Feestdagen zonder stress vieren? 5 valkuilen om te vermijden!
Stress
Albert Sonnevelt
Stress
12/16/2013
3 min

Feestdagen zonder stress vieren? 5 valkuilen om te vermijden!

12/16/2013
3 min

Feestdagen zonder stress? Dat klinkt toch als muziek in de oren? Alleen al bij de gedachte aan de hectische decembermaand met Kerst en Oud & Nieuw schiet menigeen in de stress.

In deze video leg ik uit waar de stress tijdens de feestdagen vandaan komt en hoe ook  jij de feestdagen stressvrij door kunt komen.

Wil je graag ontspannen genieten van de feestdagen? Vermijd dan de volgende 7 valkuilen.

Valkuil 1: Geen planning hebben

Is je huis tijdens de feestdagen een ontmoetingsplek voor familie en vrienden? En ben je niet van de planningen? Dan bestaat de kans dat het organiseren van de feestdagen al snel tot een chaos in je hoofd en spanning in je lichaam leidt. Het gevolg? Op het moment suprême ben je compleet gestresst. Ontspannen genieten van alles is dan uitgesloten. Voorkom dat en maak een mini-draaiboekje en een bijbehorend to-do lijstje. Noteer wat je allemaal wilt doen en regelen. Het zijn je reddingsboeien in deze drukke decembermaand. Schrijf je lijstje op een groot vel papier of whiteboard en hang het op een zichtbare plek. Heb je een taak klaar? Streep het af en geniet even van deze overwinning. Geef jezelf een complimentje of kleine attentie en beleef het fijne gevoel bewust. Je zult merken dat de wetenschap alles op orde te hebben bijdraagt aan feestdagen zonder stress.

Valkuil 2: Moeten, moeten, moeten…

Of het nu met de kerstdagen of de jaarwisseling is, het ‘moeten’ hangt nogal eens als een zwaard van Damocles boven het hoofd van velen. Het voldoen aan allerlei verwachtingspatronen, verplichtingen, familietradities enzovoort zorgt voor veel stress. Van zelfgemaakte oliebollen, cadeau’s voor de hele familie, een feestelijk en uitgebreid 7-gangen menu bereiden tot 2 volledige dagen op bezoek bij je (schoon)familie in je meest feestelijke kleding. Schud dat ‘moeten’ van je af en neem het allemaal wat luchtiger; leef in het hier en nu. Bedenk wat jij en je gezin fijn vinden! Samen zijn, gezelligheid, verbondenheid, liefhebben, warmte… Omarm die emoties en gevoelens. Voel het, waardeer het en koester het als een kostbaar geschenk. Realiseer je dat niets moet en voel je tot niets verplicht, want alleen zo realiseer je je eigen feestdagen zonder stress.

Valkuil 3: Alles zelf willen doen

Heb je de neiging alles zelf te willen doen tijdens de feestdagen? Waarom? De kans is groot dat je jezelf voorbij holt en slapeloze nachten hebt, omdat je eindeloos lijstjes met te doen, niet vergeten en dergelijke aan het maken bent. Jammer toch? Maak van de feestdagen een gezellige happening. Delegeer zoveel mogelijk. Het fijne is: des te minder spanningen heb je en des te meer iedereen bij de feestdagen zonder stress betrokken is. Dus, laat alle gezinsleden, familie en vrienden wat bijdragen. Van eten voorbereiden, cadeautjes inpakken, klusjes uitvoeren, menukaarten maken, versieringen ophangen et cetera. Zeker weten dat dat het een succes is en iedereen ontspannen kan genieten van feestdagen zonder stress.

Valkuil 4: Alles moet perfect zijn voor feestdagen zonder stress

Streef je altijd naar perfectie? Gooi dat overboord, want dat bestaat niet. Het is een beeld dat je wordt opgedrongen door de reclames en verre van reëel is. Het enige wat die hooggespannen verwachtingen je opleveren is heel veel stress. En zeg nou zelf: daar zit je ook met de feestdagen niet op te wachten. Dus relativeer en plaats alles in perspectief. Je happiness hangt toch niet alleen van succesvolle feestdagen af? Wees blij met je gezin, de liefde die je ontvangt, de vrienden die je hebt, de kansen die je krijgt. Dus, serveer gerust kant-en-klare oliebollen. Haal je schouders op als de kalkoen te gaar. En… ontkurk je de champagne niet exact om twaalf uur? So what! Bedenk dat het de gedachte is die telt.

Valkuil 5: Te veel eten en te weinig bewegen

Gebruik je de decembermaand als excuus om de teugels te laten vieren als het gaat om je eet- en beweegpatroon? Geef je toe aan de overdaad aan kerststol, kerstkransjes, overvloedige kerstmaaltijden, oliebollen en dat glaasje alcohol extra. En zet je je wekelijkse sportieve activiteiten even op een laag pitje? Omdat je het al zo druk, druk, druk hebt? Het is wel zeer verleidelijk hé? Zeker als je last van stress hebt. Dan gaan die lekkernijen erin als zoete koek en ontbeer je de puf om je sportief in te spannen. Maar is het niet jammer om de inspanningen van een jaar in die ene maand teniet te doen? Geniet van de feestdagen, maar doe het met mate. Eet niet te veel en probeer je koolhydraten te beperken. Kies waar mogelijk voor magere en gezonde varianten. Doe daarnaast nieuwe energie op en beweeg de spanningen van je af. Je zult merken dat lekker gezond eten en bewegen ook horen bij feestdagen zonder stress.

Hoe ga jij deze feestdagen aanpakken? Ik lees het graag hieronder

Reacties