Stressmanagement: 8 handige tips om je stress te managen!
Stress
Albert Sonnevelt
Stress
02/27/2015
3 min

Stressmanagement: 8 handige tips om je stress te managen!

02/27/2015
3 min

Stressmanagement is eigenlijk niets anders dan je stress in stressvolle situaties leren hanteren. Van tijdig de spanning herkennen tot hoe je ermee dealt. Wil je weten hoe je dat aanpakt? En voorkomen dat stress door werkdruk en/of privé strubbelingen je leven gaat beheersen? Hieronder praktische stressmanagementtips die je zelf kunt toepassen.

Stressmanagement: leer stress tijdig herkennen

Stress ervaren op z’n tijd is niet erg en zelfs gewoon. De vrijgekomen stresshormonen zorgen dat je lichaam alert is en adequaat reageert in een gevaarlijke situatie of als je een belangrijke taak moet doen. Is het voorbij? Dan ebt de spanning normaalgesproken weg. Houdt de spanning aan? Blijft je geest overactief en druk? Dan heb je op den duur het gevoel geleefd te worden, geen grip meer te hebben en niet meer aanwezig te zijn bij wat speelt. Je krijgt allerlei vage klachten. Je voelt je vaker vermoeid, slaapt slecht, piekert veel, hebt last van hoofdpijn, hartkloppingen, concentratieproblemen, hoge bloeddruk enzovoort. Dat doet je gezondheid geen goed. Je kunt overspannen raken of zelfs een burn-out krijgen. Stressmanagement kan je helpen dat te voorkomen.

Praktische tips om zelf je stress aan te pakken

1. Weet waardoor je in de stress schiet!

Herkennen waardoor je gestresst raakt is een onderdeel van stressmanagement. Weet jij waarom je je zo druk maakt en geen rust kunt vinden? Schrijf eens op wat er zoal speelt in je leven. Wat geeft je een onprettig gevoel? Wat kost je veel energie? Weet je wat de stressveroorzakers zijn? Kijk of je ze kunt schrappen of minimaliseren. Zeker doen. Je gezondheid vaart er wel bij.

2. Bouw stress af en ontspan

Wil je ontstressen? Dan is geregeld ontspanning zoeken goed. Bijvoorbeeld na een superdrukke werkweek, als je de zorg van een zieke op je neemt, bij problemen in de privésfeer of door andere oorzaken. Jij weet het beste wat je gestresst maakt. Las na zulke periodes volop ontspannende activiteiten in om de stresshormonen kwijt te raken. Er zijn legio mogelijkheden. Een weekendje weg, fietsen, wandelen, sporten. De nieuwste film van je favoriete regisseur bekijken. Een uit het oog verloren hobby oppoetsen. Inventariseer eens wat je energie geeft. Het helpt stress af te bouwen en je batterij weer op te laden.

3. Stel prioriteiten

Om je stress beter te hanteren kun je een prioriteitenlijstje maken. Hiermee creëer je overzicht. Bijkomend voordeel? Opschrijven zorgt dat je er niet langer aan hoeft te denken en dat geeft rust en ruimte in je hoofd. Noteer daarom de dingen die je vandaag echt moet doen en wat tot later kan wachten. Stop met en, en, en, en! Houd je to-do lijst kort en overzichtelijk. Reserveer bovendien wat extra tijd per taak om niet gestresst te raken en geniet van elke taak die je af hebt. Zeg triomfantelijk: ta-da. Dat voelt goed. Echt waar!

4. Wees eerlijk

Wring je niet in allerlei bochten om te zeggen dat je geen of weinig tijd hebt om een taak of activiteit te doen. Dat is erg vermoeiend en werkt stress in de hand. Pas stressmanagement toe! Zeg gewoon eerlijk je niet kunt. En heb je heel veel verplichtingen? Privé en/of op je werk? Geef het aan. Praat erover met betrokkenen en stoot verantwoordelijkheden af. Bedenk dat niemand is er baat bij heeft als je straks overspannen of erger nog: met een burn-out thuis zit.

5. Focus je op 1 taak tegelijkertijd

Heb je de neiging om alles tegelijkertijd te willen doen? Omdat je de controle wilt houden? Het perfect moet zijn? Je geen nee kunt zeggen? Oei! Dat je emmertje met stress volloopt en dreigt te overstromen is niet zo vreemd. Pas stressmanagement toe en richt liever je aandacht op 1 taak tegelijkertijd. Je voordeel? Je kunt er voor de volle 100% voor gaan. Dat geeft niet alleen focus en rust, maar zorgt dat je effectiever bent, beter presteert en geeft je tot slot een goed en stressvrij gevoel.

6. Doe een stapje terug

Hol, ren en vlieg je elke dag? Van je huis naar school, je werk, de kinderopvang, de supermarkt, sportclub, vereniging enzovoort? Plof je vervolgens ’s avonds met stresshormonen die nog door je lijf gieren op de bank? Om de laatste nieuwsrubrieken te zien? Je mail te checken op je tablet, twitterberichten te lezen of appjes te versturen? En ondertussen denk je ook nog eens aan wat morgen op het programma staat. Vind je het vreemd dat het is alsof je wordt geleefd? Wees eens eerlijk? Wil je meer rust? Plezier? Lucht? Doe dan eens stap terug. Verlaag je leeftempo. Kijk kritisch naar je moetjes. Schrap en delegeer taken. Begin je dag rustig. Houd dat tempo vast. Breng meer lucht in je agenda en je reduceert je stress.

7. Geniet bewust, leef in het nu

Ben je gestresst? Dan is het moeilijk te genieten. Want, je bent bezig met alles wat je moet doen. Probeer het eens anders aan te pakken. Fiets je naar je werk? Denk dan niet aan je werk en alle to-do klusjes. Geniet gewoon van het nu, je fietstocht. Voel de zon die schijnt. De wind die langs je gezicht strijkt. Lachende kinderen die naar school lopen. Het vogeltje dat vrolijk fluit. Enzovoort. Laat straks even voor wat het is. Dat telt niet. Besteed aandacht aan het nu. Ervaar deze manier van stressmanagement. Relax lekker en geniet!

8. Sport, eet gezond en neem je rust

Een ander veelbesproken manier van stressmanagement is: beweging nemen. Het liefst elke dag een half uur. Verder maakt ook goed en gezond eten op vaste tijden je minder vatbaar voor stress. Je lichaam krijgt dan genoeg brandstof om actief te blijven en je voorkomt een dip halverwege de dag. Tot slot helpt voldoende nachtrust. Van gemiddeld zo’n 8 uur. Je verwerkt dan allerlei indrukken en ervaringen en krijgt nieuwe energie voor de nieuwe dag.

Pas jij stressmanagement toe in je dagelijkse leven om in balans te blijven? En… helpt het? Ik ben benieuwd naar je ervaringen met stressmanagement.

Reacties