Onzekerheid
Redactie
Onzekerheid
11/02/2021
4 min

Hoe stop je onzekere gedachten?

11/02/2021
4 min

Stoppen van onzekere gedachten

Onzekere gedachten hebben zal iedereen wel herkennen. Heb jij dat dan ook weleens? Dat vervelende, negatieve stemmetje dat je toefluistert, misschien zelfs roept, dat jij dat echt niet kan?
jouw innerlijke criticus praat dan tegen je en dat is vaak een negatief stemmetje…

Hoe stop je onzekere gedachten? – inhoudsopgave:

Je doet het zelf

Onzekere gedachten zijn ontzettend vervelend. Het zijn je eigen gedachten, maar het kan soms voelen alsof ze worden ingegeven door iemand anders. Wat ook niet meewerkt is de moeite die het kost om die stem het zwijgen op te leggen.

Die onzekere gedachten brengen je daarnaast niets positiefs, het enige wat deze doen is twijfel zaaien en je een rotgevoel over jezelf geven. Hoog tijd voor wat tips en trics om deze onzekere gedachten in de kiem te smoren!

Hoe kom je van je onzekere gedachten af?

Zoals gezegd ontstaan onzekere gedachten op het moment dat je twijfelt aan jezelf. Twijfels over wat je kunt en wat je waard bent. Daarachter schuilt nog het schaamtegevoel, want wanneer je twijfelt aan je eigen kunnen, ben je ook bang om af te gaan voor een ander.

Hierdoor ontstaat het gevoel dat je geen fouten mag maken. Maak je deze wel, dan heb je iets om je voor te schamen. Hoewel dit absoluut niet wil zeggen dat al die andere mensen zo over je oordelen, zijn er, deels door je levenservaring, wel momenten geweest waarop je merkte dat je faalde of niet voldeed aan de hoge eisen.

Een opmerking over je gewicht, een opdracht op school of op je werk die je niet goed genoeg volbracht, een vriendin die je keihard heeft laten vallen. Dit soort ervaringen sla je op en neem je met je mee. Met als gevolg dat er twijfel gezaaid wordt over je eigen kunnen en rondom je eigenwaarde en zelfvertrouwen.

Stop onzekere gedachten

Om van de negatieve gedachten af te komen, is het allereerst belangrijk om je een aantal dingen te realiseren. Zo zijn jouw gedachten absoluut aanwezig, maar worden ze ook ingekleurd door jouzelf.

“Het zijn geen feiten die je bedenkt, maar eigen hersenspinsels die gestuurd worden door jouw hoofd”

Het positieve hieraan is dat jij ook de macht hebt om deze gedachten zelf aan te sturen. Je kunt optreden tegen die negatieve gedachten door ze te bestrijden met positieve gedachten over jezelf.

Leg de nadruk op successen in je leven, op complimenten die je net zo goed hebt gekregen naast eventuele kritieken, en wees daarnaast een beetje lief voor jezelf.

Onthoud dat jij je gedachten niet bént, maar dat je deze hébt. Jij bent in control, niet de ideeën in je hoofd.

Wat moet je doen als je onzeker bent?

Je bewust zijn van je onzekerheid is de eerste stap, dan weet je waar je aan wilt werken. Er zijn verschillende dingen die kunnen helpen om je onzekerheid weg te nemen.

Zo is het goed om kritisch te kijken of die onzekerheid “terecht” is. Vind je hetgeen waar je onzeker over bent écht moeilijk? Is je neus écht niet mooi of valt het best mee? Je kunt nou eenmaal niet overal perfect in zijn.

Mocht het zo zijn dat je onzeker bent over bepaalde skills dan kan je nagaan bij iemand in je omgeving of het klopt dat je ergens minder goed in bent. Ook kan je ervoor kiezen een extra cursus te volgen om er meer over te leren, waardoor je je er zekerder over kunt voelen.

Wat betreft het uiterlijke aspect is het heel goed om je te realiseren dat iedereen wel dingen op zichzelf aan te merken heeft. Het zal je verbazen hoeveel mensen in hun puberteit ontzettend onzeker waren over hun looks en jaren later spijt hebben dat ze niet meer genoten hebben van hoe ze er toen uitzagen.

“En op jezelf ben je altijd kritischer dan op een ander…”

Wat zijn doemgedachten?

Doemgedachten gaan nog net een stapje verder. Wanneer je last hebt van doemgedachten denk je na over hele kleine dingen, die je vervolgens steeds groter maakt. Net zo lang tot het volledig uit proportie is en jij alleen nog maar het zwartste scenario voor je ziet.

Zo kan het zijn dat je een goede vriend(in) vraagt om die avond langs te komen en deze persoon aangeeft dat het die avond niet lekker uitkomt. Op dat moment kan je het jammer vinden en bedenken dat het dan een andere keer wel komt.

Mensen met doemgedachtes gaan deze afwijzing echter volledig analyseren. Wat heb ik fout gedaan? Spreekt diegene liever met iemand anders af? Heeft hij of zij nu een andere beste vriend(in)? Doe ik er nog wel toe?

Nee, diegene vindt dat er van alles mis is met mij, lacht me misschien wel uit achter mijn rug om. Vast samen met die andere vriend(in) bij wie hij/zij nu is! Ik ben ook niet leuk genoeg, dat klopt wel. Maar no way dat wij nog vrienden zijn! Niemand wil bevriend zijn met mij.

Merk je hoe deze gedachten ontsporen? Het gaat van kwaad tot erger.

onzekere-gedachten

Van onzekere gedachten naar doemdenken – een kleine stap

Hoe stop ik met doemdenken?

Een van de methodes om doemdenken tegen te gaan, is het visualiseren van jouw ideale toekomst. Door je te richten op het positieve, krijg je een positieve mindset, een positieve uitstraling en zal je je veel lekkerder voelen.

Belangrijker nog, het zal de doemgedachten verdrijven want daar is dan geen plaats meer voor. En iedere keer dat je de neiging hebt om te vervallen in de doemgedachtes, zal je je moeten richten op wat je wilt bereiken en hoe je dit aan kunt pakken. Wat kan je nú doen om te realiseren wat je wilt? Je zult zien dat het steeds gemakkelijker gaat.

Ook is het belangrijk om je te richten op het hier en nu, niet op later en wat als. Met het nu kan je dealen, later komt later wel.

Het is trouwens een aanrader om bevestigende informatie niet bewust op te zoeken. Doemdenker zullen namelijk alles aangrijpen dat hun doemscenario ondersteunt.

Lukt het toch niet goed genoeg om de gedachten uit te schakelen? Ga dan een stuk hardlopen of fietsen. Lichamelijke inspanning verdrijft gedachten omdat de focus verlegd wordt én het zorgt voor adrenaline in je lijf.

Reacties