Richting geven aan je leven? Stel doelen
Passie
Albert Sonnevelt
Passie
12/15/2019
2 min

Richting geven aan je leven? Stel doelen

12/15/2019
2 min

De juiste richting in je leven vinden, maakt je gelukkiger. Het geeft je leven inhoud en zin. Je doet de dingen om tot je doel te komen fluitend en met plezier. Je krijgt er eindeloos veel energie van en het motiveert je elke dag om op te staan. Maar, hoe kies je nu je levensdoel? In dit artikel geef ik je graag enkele tips om jouw doelen helder te stellen. Je (her)kent ze ondertussen misschien, maar heb jij ze al in de praktijk gebracht en jouw doelen voor 2020 gesteld?

De richting in je leven vinden kan op allerlei manieren. Van kijken naar je kennis en vaardigheden, persoonlijkheid en biologische achtergrond tot het maken van een bucketlist en mindmapping. Als je even de tijd neemt komen er vast allerlei ideeën in je op. Van grote dromen als een eigen zaak opzetten tot kleine zoals je 100-jarige oma wekelijks bezoeken. Onderzoek wat je leven zin geeft en je gelukkig maakt. Stel het niet uit tot morgen, maar begin vandaag nog.

1. Luister naar je innerlijke stem

Kijk niet naar de ontelbare mogelijkheden die je hebt. Ga liever te rade bij je innerlijke zelf. Wat zegt die? Waar word je blij van? Waar heb je plezier in en geniet je van? Wat geeft je energie? Wacht niet langer en ga op ontdekkingsreis. Verken je opties; luister naar je hart en je vind jouw passie.

2. De richting in je leven vinden betekent geloven in jezelf

Als je zoekt naar je levensdoel krijg je vast allerlei adviezen. Van familie, vrienden en collega’s. Goed bedoeld, maar doe wat jíj wilt. Laat je leiden door jouw goals en wensen. Waar jij van in vuur en vlam raakt. Is dat emigreren? Een bedrijf starten? Daklozen helpen? Geloof in jezelf en ga ervoor. Het is jouw leven en jij staat aan het roer!

3. Twijfelen is toegestaan

Dat je zo nu en dan twijfelt aan je gekozen richting is helemaal niet erg. Bedenk dat je je uitgezette koers kunt aanpassen en bijstellen aan nieuwe wensen, verwachtingen en ontwikkelingen in je leven. En blijkt gaandeweg dat je toch niet de goede richting hebt gekozen? Relativeer. Zie het als een leerzaam proces dat je vele ervaringen rijker heeft gemaakt en waar je profijt van hebt bij het maken van een nieuwe keuze.

4. Fouten maken mag

Blijf je maar dralen over wat je nu wilt doen met je leven? Omdat je bang bent om fouten te maken? Zonde toch, want dat kost waardevolle tijd. Maak het jezelf niet zo moeilijk. Hak de knoop gewoon door en begin met wat je graag wilt. Langer erover nadenken brengt je vaak niet verder. Het zorgt alleen voor meer twijfel. Zet desnoods de voors en tegens naast elkaar en beslis. En gaat het niet zoals je had verwacht? Haal je schouders op. Fouten maken is helemaal niet erg. Doe er je voordeel mee en pas je koers aan.

5. Heb vertrouwen

Natuurlijk gaat je zoektocht niet altijd over geplaveide paden. Je zult zo je moeilijke momenten hebben. Maar laat je door die tegenslagen niet uit het veld slaan. Heb vertrouwen in je kennis en kwaliteiten. Blijf vasthouden aan wat je wilt en ga ervoor. Visualiseer je einddoel en ervaar hoe dat voelt. Het houdt je gemotiveerd. Leer van de moeilijke ervaringen en vier de successen die je boekt; groot of klein. Je zult ontdekken: de richting in je leven zoeken en vinden is zeker de moeite waard!

6. Neem de tijd

Verwacht niet dat je binnen een dag, week of maand je ultieme baan, gedroomd project of ander soort uitdaging vindt. Realiseer je dat het vaak tijd kost en de nodige inspanningen. Benader het vinden van je levensrichting daarom als een mooie en lange reis die je stapje voor stapje dichterbij je einddoel brengt. Beleef plezier aan de tocht. Uiteindelijk zal alle moeite zeker z’n vruchten afwerpen.

Ik blijf je graag inspireren en begeleiden op de weg om jouw levensdoel(en) te bereiken.

PS: Heb jij deze week nog getwijfeld over de richting van jouw leven? Laat jouw verhaal horen in de reacties hieronder, daar help je ook weer anderen mee.

Reacties