Gezondheid, meer dan voeding en bewegen. Geef je leven zin!
Vitaliteit
Albert Sonnevelt
Vitaliteit
09/24/2014
3 min

Gezondheid, meer dan voeding en bewegen. Geef je leven zin!

09/24/2014
3 min

Gezondheid draait niet alleen om gezond en uitgebalanceerd eten en regelmatig sporten. Een doel hebben en met passie in het leven staan, is nog veel belangrijker. Want, die bezieling geeft je energie en houdt je onder allerlei omstandigheden op de been. Dat ontdekte ik tijdens het maken van mijn boek ‘De Levenscode’ over het geheim van vitaal ouder worden. Wil je gezondheid verbeteren? Vergeet zeker niet zinvol te leven. Mijn adviezen!

Zingeving bevordert je gezondheid

Heb jij een levensdoel dat je drijft in het leven? Met passie vervult? Waar je niet uitgesproken over raakt? Dan voel je je gelukkig. Bruis je. Bubbel je. Straal je. Kortom, ben je enthousiast, heb je lol en sta je positief in het leven. En dat is goed. Want het houdt je gezond. Je bent in balans; lichaam, geest, hart en ziel. Wil je ook je levensdoel vinden? Wacht niet en begin vandaag nog.

7 adviezen voor een gezonder en zinvol leven!

Advies 1: Spoor je innerlijke drijfveer op

Wat zorgt ervoor dat je elke ochtend vrolijk opstaat? Laat je hart sneller kloppen? Doet je handen jeuken? En waar raak je nooit en te nimmer over uitgepraat? Ga op ontdekkingstocht en spoor je innerlijke drijfveer op. Een levensdoel hebben, maakt je leven namelijk zinvol en daar profiteert je gezondheid van. Vervult je met blijdschap, motiveert enorm, maakt je enthousiast en geeft je kracht.

Advies 2: Luister en laat je hart spreken

Wat zin aan je leven geeft, bepaal jezelf. Luister naar je hart en vertrouw op je gevoel. Welke richting voel je je instinctief opgetrokken? Is het bijvoorbeeld anderen helpen? In de natuur bezig zijn? Dingen organiseren en regelen? Ga bijvoorbeeld na wat je vroeger als kind dolgelukkig maakte? Activiteiten, mensen, boeken, films enzovoort? Doen wat betekenis aan je leven geeft, verbetert de kwaliteit van je leven en zo ook je gezondheid. Zorgt voor plezier, houdt stress op afstand en houdt je fit.

Advies 3: Ook kleine zaken doen er toe

Denk je bij zinvol leven aan grote en meeslepende dingen? Niets is minder waar. Kleine dromen zijn net zo belangrijk. Besef je tegelijkertijd: het is jouw doel en niet die van je ouders, partner, vrienden of collega’s. Geloof dus in je eigen dromen. Want jouw persoonlijke levensdoel draagt bij aan jouw geluk plus lichamelijke en geestelijke gesteldheid. Doelen van anderen nastreven, werkt alleen maar averechts. Daar ligt immers niet je hart en kan zelfs als een zware last op je gaan drukken.

Advies 4: Sta regelmatig stil en geniet van alledaagse dingen

Jakker je als een sneltrein door het leven? Ben je alleen met straks, morgen, volgende maand, jaar of verre toekomst bezig? Roep jezelf een halt toe, dit gaat ten koste van je gezondheid. Bovendien mis je de mooie en eenvoudige momenten van alledag. Verplaats je in het nu en ervaar enkel en alleen het huidige moment. Ook de kleine dingen maken je leven zinvol. Van nazomerse zonnestralen, dauw in het gras, schaterlach van je kind… Dompel je erin onder. Je voelt je vrijer, rijker, meer ontspannen, rustiger en stukken gelukkiger.

Advies 5: Investeer tijd en energie in je relaties

Fijne contacten en vriendschappen met familie, vrienden, collega’s en dergelijke maken je leven de moeite waard. Van leuke en verdrietige dingen delen, vertrouwen in een ander, hebben in elkaar, bouwen op, aandacht geven en krijgen tot eerlijk en open zijn. Dat is toch heerlijk. Het maakt het leven zoveel fijner, kleuriger en zinvoller.

Advies 6: Stop met zaken die je niet boeien

Zinvol leven en je gezond voelen betekent je tijd en energie stoppen in wat je hart vervult. Want, doe je leuke, prettige en mooie dingen vol overgave? Dan heeft dat z’n weerslag op je gezondheid. Je ziet er niet alleen goed uit, maar zo voel je je ook. Je straalt eenvoudigweg. Bent fit, energiek en vitaal. Neem je leven onder de loep en schrap wat je niet interesseert, demotiveert of zelfs vervelend vind. Zo maak je weer ruimte vrij voor zaken die werkelijk zinvol zijn en je goed doen voelen.

Advies 7: Haast je niet. Vind je levensdoel stap voor stap

Je passie vinden, gebeurt meestal niet van vandaag op morgen. Je doelen realiseren is een zoektocht die je stap voor stap onderneemt. Neem er rustig de tijd voor. Je zult ontdekken dat het z’n vruchten afwerpt en de moeite waard is. En… blijf flexibel. Dan kun je gemakkelijker op nieuwe uitdagingen en mogelijkheden inspelen. Wacht niet langer. Zoek je levensdoel, heb plezier in je leven en boost je gezondheid.

Reacties