Anderen zijn jaloers op mijn succes...
Mijn omgeving is jaloers op mijn succes
Ieder mens voelt zich weleens jaloers. Je hebt altijd wel iemand waar je tegenop kijkt en stiekem ben je een beetje jaloers op zijn succes. Veel mensen hebben dat bijvoorbeeld bij Tony Robbins.
Bijna iedereen die naar een Tony Robbins event gaat is helemaal onder de indruk van die man. Soms willen mensen de lessen die ze geleerd hebben in zo’n seminar zelf gaan doen en ook een ontwikkelingsgoeroe worden. Of een life coach. Je ziet steeds meer life coaches die dat soort lessen doorgeven en heel graag dezelfde impact zouden willen maken als dat Tony doet. Maar helaas gaat dat niet altijd op.
Als ondernemer krijg je vaak te maken met jaloezie. Vooral als je bedrijf goed loopt. Mensen in je omgeving kunnen jaloers worden en je voelt dat er hierdoor een afstand ontstaat. Wat kun je daaraan doen?
Angst om iets te verliezen
Jaloezie heeft voor een deel te maken met de angst voor verlies. Je bent bang dat je iets kwijt raakt. Of het zit andersom. Anderen mensen willen ook hebben wat jij hebt. Ze willen net zo beroemd zijn of net zo succesvol zijn als iemand anders. Als ze iets zelf niet hebben, worden ze jaloers op een ander die het wel heeft.
Het gaat er hier niet zozeer om wat je wilt hebben, maar wat je nu nog niet hebt en dreigt te verliezen. Er zitten altijd twee kanten aan jaloezie. Aan de ene kant een heel sterk verlangen om iets te hebben wat je nu nog niet hebt. Aan de andere kant heb je ook iets te verliezen.
Bij relaties komen vaak gevoelens van jaloezie kijken. Als je een partner hebt en jaloezie voelt, dan betekent dat meestal dat je bang bent om je partner te verliezen. Het kan ook gaan om iets materieels dat je bang bent om te verliezen. Bijvoorbeeld een nieuwe auto, gadget of smartphone die je wilt.
Jaloezie van anderen is niet te voorkomen
Je kunt niet voorkomen dat andere mensen jaloers op je worden. Je kunt je wel bescheiden gaan opstellen en een beetje onder de radar blijven, maar dan word je niet de beste versie van jezelf. Zoals de life coaches dat zo mooi zeggen.
Maak jezelf niet kleiner dan dat je bedoeld bent. Je helpt een ander niet door jezelf kleiner te maken. Jij kunt ook niet voorkomen dat je andere mensen kwetst doordat jij succesvol bent. Jouw succes herinnert hen eraan dat ze blijkbaar nog niet in staat zijn om te realiseren wat jij al gerealiseerd hebt. Dat kan soms heel vervelend voelen, maar dat wil niet zeggen dat je daardoor jezelf moet inhouden.
Jaloers zijn als gevolg van verbondenheid
Jaloezie komt vaak voor vanuit een bepaalde angst. Mensen die jaloers zijn kunnen bang zijn voor afwijzing. Ze zijn bang om uit contact te gaan en een relatie te verliezen. Als je jaloezie wilt voorkomen, dan moet je in eerste instantie bij jezelf te raden gaan. Focus je niet te extreem op iets wat je bang bent om te verliezen. Wat je bang bent om te gaan verliezen, raak je dan meestal ook kwijt. Zorg in plaats daarvan op een kwaliteit of een talent die je meer kunt laten groeien.
Je gaat vaak pas echt van iets houden als je je realiseert dat je het kwijt kunt raken. Dat is waar echte liefde ontstaat. De angst om te verliezen, leidt tot een gevoel van bezitsvorming. En dat gevoel van bezitsvorming leidt weer tot jaloezie. En jaloezie leidt tot boosheid. Boosheid kan leiden tot haat en haat leidt tot lijden. Als je niet uitkijkt, verandert liefde zo in lijden. Liefde en lijden liggen heel dicht bij elkaar.
Als iemand jaloers is op jou, voelt die ander zich alleen maar zo omdat hij zich verbonden voelt met jou. Hij heeft het beste met je voor en is bang om jou kwijt te raken. Het is daarom eigenlijk heel positief als mensen jaloers op je zijn.
Word je wel op de juiste manier begrepen?
Wanneer iemand anders jaloers is op jouw succes, kun je gaan kijken waar die jaloezie vandaan komt. Komt het doordat diegene iets mist in zijn of haar leven of bang is iets kwijt te raken? Of ervaart diegene hetgeen waar jij trots op bent misschien verkeerd?
Tijdens zijn eerste jaar ondernemen was Tonny nog onzeker of hij wel succesvol zou zijn. Hij wilde vertrouwd worden door andere mensen. Dat vertrouwen in een ander, hoe ga je ermee om?
Daarom deelde hij bij familie en vrienden regelmatig iets over zijn omzet. Als een soort tastbaar bewijs van een succesvolle onderneming. Heel vaak ontstond er daardoor jaloezie, waardoor het niet leuk meer werd om het erover te hebben.
Als je achteraf terugkijkt, is de trots waarschijnlijk ontvangen als arrogantie. Na een paar drankjes zei ook de vriendin van iemand in de vriendengroep: “Je bent wel een beetje een blaaskaak geworden.” Die opmerking had emotioneel een enorme impact.
De trots is ontvangen als arrogantie en opschepperij. Daarom is de jaloezie ook niet helemaal terecht. Dat ligt niet aan de ander, maar aan de manier waarop je het overbrengt. Er zijn altijd twee kanten aan het verhaal.
Omgaan met jaloezie in 4 stappen
Ben je jaloers of merk je dat je snel jaloers wordt op anderen, dan zijn er wel wat dingen die je daaraan kunt doen. Je kunt beginnen met de volgende vier stappen.
Stap 1. Erken dat je verstrikt zit
Als je merkt dat je gevoelig bent voor jaloezie, erken dan dat je verstrikt zit. Je kunt het wel steeds bij de ander leggen, dat hij zo arrogant doet, maar wat los je daarmee op? Als jij je eigen frustratie en jaloezie op de ander gaat projecteren, dan kom je sowieso niet verder.
Wanneer je last hebt van jaloezie, is de eerste stap om dat ook te gaan erkennen. Blijkbaar zit er ergens een haat-liefde verhouding met bezit en angst om het kwijt te raken. Kijk daar eens naar. Wat voor relatie heb je met jezelf? En welke relatie heb je met je omgeving en dan vooral met degene waar je jaloers op bent.
Stap 2. Ga op zoek naar de oorzaak.
De oorzaak van je jaloezie kan op veel verschillende gebieden liggen. Vaak heeft het te maken met onzekerheid. Je bent onzeker over jezelf en hebt een laag gevoel van eigenwaarde. Daar hoort vaak een overtuiging bij dat je niet goed genoeg bent. Veel mensen worstelen daarmee.
Je vindt de oorzaak voor je jaloezie waarschijnlijk door terug te graven naar je jeugd. Er is dan altijd wel een moment dat je het idee hebt gevormd dat je niet goed genoeg bent. Misschien had je op de lagere school een keer een onvoldoende of ben je uitgelachen tijdens een spreekbeurt. Er kunnen heel veel oorzaken zijn. Aan je jeugd kun je niets veranderen. Je kunt de situatie niet veranderen, maar je houding ten opzichte van de situatie wel.
Stap 3. Herinner ook je sterke punten.
Als je weinig eigenwaarde hebt en het gevoel hebt dat je niet zo veel voorstelt kan het lastig zijn om je sterke punten te zien. Maar als je terugkijkt zijn er altijd wel dingen waar je trots op kunt zijn. Al is het maar dat je een keer ontzettend tekeer bent gegaan tegen je leraar en je je grenzen hebt aangegeven. Of toen de hele wereld zei dat het je niet zou lukken en je het uiteindelijk toch gerealiseerd hebt. Er zijn altijd overwinningsmomenten in je leven die je je kunt herinneren. Daarmee kun je langzaam maar zeker kralen rijgen die de ervaringen aan elkaar gaan. Je kunt dan ook erkennen dat er wel degelijk eigenwaarde is.
Stap 4. Geef vol overgave
Als je bang bent om iets te verliezen, kun je gaan kijken naar wat een mogelijke oplossing zou kunnen zijn. Als liefde indirect leidt tot lijden, hoe voorkom je dan het lijden? De oplossing zit in overgave. Het loslaten en accepteren dat je niet alles kunt controleren. Dan leidt het niet tot lijden. Geef vol overgave aan de ander.
Bij jaloezie is het echt de uitdaging om te geven zonder iets terug te verwachten. Gewoon vanwege het plezier van het geven. Dat geldt zowel aan de gevende kant als aan de ontvangende kant. Durf ook vol te ontvangen. Veel mensen zijn heel goed in dingen geven, maar niet in ontvangen. Daar zie je soms ook jaloezie ontstaan.
Soms ben je jaloers op mensen die makkelijk kunnen ontvangen of makkelijk hulp vragen. Als je daar zelf wat minder goed in bent, dan kan dat ook gevoelens van jaloezie bij je oproepen. Je zou dat zelf ook wel heel graag willen. Begin met te geven wat je graag wilt hebben. Als je het gaat geven, kom je ermee in aanraking. Dan zul je merken dat hoe meer je gaat geven, hoe meer je ook gaat ontvangen. En dat hoeft lang niet altijd in materieel opzicht te zijn.
Er zit wel een addertje onder het gras. We verwachten vaak dat wat we geven ook terugkomt van de persoon waar je het aan geeft. Maar dat gaat meestal niet op. Als je jaloers bent op persoon X en je gaat die persoon aandacht, geld en cadeautjes geven, verwacht je dat het van die persoon terugkomt. Maar dat gebeurt niet zo, dus dat mag je loslaten.
Iets kan ook in een immateriële vorm terugkomen. Bijvoorbeeld in de vorm van een glimlach bij iemand op straat, een aanraking of oprechte aandacht van iemand in de trein. Het kan op allerlei manieren naar je terugkomen, alleen vaak niet in de vorm die je op dat moment verwacht.
Dit alles vraagt van je dat je heel open gaat staan om dingen te ontvangen. Zet al je zintuigen open, want als je bereidheid hebt om te ontvangen, komt het op allerlei manieren naar je toe. Je hebt het alleen niet altijd in de gaten. En al helemaal niet als je gefrustreerd bent doordat je jaloers bent.
Hoe ga je om met jaloerse mensen?
Je weet nu hoe je kunt omgaan met jaloezie die je zelf voelt, maar wat nu als anderen jaloers op jou zijn? Vraag je allereerst af of de anderen daadwerkelijk jaloers zijn op jou.
De afgelopen jaren hebben we veel gezien dat mensen beginnen met ondernemerschap en persoonlijke ontwikkeling en dan in een snel tempo inspirerende dingen van anderen leren. Ze zijn daar vervolgens helemaal vol van en gaan dat toepassen op hun eigen leven. Daardoor voelen ze zich beter dan wie ze eerst waren. En dat zorgt er weer voor dat ze zich beter voelen dan de mensen met wie ze daarvoor omgingen.
Het kan heel goed bedoeld zijn als je aan je omgeving gaat vertellen hoeveel gezonder je bent gaan leven of hoeveel boeken je bent gaan lezen. Of wat er met je ambitie is gebeurd en dat je groot bent gaan denken. Maar dat resoneert helemaal niet met je omgeving. Je omgeving ervaart dat alsof jij je beter probeert voor te doen. Of probeert beter te zijn. Het is dan niet zozeer jaloezie, maar een stukje afgunst.
Vraag je daarom af wat er nu daadwerkelijk aan de hand is. Als mensen daadwerkelijk jaloers op je zijn, kun je dat heel goed gaan testen in gesprekken. Als jij praat over je onderneming en over je succes, op welk moment in het gesprek beginnen andere mensen af te haken? Op een gegeven moment weet je precies waar je ze kwijt raakt. Je weet dan dat daar de jaloezie of de frictie zit. Vaak is het ook niet per se jaloezie, maar meer een stukje frictie. Er is een mismatch in wie je ooit was en de persoon die je nu aan het worden bent.
Vertel ook niet alleen over jezelf, maar vraag de ander ook dingen. Over wat die ander dan precies bezighoudt. Heb ook oprecht interesse in de andere persoon en stel niet alleen vragen om daar vervolgens je eigen situatie tegenaan te hangen. Ook dan wordt het weer heel belerend.
Als je merkt dat mensen afhaken als jij succesvol wordt, is dat een projectie vanuit hun eigen omgeving. Stel jezelf ook de vraag hoeveel eigenwaarde je zelf hebt. Heb je nog het gevoel die ander te moeten overbluffen vanuit compensatie? Hier zit ook een stukje vertrouwen in je eigen nieuwe ondernemerschap. Je probeert nog het vertrouwen te zoeken bij andere mensen door alles net ietsje mooier voor te doen dan het daadwerkelijk is.