Burn-out? Deze vermoeidheid kan het begin zijn
16 augustus 2013 
2 min. leestijd

Burn-out? Deze vermoeidheid kan het begin zijn

Vermoeidheid kan veel verschillende oorzaken hebben. Vaak is vermoeidheid eenvoudig op te lossen door genoeg slaap en het verbeteren van je slaappatroon maar het kan ook een hele andere onderliggende oorzaak hebben. Eén van die onderliggende oorzaken kan het begin zijn van een burn-out

Wat is een burn-out?

Het woord burn-out betekent letterlijk opgebrand zijn. Het is een psychische aandoening waarbij je zo opgebrand bent dat je eigenlijk niks meer kan. Je hebt totaal geen energie meer om dingen op je werk te doen.

Het ontstaat door vaak jarenlange blootstelling aan stress. Een burn-out is eigenlijk altijd werk- of studiegerelateerd. Dit kan verwarrend zijn voor anderen. Mensen met een burn-out kunnen namelijk helemaal uitgeput zijn op het werk maar in de vrije tijd wel gewoon dingen aanpakken.

Men leeft juist op in de vrije tijd omdat dit helemaal niet werkgerelateerd is.

Vermoeidheid en andere symptomen

Naast ernstige vermoeidheid heeft een burn-out ook andere symptomen: je opgejaagd voelen, verslechterde concentratie, verminderde zin in seks en slecht slapen.

Als je daarnaast ook nog weinig zin hebt om naar je werk te gaan, een slechter geheugen hebt en continue moe bent dan is de kans groot dat je opgebrand bent.

Het beste kun je dan naar de dokter die je doorverwijst naar een psycholoog. Een burn-out is doorgaans niet op te lossen met alleen maar voldoende rust. Psychologen hebben speciale therapieën om een burn-out te behandelen.

Kenmerken van een Burn-out

Burn-out is een term die in de jaren ’70 ontstond. Drie kenmerken liggen aan een burn-out ten grondslag: uitputting die zich uit in extreme vermoeidheid, cynisme waardoor je afstand hebt van het werk of de mensen met wie je samenwerkt en een verminderde persoonlijke bekwaamheid.

Dit laatste is met name een gevoelskwestie, men heeft het gevoel minder goed te presteren dan in het verleden en heeft een sterk verminderd zelfvertrouwen.

De laatste jaren ligt het begrip burn-out zwaar onder vuur. Men twijfelt of de tweede eigenschap van cynisme voor het werk wel echt een kenmerk is van een burn-out en anderen stellen dat een burn-out gewoon een depressie is of een fase van extreme vermoeidheid.

Depressie en burn-out hebben dan ook veel dezelfde symptomen en is daarom lastig te onderscheiden.

Ook is burn-out steeds meer een modeterm en wordt het vaak verward met overspannenheid. De symptomen zijn dan wel bijna hetzelfde maar de onderliggende oorzaak is wel degelijk verschillend.

De visie dat een burn-out niet bestaat kan afgeschreven worden sinds onderzoekers van het Donders Instituut in Nijmegen in 2010 ontdekten dat een burn-out wel degelijk in de hersenen te zien is. Hiermee wordt burn-out erkent als een officiële aandoening.

Burn-out moet men niet onderschatten

Hoewel een burn-out door veel mensen wordt afgedaan als onzin moet deze aandoening niet onderschat worden. Uit onderzoek van het Centraal Planbureau blijkt dat tien procent van de volwassen Nederlandse bevolking last heeft van burn-outklachten.

Bij bepaalde beroepsgroepen komt dit meer voor dan bij andere groepen. Met name mensen die in het onderwijs en de gezondheidszorg werken hebben een grotere kans om opgebrand te raken. Opvallend is dat de laatste jaren het aantal mensen dat met een burn-out kampt daalt. Vooral sinds 2001 is er een grote afname van de diagnose te zien.

Een burn-out ontstaat meestal omdat mensen te lang in een te hoge versnelling gewerkt hebben. Het kan echter ook ontstaan doordat mensen werk onder hun niveau doen.

Deze vorm van onderbelasting heet een bore-out maar heeft precies dezelfde symptomen als een burn-out. Volgens Amerikaans onderzoek lijdt vijftien procent van de werkende bevolking aan een bore-out. In Nederland is hier nog geen onderzoek naar gedaan.

Meer artikelen over persoonlijke groei