Doelen stellen? 8 voordelen van weten wat je wilt!
Keuzes maken
Albert Sonnevelt
Keuzes maken
12/13/2019
2 min

Doelen stellen? 8 voordelen van weten wat je wilt!

12/13/2019
2 min

Doelen stellen is eigenlijk vergelijkbaar met op reis gaan. Je kiest je bestemming, stippelt een route uit, bepaalt de reisduur en leest erover. Gewoontes, gebruiken, bezienswaardigheden enzovoort. Kortom, je hebt een duidelijk reisplan dat je volgt. Je neemt het heft in handen en bepaalt wat je wel en niet wilt doen. En hoe voelt dat? Super toch? In dit artikel enkele voordelen van jezelf een doel stellen!

Voordeel 1: Geeft richting aan je leven

Jezelf doelen stellen draagt bij aan weten wat je wilt doen met je leven. Je werkt aan het realiseren van je dromen. Nu en straks. Bijvoorbeeld van je nu fit voelen tot gezond oud worden. Of carrière maken: van loopjongen tot directeur. Je realiseert dat niet door alleen simpelweg hard te buffelen. Succesvolle mensen hebben allemaal een doel waarvoor ze zich dagelijks inspannen. Op de korte en de lange termijn. En daar gaan ze voor. Het geeft richting aan hun dagelijkse leven.

Voordeel 2: Doelen stellen werkt motiverend

Heb je een doel in je leven? Dan werk je daaraan. Elke dag weer. Je zet telkens stapjes richting wat je uiteindelijke streven is. En door met je doel bezig te zijn doe je telkens nieuwe ervaringen op en breid je je kennis evenals je vaardigheden uit. Dat is toch geweldig? Dat stimuleert en motiveert je telkens weer. Je groeit als persoon.

Voordeel 3: Effectiever met je tijd omgaan

Geen duidelijk doel hebben, kan ertoe leiden dat de tijd door je vingers glipt. Je leeft van de ene in de andere dag. Ga je jezelf doelen stellen? Dan krijgt tijd een andere lading. Je wilt het zo effectief mogelijk benutten om er het beste en meeste uit te halen.

Voordeel 4: Helpt je focussen

Weten wat je wilt in je leven maakt het een stuk gemakkelijker om relevante en irrelevante zaken van elkaar te scheiden. Immers, met je doel in gedachten kies je eenvoudiger waar je je tijd en energie aan wilt besteden. Is het niet belangrijk voor je? Dan verspil je daar ook minder tijd en energie aan.

 Voordeel 5: Maakt je prestaties meetbaar

Je ultieme droom of doel waarmaken, doe je niet in één keer. Om het lekker overzichtelijk te houden, splits je je einddoel in meerdere kleine doelen op, ofwel: subdoelen. En het aantrekkelijke van subdoelen is dat je je geleverde prestaties en vorderingen keer op keer kunt meten. Waar sta ik? Wat heb ik bereikt? Waar moet ik bijsturen? Trouwens, vergeet niet van die kleine overwinningen te genieten.

Voordeel 6: Boost je zelfvertrouwen

Genieten van de behaalde mijlpalen is belangrijk. Waarom? Het stemt tot tevredenheid en voedt je zelfvertrouwen. Je ziet namelijk wat doelen stellen je oplevert en dat geeft een goed gevoel. Complimenteer jezelf, want je hebt het geflikt. Je bent echt een kanjer. En gaat het even niet zo lekker? Kijk dan naar wat je wel hebt bereikt. Die eerdere positieve ervaringen zijn goed voor je zelfvertrouwen om door te gaan én vol te houden!

Voordeel 7: Het verrijkt je

Jezelf telkens weer doelen stellen draagt er eveneens aan bij dat je je blijft ontwikkelen. Je bent immers steeds in beweging. Zo ontmoet je niet alleen nieuwe mensen, maar leer je ook nieuwe dingen, vergroot je vaardigheden en breid je je knowhow uit. Dat doet je goed en geeft een fijn gevoel. Het maakt je rijker.

Voordeel 8: Oog hebben voor je gezondheid

Om je doelen te halen is het vaak belangrijk dat je lekker in je vel zit. Dat je je fysiek, mentaal en emotioneel goed voelt en niet gestresst bent. Daarom zorg je niet alleen dat je de juiste voeding eet, maar let je er eveneens op dat je regelmatig beweegt, je ontspanmomenten pakt, aandacht besteedt aan je familie en vrienden en genoeg nachtrust pakt. En dat alles komt je gezondheid ten goede.

Welke doelen stel jij voor jezelf in 2020? Ik ben benieuwd! Laat het me weten in de comments hieronder.

Reacties