Chronische vermoeidheid oplossen. 5 remedies tegen vermoeidheid!
Vitaliteit
Albert Sonnevelt
Vitaliteit
01/08/2014
2 min

Chronische vermoeidheid oplossen. 5 remedies tegen vermoeidheid!

01/08/2014
2 min

Chronische vermoeidheid oplossen, doe je niet van vandaag op morgen. Het vergt tijd omdat het vaak lichamelijke en psychische oorzaken heeft. Ben je vermoeid? Neem dan de tijd om weer energie te krijgen. In onderstaand artikel alvast een aantal handige remedies om je vermoeidheid de baas te worden.

Remedie 1: Verbeter je ademhaling

Je ademhaling verbeteren, draagt bij aan chronische vermoeidheid oplossen. Immers een verkeerde manier van ademhalen zorgt dat je lichaam minder zuurstof binnenkrijgt met als gevolg dat je moe wordt. Dat kan bijvoorbeeld in stressvolle periodes gebeuren, omdat je dan oppervlakkig ademhaalt waardoor er onder andere adrenaline en cortisol vrijkomen. Die stoffen zorgen dat je een onrustig en opgejaagd gevoel krijgt. Ook werken in kantoren met mechanische ventilatiesystemen kan soms zorgen voor te weinig frisse en zuurstofrijke lucht waardoor je je moe voelt. Eveneens kan een slecht geventileerd huis hetzelfde effect hebben. Leer jezelf daarom aan enkele keren per dag bewust adem te halen.

Neem een ontspannen houding aan en adem via je neus door je buik. Houd je adem enkele seconden vast en adem via je mond rustig uit. Herhaal het een paar keer. Je zult merken dat je meer ontspant en in geval van stress meer controle hebt. Je kunt natuurlijk ook even naar buiten gaan en daar een gezonde frisse neus halen.

Remedie 2: Pak je stress aan

Kamp je met stress? Veroorzaakt door spanningen thuis of je werk? Lukt het je daardoor niet tot rust te komen? De kans is groot dat vermoeidheid je parten gaat spelen. Doordat je niet meer ontspant verkeert je lichaam steeds in opperste paraatheid. Probeer bewust te ontspannen door tijd voor jezelf vrij te maken. Schrijf je piekergedachten van je af, praat erover, ga ontspanningsoefeningen doen en zoek afleiding in een hobby of activiteit die je zinnen volledig verzet. Door je stress aan te pakken, help je ook je chronische vermoeidheid oplossen.

Remedie 3: Chronische vermoeidheid oplossen door je emoties en gevoelens te uiten

Ook emoties en gevoelens opkroppen, is niet bevorderlijk voor een positieve en energieke flow in je leven. Zijn die emoties een last waar je onder gebukt gaat? Die de hele dag door je hoofd malen en je ’s nachts van je rust beroven? Ben je lusteloos en moe? Je kunt je chronische vermoeidheid oplossen door je hart uit te storten bij een goede en dierbare vriend of een door vertrouwenscontactpersoon te benaderen. Vaak geeft uitspreken je al een enorm opgelucht gevoel. Ook kan de ander je wellicht helpen je gedachten op een andere spoor te zetten óf oplossingen aan te dragen die ervoor zorgen dat je beter met je emoties en gevoelens kunt omgaan. Kortom maak je emoties bespreekbaar het, lucht zeker op.

Remedie 4: Beweeg jezelf fit en energiek

Dat bewegen ervoor zorgt dat je je stukken lekkerder en fitter voelt, is vast bekend. De reden? Door je regelmatig flink in te spannen, komen er stofjes in je lichaam vrij die je alerter, positiever en energieker maken. Daarbij zorgt intensief bewegen voor een bevredigend gevoel. Verschillende nationale en internationale onderzoeken onderstrepen het. Je chronische vermoeidheid oplossen doe je dus door in actie te komen. Ga tuinieren, klussen, joggen of fietsen. Je voelt je veel minder moe. Zeker als je regelmatig matig tot intensief een half uur of meer bezig bent.

Remedie 5: Las regelmatig korte mentale pauzes in

Even een momentje rust nemen en tot jezelf komen is goed. Gewoon je blik op oneindig zetten en je verstand leeg maken. Ook als je overdag werkt en het ontzettend druk hebt. Door enkele keren per dag even zo’n korte mentale pauze in te lassen kun je er vervolgens weer veel beter tegenaan. Je voelt je meer ontspannen, bent minder moe en ook productiever.

Lukt het je niet om je chronische vermoeidheid met bovenstaande tips op te lossen? Maak dan een afspraak met je huisarts voor onderzoek.

Wat doe jij om chronische vermoeidheid tegen te gaan? Ik ben erg benieuwd! Laat je reactie achter onderaan deze pagina.

Reacties