Hoe gezond ben jij? De geheimen van vitaal leven ontrafeld!
Vitaliteit
Albert Sonnevelt
Vitaliteit
09/02/2014
3 min

Hoe gezond ben jij? De geheimen van vitaal leven ontrafeld!

09/02/2014
3 min

Hoe gezond ben jij? Stel jij jezelf die vraag wel eens? Want, zeg eens eerlijk? Het liefst willen we graag allemaal een hoge leeftijd bereiken, in goede gezondheid. Yvonne denkt bij die vraag dan aan haar oma. Zij wordt volgend jaar 100. Wat is haar geheim? Is het boek ‘De Levenscode’ over vitaal ouder worden op haar van toepassing? Yvonne heeft enkele conclusies uit het boek aan haar oma voorgelegd en zo de geheimen van haar vitale leven proberen te ontrafelen.

Als ik mijn bijna 100-jarige oma bezoek en haar vraag: Hoe gezond ben jij? Is haar antwoord zonder aarzeling: ”Kerngezond”. En inderdaad dat is zo. Zij slikt geen medicijnen en heeft enkele jaren terug 1 keer in het ziekenhuis gelegen. Een gebroken heup. “Daardoor loop ik nog steeds moeilijk”, reageert oma. “Maar, dat weerhoudt mij er niet van om van het leven te genieten.” Inderdaad. Oma staat nog volop in het leven en voelt zich goed gezond. Hoe dat komt? Haar antwoorden op mijn vragen over: Hoe gezond ben jij aan de hand van ‘De Levenscode’.

Sta jij positief in het leven?

“Je bedoelt: niet zwart kijken? Negatief denken? Nou, daar ben ik wars van. Het leven komt zoals het is. Daar moet je zelf het beste van maken. Zitten somberen en kniezen over gemiste kansen daar heb je niets aan. Maak plezier, lach, geniet en neem het leven nu en dan met een korreltje zout. En vergeet niet dat ook de kleine dagelijkse dingen zeker de moeite waard zijn.”

Hoe gezond ben jij als het gaat om je sociale contacten?

“Omgang met anderen is belangrijk. Of je nu jong bent of oud. Ga niet achter de geraniums zitten. Houd contact met je vrienden, familie en kennissen. Je hebt elkaar nodig. Om gebeurtenissen, ervaringen, teleurstellingen en tegenslagen te delen. Maar ook als steun en toeverlaat als het even tegenzit. Heb je geen contact met anderen? Dan wordt je wereld erg klein, verpieter je langzaam en heb je niets meer om naar uit te kijken.”

Zinvol leven, wat betekent dat voor jou?

“Hmmm… vroeger was het gewoon een kwestie van doen. Je pakte gewoon aan wat op je pad kwam. En waar je aan begon dat maakte je af. Je dacht niet na over allerlei dingen, zoals nu zo vaak gebeurt. Want, je hebt tegenwoordig eindeloos veel keuzes en mogelijkheden. Het is goed om een doel in je leven te hebben en ergens met passie voor gaan. Met heel je hart. Mijn doel nu? Die 100 jaar halen en dat vieren. Nee, de burgemeester hoeft niet te komen, want zo uniek is het ook weer niet.”

Voeding? Welke rol speelt dat in je leven?

“Ik ben opgegroeid op het platteland. Wat we aten was eenvoudig en puur natuur: zelf verbouwd en/of zelf gemaakt. Het eten was de brandstof om onze motor elke dag te laten branden en te kunnen werken. Niet, omdat we lekkere trek hadden. Heel anders dan tegenwoordig. En natuurlijk kenden we geen smaak- en kleurstoffen of conserveringsmiddelen. Ook later toen ik mijn eigen gezin had, was eenvoudig en natuurlijk eten gewoon. Opa hield niet van die gekke fratsen, zoals hij dat noemde. Snoep, patat, ingeblikte groenten, kant-en-klaar maaltijden en dergelijke was uit den boze. En eten? Dat deden we zoveel mogelijk samen op vaste tijden: ontbijten, lunchen en avondeten.”

En water drinken?

“Water dat was dorstlesser nummer 1 en dronken we de hele dag. Daarnaast thee, koffie en melk. Dat gebeurde op vaste tijden en beperkte zich tot enkele koppen. Limonade enzovoort dat was er niet. Trouwens, ook nu vind ik een glas water nog steeds heerlijk en ze zeggen dat het goed is om afvalstoffen uit je lichaam af te voeren.”

Ooit sigaretten gerookt, alcohol gedronken of andere verslavende middelen geprobeerd?

“Nou voor vrouwen was drinken en roken zeker voor de oorlog not done. Daarna wel, maar ik heb me er nooit aan bezondigd. Okay, af en toe een glaasje wijn, maar verder zijn alcohol, nicotine en allerlei andere verslavende stoffen een ver van mijn bed gebeuren.”

Veel aan lichamelijke beweging gedaan?

“Vroeger was voldoende bewegen helemaal niet zo moeilijk. Je deed alles lopende of op de fiets. Of je nu naar school ging, je werk, familie en vrienden bezocht enzovoort. Daarnaast was het werk vaak fysiek behoorlijk inspannend. Dus beweging kreeg ik volop. Regelmatig sporten was niet aan de orde om fit en gezond te blijven of om je spanning kwijt te raken. Hoe anders is dat nu…”

Ooit last van stress gehad?

“Ach stress is iets dat wij vroeger niet kenden. Tenminste niet zoals je dat nu hoort. Nu is iedereen druk, druk en nog eens druk. Heeft nauwelijks tijd. Noch voor zichzelf, noch voor elkaar. Maar wanneer je alles wilt en moet? Dan kan het op den duur spaak lopen. Immers, er zitten niet meer dan 24 uur in een dag en 7 dagen in een week. En ik geloof niet dat steeds maar doorjakkeren bijdraagt aan je geluk.”

Kreeg je vroeger voldoende rust?

“Rust roest zeiden we vroeger. Maar, dat was eerder bedoeld voor iemand die de hele dag liep te lummelen, niets deed. Niet als het gaat om bijvoorbeeld je nachtrust. Die werd bij ons min of meer bepaald door het ritme van de natuur. We gingen bij wijze van spreken met de kippen op stok en stonden op als de haan ’s ochtends kraaide. Aan 8 uur nachtrust kwamen we wel. Maar ja, er was ook niet zoveel afleiding als tegenwoordig: van theater, bios, disco en tv tot computer plus smartphone en nog veel meer. Als je wilt is er 24 uur per dag vertier en vermaak. Dat vraagt best wat discipline om rust en regelmaat in je leven te creëren. Maar, voldoende slapen en uitrusten – geestelijk en lichamelijk – zorgt wel dat je elke dag weer fit opstaat. Dat heb ik in mijn leven wel ervaren.”

En… hoe gezond ben jij? Je ouders, broer, zus, oma, opa en dergelijke? Laat je reactie hieronder achter.

Reacties