arrow_drop_up arrow_drop_down
5 februari 2015 
in Passie

Zingeving vinden in je leven? 7 vragen die je op weg helpen!

Zingeving draait om wat je leven zin geeft. Je dagelijks voor de volle 100% doet stralen, tomeloze energie geeft en gelukkig maakt. Waar je je hele ziel en zaligheid voor inzet. Wat je leven écht de moeite waard maakt. Ofwel: de slagroom op de taart. Weet jij wat dat in je leven is? Of zoek je nog naar je persoonlijke levensdoel? In dit artikel enkele vragen die je kunnen helpen je levensmissie te vinden.

Zingeving: wat is je persoonlijke missie?

Wat jouw leven zinvol maakt, is zeer persoonlijk. En wat dat is? Dat bepaal jezelf. Van fijne relaties hebben, go with the flow en authentiek zijn tot anderen helpen, schoonheid waarderen en bedreigde diersoorten redden. Je missie vinden is meestal een soort ontdekkingsreis die stap voor stap vorm krijgt. Je gaat beter in je vel zitten, bent positiever, krijgt meer zelfvertrouwen, voelt je vitaler en blijer. Het leven lacht je toe. Omdat je je eigen koers vaart, bewust kiest, prioriteiten stelt. Kortom: weet wat je wilt!

7 vragen om je levensdoel te ontdekken

Vraag 1: Als, als, als? Wat zou je doen als…?

Misschien herken je het volgende: Als ik niet getrouwd was dan…? Of: Als ik had gestudeerd, was ik…. Maar ook: Als ik nog een jaar, maand, week, dag, uur te leven had dan zou ik beslist nog … willen doen? Beantwoord deze vragen eens. Het is een praktisch handvat wanneer je op zoek gaat naar zingeving in je leven.

Vraag 2: Wat vervult je met passie? Inspireert en geeft energie?

Waar ben je urenlang zoet mee? Van naar kijken, over lezen en dagdromen tot erover praten. Wat is dat? En waarom krijg je er energie van? Zoek het uit en maak een lijstje. Weet je het niet? Schrijf dan op wat je verfoeid! Dat moet je dus absoluut niet gaan doen.

Vraag 3: Welke wensen en dromen staan er op je verlanglijstje?

Verlanglijstjes maken doe je bijvoorbeeld als je jarig bent. Vaak draait het om materiële zaken. Maar, wat als je er nu eens een lijst maakt met je wensen en dromen? Laat je inspireren door de film The Bucket List met Morgan Freeman en Jack Nicholson over twee terminale patiënten. Zij stellen een lijst samen van dingen die zijn nog willen ervaren voor ze sterven. Schrijf je onvervulde verlangens en dromen op om je zingeving in dit leven te vinden.

Vraag 4: Waar zou je je de rest van je leven mee bezighouden als er geen beperkingen zijn?

Je zoektocht naar zingeving kan belemmerd worden door allerlei zaken. Denk aan: gebrek aan tijd, financiële middelen, je gezin, je werk, familie enzovoort. Maar, wat zou je doen als er geen restricties zijn? Je dus oneindig veel tijd en geld tot je beschikking hebt? Geen verplichtingen en verantwoordelijkheden? Wat laat dan je hart sneller kloppen? Ga bij jezelf te rade!

Vraag 5: Welke mensen, plaatsen, bezigheden, muziek, boeken et cetera vind je mateloos interessant?

Vind je het moeilijk om je doel in je leven te ontdekken? Misschien dat je het antwoord vindt in bekende personen die je bewondert? Steden die je graag bezoekt? Muziek waar je geboeid naar luistert? Boeken die je graag (her)leest? Sta er eens bij stil. Wie en wat vind je zo gaaf? En waarom, wat zegt dit over jouw zingeving? Het antwoord helpt je waarschijnlijk weer een stukje in de richting van je levensdoel.

Vraag 6: Waar werd je als kind blij en energiek van?

Zoek een rustig plekje en graaf even in je geheugen naar herinneringen van jezelf als kind. Roep beelden, maar ook geuren, kleuren en smaken op. Visualiseer jezelf. Waar was je eindeloos mee bezig? Wat maakte je enthousiast? Gaf een blij gevoel? Zorgde dat je de tijd uit het oog verloor? Bekijk eens kinder- en jeugdfoto's of vraag je ouders, broers en/of zussen. Mogelijk dat in die herinneringen en verhalen jouw sleutel tot zingeving ligt.

Vraag 7: Waar ben je goed in?

Iedereen is uniek en dus ook de eigenschappen waarover je beschikt. Wat zijn jouw unieke en persoonlijke talenten? Ben je sociaal vaardig? Creatief? Doortastend? Een teamspeler? Bescheiden? Dankbaar? Liefdevol? Nieuwsgierig? Humoristisch? Enthousiast? Rechtvaardig? Stel een top 5 samen met je beste eigenschappen. En vraag je af eens of je die kwaliteiten wel voldoende benut. Vraag ook familie en goede vrienden. Zij kennen je. Wie weet heb je een nog te weinig benut talent dat je dichterbij je levensdoel kan brengen.

Neem rustig de tijd om de vragen te beantwoorden. Ik hoop in elk geval dat ze je een stapje dichterbij jouw zingeving in het leven brengen. Je reactie lees ik graag.

A. Heisen
Door

A. Heisen

op 9 February 2015

Beste Albert, ik hoef niet lang na te denken wat mijn missie is, want door de vele en verschillende opleidingen, cursussen en workshops die ik bij jou op de Sonnevelt opleiding heb gevolgd, wordt het me steeds duidelijker wat mijn missie is en daar ben ik jou en alle leerkrachten heel dankbaar voor....maar waar ik ook heel dankbaar voor ben is dat de dingen op deze aarde er gewoon allemaal al aanwezig zijn ....alleen we "zien" het vaak niet meer en dat komt omdat we onze zintuigen niet meer voldoende genoeg gebruiken. Hoe mooi zou het toch zijn als we bijv. wat meer zouden gaan "voelen", strelen, aanraken elkaar liefhebben vanuit ons hart. Dit als voorbeeld van één van onze zintuigen, maar er zijn er nog vier....om bij déze even stil te blijven staan, komen we ook meteen bij mijn missie en dat was ook jou vraag...."Wat mijn zingeving is ????" ....en dat is voor mij niet meer in het onderwijs als leerkracht voor de klas te staan en alleen maar mjn kennis over te dragen (met alle respect voor alle leerkrachten in het basisonderwijs, want het is een ondergewaardeerd beroep vind ik). Ik zag en voelde dat het leraarschap mij niet meer die voldoening gaf voor de kinderen, dat wat ik zo graag de kinderen ook wilde geven in het basis onderwijs en waar zij ook naar toe verlangden en bij mij kwamen en zelfs om vroegen, ....was meer aandacht en respect voor elkaar, geen ruzies op het schoolplein en in de klas, geen pestgedrag, geen haat en ontevredenheid, elkaar niet meer uitschelden en ga zo maar door, maar helaas door tijd- en geldgebrek in onze maatschappij is daar gewoon geen aandacht meer voor en zien we nu ook in onze maatschappij en zelfs in de hele wereld waartoe dit gaat leiden, namelijk dat we steeds meer van elkaar af gaan staan inplaats van naar elkaar toe.... in verbondenheid, liefdevol te leven en respectvol met elkaar om te gaan. ......dat waar veel kinderen toch op zoek naar zijn ...op school, maar ook in hun omgeving daarbuiten en met hun vrienden en familie, maar waar thuis nog amper tijd voor elkaar over is door veelal de stress, het werk en hectiek waarin we leven. Dit wordt ons o.a. verschaft door alle digitale media, waarin we worden opgeslokt en worden overheerst in de hele wereld waarin we leven. En zeker .....onze vooruitstrevende technologie heeft ook zo zijn mooie kanten en mag er ook zeker zijn, maar we zijn de balans hierin kwijt en weten niet zo goed hiermee om te gaan. De keerzijde is dan dat we het communiceren in verbondenheid met elkaar aan het verleren zijn om ook liefdevol en in saamhorigheid met elkaar om te gaan .....hoop dat we dit alles niet uit het oog zullen gaan verliezen !!!! En dat is dan ook mijn missie deze verbondenheid los van alle patronen en oordelen waarin we leven en die er heersen, weer bij de mensen te laten herontdekken hoe we ook weer een "happy" mens kunnen zijn met een lach op onze mond, vanuit je hart te kunnen en mogen gaan leven en dit ook te kunnen ontvangen. Dit wil ik doen en geeft mijn leven zin als vernieuwend levenscoach, kindercoach en gelukstrainer ....en vooral om te beginnen bij HET KIND, omdat de kinderen onze toekomst van de wereld zijn. Ook mijn kennis over gezonde (bio) voeding is hierbij onmisbaar en zal mijn zingeving hiertoe bijdragen om de kinderen te laten ervaren dat gezond eten niet alleen afzien is en caloriën tellen, maar gezonde en gevarieerde voeding ook heeeeel lekker kan zijn en vooral gezond en dat is toch ook wat we allen altijd willen " "Gelukkig zijn" en "Gezond" !!!! Dank voor mijn pleidooi !!! :-)) ....hoop Albert dat ik mijn zingeving ook gauw tot uiting mag en kan brengen in mijn eigen praktijk en waar dat alles nog meer toe zal gaan leiden .....ik ben er (bijna) klaar voor .....alles stap voor stap in het leven, toch ! Met een sprankelende groet, A. Heisen

Rocobo
Door

Rocobo

op 14 August 2016

In tegenstelling tot de rest van de wereld, is mij nog nooit duidelijk geworden wat ik wilde. Zeker na een gruwelijke relatiebreuk die zeer hard verlopen is, zit ik na 10 jaar ineens alleen. Ik kom mezelf keihard tegen. Zou zo graag weer verliefd willen worden, maar heb allang door dat ik nog niet eens interessant ben voor een lelijke hond. Gevoelens voor anderen blijven onbeantwoord of de dames zijn al bezet. Iedereen heeft maar en prachtige koopwoning, twee auto's voor de deur, leuke partner, goed betaalde banen en ik? Ik zit in een kleine gehuurde benedenwoning een beetje alleen te zijn en ik kom geen stap verder in het leven. Het is dat ik mijn baan nog heb die ik erg leuk vind, maar ik zou het niet erg vinden om morgen niet meer te ontwaken. Ik kan het niet vinden in dit leven. Ik sta langs de kant op de oever te kijken terwijl iedereen en het hele leven maar voorbij vaart. Straks ben ik 80 en sta ik nog altijd toe te kijken hoe anderen hun leven leiden. Misschien niet voor te stellen, ik ben 37 en weet écht niet wat ik wil. Ik kan er niet achter komen waarom niet.

Rene
Door

Rene

op 9 August 2018

Rocobo, 2 jaar verder en ben je al wat meer van deze wereld? Laat wat weten..

Albert
Door

Albert

op 24 August 2016

Beste Rocobo, Jammer dat het leven je zo heeft geraakt en je er misschien wel verbitterd door bent geworden. Ik ga je geen opbeurende woorden geven. Soms is het moeilijk om met heftige emoties te moeten dealen. Begin één persoon in je leven te vertrouwen en leg binnen een maand contact met nog een ander mens. Deel met hen je interesses, fascinaties en zaken die jouw ontroeren. Stort niet al je ellende over hen heen. ( Je zit daar zelf ook niet op te wachten als iemand anders dat bij jou zou doen...) Laat het nieuwe contact op een natuurlijke manier groeien. Ontwikkel weer zelfvertrouwen. Over een jaar ziet je leven er dan al heel anders uit. Veel sterkte, Albert

Ineke
Door

Ineke

op 10 December 2016

Jaren geleden een cursus coaching gedaan (geslaagd). Nu jaren later werk ik als vrijwilligster met (ex) kanker patienten en hun naaste. Ik merk dat ik ergens vast loop en wil mij gaan richten op zingeving om zo beter met mensen te kunnen praten. Ik heb deze 7 vragen doorgelopen en bij vraag 6 heb ik geen antwoord. Er was niets als kind waar ik blij en energiek van werd. Voor de rest heb ik de vragen beantwoord en denk dat ik er ook iets mee kan. Ik wil me in elk geval meer gaan verdiepen in vragen over zingeving om zo er beter voor andere mensen te kunnen zijn. Ook weet ik dat ik het mij zelf allemaal zal moeten leren door veel te gaan lezen. Ik ben namelijk niet in staat om een opleiding of cursus te kunnen bekostigen.

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 10 February 2017

Beste Ineke, blijf met veel compassie voor jezelf de juiste stappen zetten. Het leven vraagt om beweging. Veel sterkte, Albert Sonnevelt

Annelies
Door

Annelies

op 7 September 2018

Dankjewel voor de mooie vragen, Ik heb ze beantwoord en het helpt om je gedachten te ordenen en je gevoelens. Ik zit zelf ook nu in zo een proces van welke kant ga Ik op.... Het wordt wel steeds duidelijker, Het is ook een hele confrontatie om met je gevoelens om Te gaan en kijken wat er in je leeft, Daar is moed en tijd en stilte voor nodig.... Fijn om op deze weg bezig te zijn. Ik wens dit iedereen toe. Dankjewel Albert voor je inspiratie en aandacht en tijd Voor de mensen!

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 10 September 2018

Beste Annelies, dank voor jouw warme feedback. Dit steuntje in de rug geeft me de energie om ook de komende periode weer vol enthousiasme te schrijven over het voorkomen van stress en burn-out. Hartelijke groeten Albert

Sandra
Door

Sandra

op 8 March 2019

Beste, Op welke literatuur/bron is het bovenstaande lijstje gebaseerd? Vriendelijke groet, Sandra

Albert Sonnevelt
Door

Albert Sonnevelt

op 14 March 2019

Beste Sandra, Bedankt voor jouw interesse in mijn blog over zingeving. Ik heb voor het schrijven van dit stuk geen bronnen geraadpleegd. Vriendelijke groet, Albert

Reactie plaatsen