Overleven in een tijdperk vol prikkels? 6 tips
Stress
Albert Sonnevelt
Stress
06/22/2020
3 min

Overleven in een tijdperk vol prikkels? 6 tips

06/22/2020
3 min

We leven in een tijdperk vol prikkels, hoe ga je daarmee om? Er wordt meer informatie geproduceerd dan we ooit kunnen verwerken. En die hoeveelheid informatie neemt nog steeds explosief toe. In 2012 werd er per minuut 48 uur video op YouTube geplaatst. Inmiddels is dat in 2020 opgelopen tot 100 uur video per minuut!

Nu geldt deze overload niet alleen voor Youtubefilmpjes, maar voor alles wat er op je af komt via internet, social media, appjes, televisie en overige media. En dat door het gebruik van smartphones vaak de hele dag door. En dan zijn er natuurlijk ook je gezin, werk, huishouden, familie en vrienden…

Niet eerder in de menselijke geschiedenis was het van zo’n groot belang dat je leert om prioriteiten te stellen. Maar hoe doe je dat? Lees snel verder en ontdek de 6 waardevolle tips die je nodig hebt om in een tijdperk vol prikkels de juiste keuzes te maken. Je winst? Meer overzicht, rust in je hoofd en minder spanningen.

1. Maak een to-do lijst

Het maken van een overzicht, een takenlijst, met wat je allemaal moet doen, klinkt cliché. Maar prioriteiten stellen zonder takenlijst is erg lastig. Het helpt je hoofd leeg te maken en overzicht te krijgen. Zowel wat je werk betreft als je privéleven. Pak een vel papier en pen of maak een online document en schrijf het van je af. Welke activiteiten, taken, klussen, plannen enzovoort moet en wil je allemaal doen. Ben je klaar? Rangschik vervolgens alles op orde van urgentie. Wat moet perse vandaag klaar? Wat kan wachten tot morgen, volgende week of zelfs volgende maand? Door zo’n takenlijst te maken, kun je veel beter prioriteiten stellen, maak je je hoofd leeg en ervaar je minder stress.

2. Niet multitasken

Zorg er vervolgens voor dat je voldoende tijd inruimt per taak. Zo heb je alle tijd om rustig je ding te doen. Immers, soms kan het wat langer duren om iets af te ronden dan je denkt. Ga ook niet tijdens je taak andere kleine activiteiten dien, zoals bellen of je e-mail of social media checken. Niet alleen verslapt je aandacht, maar je verstoort ook je workflow waardoor je meer tijd kwijt bent dan gepland. Dus neem de tijd en ga niet multitasken, want dan loop je het risico de to do’s van je lijst niet af te krijgen waardoor je gespannen wordt.

3. Stel grenzen

Prioriteiten stellen, betekent ook je grenzen kennen. Dus geef duidelijk aan wat je kunt, zodat een ander dat ook weet. En zeg ook niet overal ‘ja’ op als er een beroep op je wordt gedaan. Hoe leuk je dat ook lijkt. Je wilt ook tijd overhouden voor je hobby’s, sporten, kinderen, partner, vrienden enzovoort. Dus, wees duidelijk en stel grenzen en zeg gerust eens ‘nee’.

4. Vraag om hulp 

Anderen vragen om hulp is helemaal geen zwaktebod. Want, zeg nou zelf: alles in je uppie doen, is soms best lastig. Ook als je denkt een kei in bepaalde zaken te zijn. Vele handen maken licht werk. Dus, aarzel niet en delegeer of besteed taken gerust uit. Aan je collega, huishoudelijke hulp, oppas of partner. Je krijgt meer ruimte waardoor je je beter kunt je focussen op wat je belangrijk vindt. Bovendien kun je zo teleurstellingen voorkomen, omdat je anders je werk niet af krijgt.

5. Doe ook wat je energie geeft

Blijf je maar buffelen zonder te doen wat je energie geeft? Dan is de kans groot dat stress zich langzaam in je opbouwt. Je wordt onrustig, voelt je moe en prikkelbaar. Kampt met slapeloosheid, bent rusteloos en hebt gespannen nek- en schouderspieren. Eigenlijk is de puf er wel zo’n beetje uit. Herken je dat? In die situatie wordt prioriteiten stellen steeds moeilijker. Voorkom dat en bouw regelmatig relaxmomenten in je leven in. Maak een heerlijke wandeling, bezoek de sauna, luister naar je favoriete muziek, ga dansen, sporten, voetballen met je kinderen, mediteren, een weekendje weg en uit eten met je partner. Je batterij regelmatig opladen, helpt om te ontspannen, geeft energie en bestrijdt stress.

6. Zorg voor jezelf 

Een gezonde geest woont in een gezond lichaam. Zorg daarom goed voor jezelf. Eet goede en gezonde voedingsmiddelen, drink 2 tot 2,5 liter vocht per dag, sport regelmatig, houd je sociale contacten op peil. Luier zo nu en dan een dagje en slaap voldoende. Zo sta je positief in het leven, voel je je fit, blaak je van de energie en is prioriteiten stellen en naleven een stuk gemakkelijker.

Ik wens je een stressvrij leven in een tijdperk vol prikkels.

PS: Hoe ga jij om met alle prikkels die op je af komen? Deel je tips in de reacties hieronder, daar help je ook weer andere lezers mee. Alvast bedankt!

Reacties