap niet omdat we liggen te piekeren of stress hebben over iets wat is gebeurt of nog gaat komen. Wanneer je morgen een presentatie moet geven en je hebt daar weinig zelfvertrouwen in, dan kun je daar soms een hele nacht van wakker liggen. Wij geven je wat tips om beter te slapen, misschien dat het je kan helpen.

1. Stop met piekeren

Makkelijker gezegd dan gedaan misschien, maar het piekeren heeft totaal geen zin. De presentatie of het gesprek komt er morgen toch wel en je kunt er niets aan veranderen. Laat het over je heen komen en besef dat als je nu slecht slaapt je morgen alleen maar minder opgewekt bent en dit juist averechts zal werken.

2. Zorg voor voldoende licht overdag

Wanneer je zorgt voor voldoende licht overdag houd je de biologische klok scherp. Zodra het donker wordt zal je lichaam daar op reageren door moe te worden. Dit is een automatisch proces en helpt je ´s nachts beter te slapen.

3. Zet het raam open

De slaapkamer kun je het beste koel en donker houden. Volgens onderzoek is 18 graden de beste tempratuur voor de slaapkamer. Door het raam open te zetten kun je niet alleen de beste tempratuur bereiken, de kamer wordt ook nog eens goed geventileerd wat prettig is voor de gezondheid. Houd de slaapkamer dus fris en schoon.

“In een slecht geventileerde slaapkamer ontstaat een benauwd klimaat door de kooldioxide die je ´s nachts uitademt”

4. Een lekker nestje

Zorg dat je bed aan voelt als een lekker nestje, waar je helemaal in weg kunt krijgen. Jaarlijks brengen we gemiddeld meer dan 2500 uur door in bed. Dit is meer dan 3,5 maand aan 1 stuk door. Dat is dus best veel. Het is dan ook belangrijk dat je in bed je prettig voelt.

Zorg voor een goede matras, liefst niet ouder dan 10 jaar en keer deze regelmatig om. Een aangenaam dekbed met bijpassend kussen maken het af.

5. Zet uit die telefoon

Niets zo vervelend als dat je niet kunt slapen, bijna in slaap bent en dan wordt wakker gemaakt doordat er een nieuw bericht op Facebook word geplaatst of dat je een mailtje binnen krijgt. Je bent geneigd toch te kijken en eventueel te antwoorden. Weg slaap, weg nachtrust. Zet je telefoon dus uit of op stil. Naar bed ga je om te slapen en niet om te Facebooken.

6. Een glaasje melk of een banaantje

We kennen het allemaal nog wel van onze ouders, een half uur voor dat we gaan slapen een glaasje warme melk drinken bevordert de nachtrust. Maar een banaan geeft dit zelfde effect. Wil je het nog beter aan pakken, maak dan een smoothie van banaan met melk voor het slapen gaan. In beiden zit namelijk Melatonine, een stof die de nachtrust en het inslapen bevordert.

7. No stress baby

De grootste boosdoener voor de slapeloze nachten zijn toch de stress momenten. We zeiden het al eerder, piekeren heeft gezin en stress voor iets wat gaat gebeuren ook niet. Pak dus de stress aan.

Wanneer je wakker ligt omdat je morgen of volgende week iets moet gaan doen, dan komt dit waarschijnlijk door een gebrek aan zelfvertrouwen. Aanpakken die hap dus! Zorg dat je aan jouw zelfvertrouwen werkt. Volg een cursus of ga aan de slag met de tips op onze website. Meer zelfvertrouwen zal je ook meer nachtrust geven.

8. Breng jezelf in de slaapmodus

Bij veel mensen zien we terug dat rond 22 uur de slaap modus aan gaat. Ze worden langzaam moe en bereiden zich voor om naar bed te gaan. Deze biologische klok kun je een handje helpen door op tijd de televisie en de computer uit te zetten. Deze houden je namelijk geestelijk in beweging en om te gaan slapen dien je tot rust te komen. Uit dus.

Slecht-slapen-tips-bed

9. Blijf niet woelen

Niets is zo vervelend als in je bed liggen te woelen omdat je de slaap niet kunt vatten. Blijf niet liggen maar sta op. Ga even iets doen, een boekje lezen, van je af schrijven in een notebook of een beker warme melk drinken.

Zet liever niet de televisie aan, dit werkt juist averechts. Doe iets waarbij je niet de hersens wakker maakt door ze te laten denken, maar iets wat bijna geen (geestelijke) inspanning kost.

10. Geen koffie of thee

Misschien wel een tip die overbodig is, maar toch vonden we hem het noemen waard. Drink niet koffie of thee laat op de avond. De cafeïne houdt je wakker en zorgt ervoor dat slapen een probleem wordt. Deze cafeïne vind je niet alleen in koffie en thee maar ook in cola. Wees hier dus voorzichtig mee.

11. Drink niet te veel in de avond

Dat we dus geen koffie of thee moeten drinken voor we gaan slapen is duidelijk. Maar liever nog beperk je het drinken van alles vlak voor je gaat slapen. Wanneer je veel hebt gedronken zal je sneller wakker worden omdat je moet plassen. Dan weer in slaap komen zou in dit geval dan een probleem kunnen zijn.

12. Draai de wekker om

Wellicht heb je er niet meteen aan gedacht, maar draai je wekker om. Door te zien hoe lang je al wakker ligt, of hoeveel uur je nog hebt om te slapen, blijf je wakker liggen. In je hoofd gaat het een eigen leven leiden en ontstaat er dus stress. Door de wekker om te draaien en te voorkomen dat je de klok kunt zien, ga je dit probleem uit de weg.

Slapeloosheid een probleem

Wanneer je een langere tijd regelmatig ‘s nachts wakker ligt is het goed een huisarts te raadplegen. Doordat je ‘s nachts wakker ligt, zal je overdag vermoeid zijn en minder alert. Dit kan gevolgen hebben voor je werk, maar ook voor het autorijden en zelfs voor de dagelijkse, huishoudelijke dingen die je bijna op de automatische piloot doet. Om ongelukken te voorkomen is het verstandig een dokter te raadplegen als het probleem blijft aan houden.

Bonustip van Els Kraan via een Facebook reactie:

Onder de nagel van je grote teen, vlak boven de knobbel zit een acupunctuurplek wat je pijnappelklier stimuleert, die melatonine aanmaakt; het stofje waardoor je in de slaapstand komt. Werkt als een tierelier.

Ik heb dat wel eens flink gemasseerd bij beide tenen; 3 dagen diep geslapen. Kon overdag amper wakker worden. En als er eentje wel d’r leven lang een slechte slaper is geweest, ben ik het wel. En nee, dit zuig ik niet uit m’n grote tee… duim! 😉

Sowieso kan het geen kwaad om rond de hele nagel van de grote teen cq. alle tenen/voeten te masseren; ontspant heel goed. Bovenkant grote teen = hersengebied. Van nagel grote teen naar voet = nek, schoudergebied. Zit ook vaak spanning op.

En door bijgevoegde ‘guided body scan’ ben je (ik tenminste wel) binnen een paar minuten snel knock-out. Door deze 2 dingen val ik voor het eerst in m’n leven binnen een paar minuten in slaap en lig ik de hele nacht op m’n rug diep in slaap (voorheen op m’n buik en heel licht slapen) Dankjewel voor het delen Els! Nog meer tips zijn altijd welkom in de reacties hieronder:

Meer artikelen over persoonlijke groei