arrow_drop_up arrow_drop_down
24 december 2013 

Focus op wat belangrijk is, 6 tips om jezelf scherp te houden!

Focus op wat belangrijk is en je bereikt je doel gemakkelijker. Of je nu meer vrije tijd, carrière maken of meer balans in je leven wilt. Je focussen betekent dat je er helemaal voor gaat zonder dat je wordt afgeleid. Vergelijk het met een topsporter die zijn hele leven in teken staat van topsport en zich focust op topprestaties leveren. In dit artikel tips om jezelf op scherp te zetten.

1. Focus op wat belangrijk is en bepaal je doel

Je voor de volle 100% concentreren en ervoor gaan, is gemakkelijk als je weet wat je wilt. Dus: wat is je doel? Alle activiteiten, taken, acties enzovoort die je onderneemt, dragen bij aan het bereiken van je doel. Of je nu een andere baan wenst, je woonkamer wilt restylen, meer vrije tijd wilt of wat dan ook. Stel aan de hand van je doel (of doelen) je prioriteiten. Verdeel wat je moet doen in kleine gemakkelijk behapbare stukken. Zo kun je je aandacht er volledig op richten en stapje voor stapje genieten van de vooruitgang die je boekt.

2. Maak een prioriteitenlijst

Begin elke ochtend met het maken van een to-do lijst of stel die eventueel 's avonds op als je thuis bent. Besteed er niet meer dan pakweg 10 minuten aan. Dus wat is werkelijk belangrijk om te doen om dichter bij je doel te komen? Wat kan niet wachten? Maak je actielijst zeker niet langer dan 7 taken en begin met wat de hoogste urgentie heeft en trek dan een streep. Nieuwe actiepunten die je tijdens de dag tegenkomt schrijf je onderaan je lijst erbij, maar laat je daarna los.

3. Omzeil het aantal afleidingen

Door telkens je e-mail, Twitter, Facebook en dergelijke te checken werk je minder efficiënt en wordt je productiviteit verminderd. Je moet telkens weer opnieuw starten en houdt daardoor  niet je focus op wat belangrijk is. Het gevolg is dat je je taak niet kunt afmaken en wellicht lichtelijk geïrriteerd raakt. Spreek daarom met jezelf af dat je twee keer per dag je mail, Twitter, Facebook etc. checkt en de tijd neemt voor andere kleine klusjes.

Zo voorkom je dat je ongemerkt andere dingen doet dan je werkelijk wilt. En werk je in een drukke en rumoerige omgeving? Zet dan een koptelefoon op of werk een paar uurtjes in alle rust thuis.

4. Plan regelmatig een pauze

Urenlang geconcentreerd achter elkaar doorwerken, gaat meestal ten koste van je concentratie. Focus op wat belangrijk is en las daarom regelmatig na ongeveer 1 of 1,5 uur een korte pauze in. Strek even je benen, haal een frisse neus, drink een kop koffie, thee of glas water en laat los waar je mee bezig bent. Je hersenen komen even tot rust waarna je later weer met nieuwe energie aan de slag kunt. Ook zo behoud je je focus op wat belangrijk is.

5. Houd de boog niet steeds gespannen

Kiezen voor een focus op wat belangrijk is, betekent overigens niet dat je steeds maar door moet buffelen. Zorg dat inspanning en ontspanning elkaar regelmatig afwisselen. Sport enkele keren per week, onderneem activiteiten met vrienden en besteed tijd aan je gezin en familie. Als je ontspant en rust neemt, herstelt je brein en lichaam zich namelijk en krijg je nieuwe energie. Dat is fijn, want de kans is groot dat je weer ruimte in je hoofd krijgt, nieuwe inspiratie opdoet en de juiste oplossing ziet voor een probleem waar je al enige tijd mee worstelt.

6. Weet wat je productiviteit belemmert

Je hebt je doel helder en je weet waar je prioriteiten liggen. Maar, desondanks lukt het je niet om je activiteiten af te ronden. Inventariseer eens waardoor je focus op wat belangrijk is niet goed lukt. Ken je je grenzen niet? Zeg je ongewild toch ja als je hulp wordt gevraagd? Is je werkplek te rumoerig? Zit je stoel niet lekker? Is het een chaos op je bureau? Is het te koud of te warm? Nekt de reistijd naar je werk je? Kortom, wat belemmert je om te focussen?

Wil je meer weten over hoe je meer focus kunt krijgen? Ook onrust kan je tegen wanneer je meer focus wilt.

Ook ben ik erg benieuwd naar wat jij doet om scherp te blijven!

jackie
Door

jackie

op 24 December 2013

Ja, is zeker een andere kijk op rust en om met je zelf bezig te zijn, daar begrijpen anderen niet dat het effe niet kan of dat je effe met je zelf bezig bent, het gaat vaak om hun agenda en niet om wat ik wil bekijken. Meer tijd om te leren focussen heb ik. Bij de ene gaat het sneller dan de ander. Bedankt is wel fijn om tips te ontvangen.

Albert Sonnevelt
Door

Albert Sonnevelt

op 2 January 2014

Beste Jackie, het is soms een hele klus om trouw te blijven aan je eigen visie en levensstijl. De kunst is om je hart te volgen en tegelijkertijd in contact te blijven met je omgeving.

Jeanette Bal
Door

Jeanette Bal

op 10 July 2014

HI Albert, Wat een goede tips. Vooral tip 4 loop ik nogal eens voorbij. Als ik in een flow zit vergeet ik de tijd en dan is het niet zo erg, dan ben ik namelijk erg productief. Maar als het niet wil lukken dan blijf ik door ploeteren en ben ik geneigd om me te laten afleiden zoals in tip 3. Er is nog zoveel te doen om mijn doel te bereiken (magneet massages wereldwijd bekend maken) dat ik soms niet weet waar te beginnen. Jij bent al zo ver gekomen, dat heb je vast niet helemaal alleen gedaan. Mag ik je vragen wat jij hebt uitbesteed, zodat je op je hoofddoel kan blijven focussen? met magnetische groet, Jeannette Bal

Albert Sonnevelt
Door

Albert Sonnevelt

op 10 July 2014

Beste Jeanette, Bedankt voor je bericht. Ook ik heb moeten leren om zaken uit te besteden om me op mijn hoofddoel te kunnen focussen. Gelukkig heb ik inmiddels een fijn team om mij heen die mij ondersteunt met de organisatorische en financiële zaken. Op kleinere schaal zou je kunnen beginnen met het zoeken van mensen met hetzelfde doel. Samen bereik je immers meer dan alleen. Wellicht is er iemand anders in Nederland aan hetzelfde doel aan het werken en kunnen jullie samen zoveel meer bereiken. Begin daarnaast met het bedenken van een plan dat bestaat uit kleine stapjes. Planmatig werken geeft rust en voorkomt dat je afdwaalt van jouw doel. Ik wens je succes met alle goede dingen die je doet! Met vriendelijke groet, Albert

Reactie plaatsen