Leren ontspannen. 7 tips om relaxter te leven!
Ontspanning
Albert Sonnevelt
Ontspanning
05/09/2014
2 min

Leren ontspannen. 7 tips om relaxter te leven!

05/09/2014
2 min

Leren ontspannen is een kunst. Ben je de hele dag druk? Kom je tijd en aandacht tekort? Dan is het goed en fijn om regelmatig even op adem te komen. De hectiek van je dagelijkse bestaan los te laten en te ontspannen. In dit artikel 7 tips om te leren ontspannen.

Tip 1: Begin je dag met een lach

Wil je leren ontspannen? Begin een nieuwe dag dan niet alleen met een goed ontbijt voor de broodnodige energie. Start je dag ook met een lach. Dat maakt je positiever en draagt bij aan een ontspannen gevoel. Dus, word wakker, rek je lekker uit, adem een paar keer diep in én uit. Tover vervolgens die smile op je gezicht. Je zult merken dat zo’n start van je dag veel fijner is dan wanneer al mopperend je ochtendroutine afwerkt en de deur uitgaat.

Tip 2: Vergeet de tijd voor even

Tijd bepaalt het ritme van je dagelijkse doen en laten. Vanaf het moment dat je opstaat tot je naar bed gaat. Gun jezelf nu en dan gewoon een paar uurtjes, halve of hele dag zonder klok. Vergeet de tijd, want dat zorgt dat je even lekker kunt ontspannen. Doe je horloge af, zet de klok stil en schakel je smartphone, tablet en pc uit. Ga lekker relaxen: wandelen, boekje lezen, muziek luisteren, dansen, een terrasje pakken enzovoort. Ontstress en krijg nieuwe energie.

Tip 3: Leer te delegeren

Doe je graag alles zelf, omdat je niets uit handen kunt geven? Thuis en op je werk? Drukt daardoor het aantal taken en verplichtingen behoorlijk zwaar op je schouders? Bedenk dan eens welke taak je niet graag doet en vraag een ander dat voor je te doen. Door te delegeren creëer je tijd en ruimte in je agenda om te leren ontspannen. Begin er nu meteen mee. Delegeer de afwas, de boodschappen, schoonmaakklussen en/of bepaalde werktaken.

Tip 4: Laat de boel eens de boel

Hol je elke dag van hot naar her? Zorg je bij thuiskomst voor het eten, de kinderen, dat het huis er spic en span uitziet en wil ook nog sociaal actief te zijn? Doe dan eens een stapje terug. Laat de boel nu en dan eens lekker de boel. Het helpt je te leren ontspannen.

Tip 5: Leren ontspannen door los te laten

Is het je aard om telkens weer bij teleurstellingen, tegenslagen, boosheid, verdriet enzovoort te blijven staan? Stop daarmee. Laat het gewoon los en leef in het hier en nu. Sta open in het leven en laat dingen komen zoals zich aandienen. Geniet gewoon van alledag en leg de lat niet te hoog. Dat maakt het leven een stuk gemakkelijker. Overweeg yoga-, meditatie- of mindfulnessoefeningen te doen, want die helpen je spanningen los te laten en te relaxen.

Tip 6: Geniet van kleine en simpele dingen

Ook genieten van kleine en eenvoudige dingen helpt je ontspannen. Dat kan die onverwachte zonnestraal op een regenachtige dag zijn, een wandeling door de natuur, een knuffel van je kind, complimentje van een onbekende et cetera. Neem even de tijd en geniet gewoon van zo’n klein mooi momentje.

Tip 7: Begin in het klein

Leren ontspannen gaat niet vanzelf. Het vergt de nodige oefening. Net als je eerste halve marathon lopen. Neem daarom geregeld op een dag kleine pauzes, van 10, 15, 20 of zelfs 30 minuten en doe dan helemaal niets. Ga lekker ontspannen liggen of zitten in je favoriete stoel. Adem diep in en uit, kijk om je heen en droom weg. Maak je geest leeg. Gun je jezelf regelmatig zulke korte pauzes? Dan leer je tot rust te komen en doe je tegelijkertijd nieuwe energie op om weer verder te gaan.

Wat helpt jou ontspannen? Ik ben benieuwd. Deel je ervaringen en geef je tips hieronder.

Reacties