Angst
Redactie
Angst
11/27/2018
2 min

Hoe voorkom je dat je beïnvloed wordt?

11/27/2018
2 min

Eigenlijk is het antwoord op de bovenstaande vraag vrij simpel. Wees je er gewoon bewust van. Blijf jezelf non-stop vragen stellen. Denk bij alles:

“Wil ik deze richting opgaan? Wil ik deze ervaring hebben? Wil ik deze keuze maken? Wil ik dit toevoegen aan mijn wereldbeeld?”

Ga uit van je eigen kracht. Niemand kan je beïnvloeden als jij dat niet wilt. Niemand kan je zwart maken, niemand kan je kwaad maken, niemand kan je sturen. Dit kan alleen als jij dat toestaat. Neem afstand van de mensen waar je je niet goed bij voelt. Neem afstand van ideeën die je niet ondersteunen. Maak je eigen keuzes. Bepaal altijd voor jezelf wat je wilt ervaren.

Hoe goed anderen het ook met je voor hebben, alleen jij weet wat je echt wilt. Ga uit van je eigen voorkeur. Hoe bewuster je wordt van de invloed van anderen, hoe beter je je eigen richting kunt volgen.

Voorbeeld beïnvloeden van gedrag

Een vriend van me adviseert mij al jaren om verder te gaan in het werkveld waarin ik een burn-out heb gehad. Zelf heeft hij ook een keer een terugval gekend waardoor hij een jaar aan de kant stond. Ook niet makkelijk, maar toch niet te vergelijken met een burn-out.

Nadat ik een mislukte poging deed om weer terug te keren besloot ik dit werkveld voorgoed voorbij te zeggen. Op zoek nu dus na een werkveld dat beter past, zodat de kans kleiner is op een terugval.

Maar zijn redenering is: ‘ik heb ooit een terugval in mijn carrière overwonnen dus dan zal hij dat ook moeten kunnen.’

Wat anderen ook zeggen, ze weten vaak niet alle in en outs uit jouw leven. Dit voorbeeld lijkt een goedbedoeld advies, maar weet hij precies wat ik allemaal in het verleden heb meegemaakt? Nee, en dat kan hij ook niet weten. Appels met peren vergelijken dus.

Kies jij voor jezelf of voor de ander?

Elk persoon gaat uit van zijn eigen waarden, normen en ideaalbeelden, die niet hoeven overeen te komen met jouw situatie en eigenschappen. Je kunt dit soort gedachten bij anderen herkennen aan uitspraken als “Dat is toch niks voor jou!'” of “Dat is voor ons soort mensen niet weggelegd!” of “Dat doe je op jouw leeftijd toch niet meer!” Dan kun je in het dilemma komen van kiezen voor anderen of kiezen voor jezelf.

Gebruik de kennis uit jouw verleden

Ga daarom zo veel mogelijk uit van je eigen kennis uit het verleden. Daar ligt je kracht. Daar ligt het leven dat je wilt leiden. Ongevraagde adviezen kunnen handig zijn, maar uiteindelijk weet jij het beste wat goed voor je is.

“Let op! Ook naaste familie, die jou al je hele leven kent kan er wel eens naast zitten”

De enige manier om meer te leren in het leven is dan ook door zelf beslissingen te nemen. En als deze beslissingen niet zo uitpakken als je had gehoopt, zie je het gewoon als een wijze les. Al doende leer je. En als je er echt niet uitkomt, kun je je altijd nog laten inspireren door een jobcoach of door mensen je directe omgeving die je echt goed kennen.

Reacties