Hoe houd je concentratie en focus?
18 september 2015 
6 min. leestijd

Hoe houd je concentratie en focus?

Concentratie en focus vasthouden

Concentratie en focus houden tijdens het werk?  Voor veel mensen  is het een heikel punt. Ze worden zo vaak afgeleid door alle informatie die op hen afkomt of gedachten in hun eigen hoofd dat ze aan het eind van de dag nauwelijks zijn toegekomen aan wat ze eigenlijk van plan waren. Dat geeft onrust, stress en kost bergen energie. Er zijn echter technieken om verstoringen de baas te worden, af te rekenen met uitstelgedrag en geconcentreerd op een hoger niveau te focussen op het echte werk, op dat wat er voor jou en je business echt toe doet en waar je energie van krijgt.

Verleidelijke afleidingen

Het is ook lastig om je balans te vinden als je kijkt naar de onophoudelijke stroom informatie die dagelijks van buitenaf op ons afkomt. Via e-mail, telefoontjes, internet, collega’s, twitter, whats app en wat ik ‘het blauwe monster’ noem: Facebook. Je zoekt op internet ‘even’ iets op en voor je het weet ben je een uur verder. En dan heb je je e-mail nog niet eens geopend. De hele dag door liggen die afleidingen of beter gezegd ‘verleidingen’ op de loer en houden ze je af van het echte creatieve en innovatieve denkwerk, van dat wat je eigenlijk wilt doen. The big rocks in de woorden van Covey: de belangrijke, essentiële taken die bijdragen aan je doelen en waar jij energie van krijgt, maar die het vaak afleggen tegen allerlei minder belangrijke tijd- en energie slurpende zaken die in de waan van de dag op je af komen.

In zekere zin is ingaan op die verstoringen ook een soort vlucht. Immers, zolang je druk bent met van alles en nog wat, kun je andere dingen nog even voor je uitschuiven. Ze bieden je een escape om lastige kwesties uit te stellen. Maar ondertussen spoken die wel in je achterhoofd door, waardoor je je weer gestrest kunt gaan voelen. En die onrust in je hoofd maakt weer dat je je nog minder goed kunt concentreren.

Verslavend

De ellende van al die onderbrekingen, met name de digitale en vooral social media, is dat ze zo verslavend zijn. Dat zit ’m in het onverwachte ervan. We willen nu eenmaal graag verrast worden. Ieder bliepje, piepje of belletje is een signaal dat dat iemand jou nodig heeft, dat je belangrijk bent. Het is die positieve prikkel die het verslavend maakt. Maar dat geluk is van korte duur. Het knagende gevoel dat je je tijd zit te verspillen en er niet echt iets uit je handen komt, blijft langer hangen. En om dat maar weg te drukken, stel je je echte werk nog even uit en check je je e-mail, Facebook of Twitter om te kijken of daar nog iets belangrijks is gebeurd. Je bent beland in een vicieuze cirkel. En voor je het weet is er weer een vermoeiende dag voorbij. Je bent druk geweest, je wilde bergen verzetten, maar bent nauwelijks aan iets wezenlijks toegekomen.

Uit verbinding

Al die tijd dat je naar een schermpje zit te staren, ben je wel online connected, maar niet verbonden met de wereld om je heen. Je bent er wel, maar eigenlijk niet echt. Met je hoofd zit je in een andere wereld. En dat is niet de plek waar je goed en creatief na kunt denken. Het ontbreekt je aan een helicopterview, aan oog voor het grotere geheel, aan een concentratie op een hoger niveau die je zo nodig hebt om echt diepgaand over je organisatie na te kunnen denken. Want de diepte van je denken is direct gekoppeld aan de intensiteit van je concentratie. Tonny Loorbach, oprichter en eigenaar van de Internet Marketing Universiteit, verwoordt dat heel treffend  in dit filmpje:

Je gaat oppervlakkiger denken wanneer je met je kop in een laptop hangt’, zegt hij. ‘Je zou kunnen stellen dat de rijkdom aan informatie op het internet ten koste gaat van jouw individuele diepgang.’ Op internetdieet gaan en disconnecten is volgens hem het beste wat een ondernemer kan overkomen. Je wordt er productiever en creatiever van.

Piekeruurtje

Onderbrekingen komen vaak ook van binnenuit, want elke gedachte leidt af en verstoort je focus. Voortdurend bezig zijn met gedachten kost ongelooflijk veel energie. Helemaal als het gaat om malende piekergedachten, de grootste veroorzaker van uitstelgedrag. Dat zeurderige stemmetje in je hoofd (je innerlijke criticus), dat jou met zijn ‘ja-maar’ uit je concentratie en flow haalt. Dat maakt dat je je aan het eind van de dag zo uitgeput kunt voelen. Als je meer controle krijgt over je gedachten, heb je veel minder last van afleiding en veel meer energie. Een belangrijke wetmatigheid is namelijk: ‘Energy flows where the attention goes’: waar jij je aandacht op richt, daar gaat je energie naartoe.

Er bestaat een doeltreffende techniek om te voorkomen dat je gedachten met je aan de haal gaan en er energie weglekt. Merk je dat dat kritische stemmetje van zich laat horen, verwijs hem dan door naar het piekeruurtje. Zeg telkens tegen hem iets als: ‘Fijn dat je bezorgd bent, maar ik heb nu even geen tijd. Straks tussen vier en vijf uur heb ik alle aandacht voor jou.’ Hij komt misschien nog een paar keer terug, maar telkens herhaal je vriendelijk die boodschap. En je zult merken, als het vier uur is, hoor je het stemmetje niet meer.

Extra tijdverlies

Los van de tijd die opgaat aan al dat lezen, surfen en gepieker, krijg je bovendien te maken met extra tijdverlies doordat je na iedere verstoring weer opnieuw moet opstarten. Je kunt niet zomaar verder waar je gebleven was. Onderzoek heeft aangetoond dat het bij iedere onderbreking minstens 7 tot 15 minuten duurt voor je de focus van daarvoor weer terug hebt. Dus reken maar uit: tien onderbrekingen alleen al, kosten je zo twee improductieve uren per dag.

Concentratie en focus houden: doel, ritme en discipline

Concentratie is een soort combinatie van ritme en discipline gericht op een van tevoren duidelijk vastgesteld doel. Welke taken of activiteiten zijn voor jou nu werkelijk het belangrijkst? Waar wil je naartoe? Waar krijg jij energie van en raak jij van in een flow omdat je je passie leeft? Op basis daarvan stel je duidelijk je doel. Of je nu voor een bepaalde datum een nieuwe campagne wilt lanceren, een nieuw product in de markt wilt zetten, een bepaald project wilt afronden, een boek wilt schrijven of duidelijk wilt krijgen hoe je verder wilt met je bedrijf, het maakt niet uit, als je er maar een duidelijk concreet beeld bij visualiseert.

Vervolgens komt het aan op het ontwikkelen van discipline in het ritme van de dag. Zelf begin ik iedere dag met tijd voor mezelf: een meditatie of een fysieke work-out, en een gezond ontbijt. Omdat ik weet dat aandacht voor lichaam en geest, enorm helpt bij het concentreren. Ik begin daarna met mijn hoogste prioriteit en het liefst niet met het openen van mijn computer. Mijn mobiel gaat op stil en e-mail open ik bewust pas na de middag, want dat komt van anderen die zo hun eigen agenda hebben en haalt je helemaal uit je concentratie. Dan ben je niet meer bezig met wat voor jou belangrijk is en lekt er energie weg. En ja, dat is soms best lastig. Maar als het je lukt om vast te houden aan een vast dagritme, ontwikkel je vanzelf rituelen die je helpen te focussen en productief te blijven. Bovendien raken anderen er na verloop van tijd ook aan gewend en neemt het aantal externe onderbrekingen af. Ze weten: de ochtend is van jou, voor zaken die voor jou belangrijk zijn. En loopt iemand toch onverwacht je kantoor binnen, leg dan uit dat je nu even geconcentreerd bezig bent en spreek af wanneer je wel tijd voor hem of haar hebt.

Pomodoro-timemanagement techniek

De hele ochtend ononderbroken gefocust aan één ding werken, is natuurlijk onmogelijk. Onverstandig ook, want je hebt juist de afwisseling tussen inspanning en ontspanning nodig om alert en mentaal fit te blijven. De pomodoro-timemanagement techniek werkt heel efficiënt. Je deelt je werk op in deeltaken van 25 minuten (pomodores), zet de timer en gaat volledig geconcentreerd aan de slag. Daarna neem je een break van 3 à 5 minuten om je brein even rust te gunnen en te genieten van je bereikte subdoel. Die korte momentjes van niets doen geven veel ontspanning en maken je hoofd fit, zodat je daarna weer fris en opgeladen verder kunt. Na vier pomodores (2 uur werken) neem je een wat langere pauze van zo’n 15 minuten. Je zult merken dat je veel meer overzicht houdt, meer gefocust blijft, meer voldoening ervaart en simpelweg meer gedaan krijgt in minder tijd. Probeer het maar eens.

Stella
Door

Stella

op 21 Sep 2015

Bedankt Albert, dit berichtje is precies wat ik vanochtend even nodig had. De focus is er weer ;-)

Sandra Schoenmakers
Door

Sandra Schoenmakers

op 21 Sep 2015

Goeimorgen,ik wordt steeds vaker ,bij het lezen van jouw blogs,met mijn neus op de feiten gedrukt. Ik moet echt mijn leven gaan veranderen. Teveel stress,gepieker en een malend hoofd.HELP!!!

Annemiek
Door

Annemiek

op 21 Sep 2015

Albert, wat heb je me hierin wederom de ogen geopend. Fijn steeds weer jouw teksten te lezen en wakker te worden. Ik ga er mee aan de slag en starten met pomodores. Het blauwe monster heb ik al verbannen van de telefoon. Fijne dag!

Paula
Door

Paula

op 21 Sep 2015

Als ik het goed aanpak, komen mijn volgende reacties pas in de middag. Ik ga met je tips aan de slag. Dank je.

Angela
Door

Angela

op 21 Sep 2015

Tja, ik heb het ook, maar heb geen werk, zit maar thuis........... Alleen heb ik er een handicap bij, ik heb jaren lang medicatie gebruikt die als bijwerking had, dat ik me niet kon concentreren, kon ook geen boeken lezen daardoor, wat mijn grootste hobby was..........Ook ben ik in 2001 in elkaar geslagen op straat en met nog wat andere trauma's daarbij zorgen er nu nog steeds voor dat ik last heb van concentratieproblemen. Heb al diverse challenges gedaan, mediteer bijna elke dag, ook loop ik veel enz.Nu ben ik een paar weken geleden met een soort van cursus begonnen om het boek De Kracht van het NU in stukjes te lezen, maar het lukt me niet..........ik onthoud gewoon niet wat ik gelezen heb......Wat kan ik daar nu aan doen?

Elly
Door

Elly

op 22 Sep 2015

Wat vervelend allemaal voor jou! Wens je heel veel succes, ben benieuwd wat jij voor antwoord krijgt!

Filip Potteau
Door

Filip Potteau

op 21 Sep 2015

Super artikel Albert! Ik werk ook elke ochtend AAN mijn business ipv. erin. 's Avonds denk ik na over mijn ONE THING, wat het meest productieve is dat ik in de ochtend kan doen. Ik zet de telefoon en outlook uit. Persoonlijk werk ik in blokken van 60 minuten. Daarin focus ik me op één zaak. Dan neem ik 10 minuutjes 'rejuvenation'. Ideaal is dan om een korte meditatie te doen. In mijn ervaring blijf ik zo de hele dag door een hoog en stabiel niveau van energie en aandacht behouden. Eerlijk gezegd heb ik er wel een jaar over gedaan om me deze discipline eigen te maken, maar nu voelt het heerlijk. Focus en flow de hele dag door! Thanks again Albert.

Engelbert
Door

Engelbert

op 21 Sep 2015

Goedemorgen Albert, Ik heb jouw mail hierover gelezen omdat ik precies datgene aan het doen was wat jij beschrijft. Ik ging even iets opzoeken, mijn mailbox stond open, en toen las ik je artikel. Dus soms brengt dit gedrag mij gelukkig ook weer iets goeds. :-) Wat ging ik ook alweer doen..... Dank je wel voor het artikel.

Marita
Door

Marita

op 21 Sep 2015

Hallo Albert, Bedankt voor je tips en ik ga er weer mee aan de slag.

Jacqueline
Door

Jacqueline

op 21 Sep 2015

Hi Albert, Leuk artikel! Waarheid als een klok. Juist door de commercie om meer en meer digitaal te gaan, verliezen we eigenlijk de controle over onze eigen doelen. Dit maakt ons kwetsbaarder voor digitale verslaving. Ik zelf heb daar gelukkig geen last van, want ik ben nog steeds van mening dat het digitale geweld en zelfs nu met de must vanuit overheidswege om een ieder digitaal te krijgen, geen doel op zich moet zijn. De digitale mogelijkheden moeten alleen maar een hulpmiddel zijn in plaats van het doel dat de commercie met ons voor heeft. Bewust zijn van de dingen die jij wilt doen en wanneer en hoe jij dat wilt doen is veel belangrijker. We zijn mens en geen verlengde of onderdeel van de digitale wereld. We zijn nog steeds een eigen autonomie. Trouwens afgelopen zaterdag in de papieren versie van de Volkskrant van 19 september op pagina 12 een aardig artikel over deze problematiek "Ict heeft valse hoop gewekt"geschreven door Aleid Truijens. Mijn advies wake up become aware! We moeten ons weer bewust worden dat wij nog steeds het stuur in handen hebben en kunnen bepalen wanneer we iets wel of niet willen doen en niet als een poppetje aan het digitale lijntje hangen! Succes met je blog

Marjan
Door

Marjan

op 21 Sep 2015

Dag Albert, Wat ontsannend te lezen, soms nog wat geworstel in mij met al die media, waar ik mee mag leren omgaan. Internetdieet, hm, ja dat is een goede. Ik merk steeds meer dat veel internet gebruik qua tijdje belast e niet voedt in waar ik n werkelijk mee bezig wil zijn. Afgeleid door leuke fb berichtjes en dan nog niet aan het 'eigenlijke' werk toegekomen. Op dieet dus en discipline met een lach, ontspanning. De pomodoro techniek lijkt me ook fijn om uit te proberen. Dank je wel! En succes met waar jij mee bezig bent :-) Marjan

Hans Lips
Door

Hans Lips

op 21 Sep 2015

Goed artikel Albert. Dankjewel. Internetdieet! Goed plan.

Christel
Door

Christel

op 21 Sep 2015

Dank voor het artikel. Deze week staat in het teken van de pomodores :)

Willemein
Door

Willemein

op 21 Sep 2015

Albert , bedankt voor je artikel . Ik werk niet meer , maar merk dat de dag weleens door mijn handen glipt , oa door internet. Door deze tips van jou kan ik proberen wat meer structuur in mijn dag te brengen Nogmaals ,BEDANKT !

annie
Door

annie

op 21 Sep 2015

Hallo Albert, NU houd ik het langer vol dan een paar dagen. Dit heeft me mijn ogen weer geopend voor deze belangrijke tijdsindeling voor je energienivo en voldoening! Dank je wel Annie

Karin
Door

Karin

op 22 Sep 2015

Heel goed artikel. Ik wist wel het wel, maar moest er weer even aan herinnerd worden. Ga er meteen weer mee aan de slag. Bedankt!

karin
Door

karin

op 22 Sep 2015

Hallo Albert, Ja even die break en toen kwam jouw artikel naar voren. Fijn om te lezen dat ik niet de enigste ben die worstelt met concentratie. Ik ga er meteen weer mee aan de slag. bedankt!

Jim van der Velde
Door

Jim van der Velde

op 23 Sep 2015

Zeer interessant en goed geschreven artikel! Het laat mijns inziens exact zien waar het vaak fout gaat als we hebben over concentratie en focus. Het legt de vinger op de zere plek en is een leidraad voor efficiënt met je tijd omgaan. Tijd winnen en zo onder andere stress vermijden. Het helpt mij in ieder geval. Bedankt!!

Reactie plaatsen

Meer artikelen over persoonlijke groei