Assertiviteit
Redactie
Assertiviteit
10/09/2019
5 min

Hulp vragen - Sterk zijn door je zwakheid te tonen

10/09/2019
5 min

Om hulp vragen is niet erg

Je herkent dit vast wel bij jezelf. Tijdens je activiteiten die je niet dagelijks doet loop je tegen zaken op die je zelf niet kan. Je hebt er de kennis of de mankracht niet voor om iets te doen. Op dat moment komen er in je hoofd een aantal gedachten op.

Je eerste gedachte is hoogstwaarschijnlijk dat je een strategie gaat bedenken om het alsnog voor elkaar te krijgen. Die gedachte is dat je zelf de klus klaart waarbij er niemand anders aan te pas komt. Dat is eigenlijk heel vreemd, want er zijn altijd anderen om te vragen jou te helpen. De vraag is nu; wat weerhoudt jou om hulp te vragen?

De reden waarom jij niet om hulp vraagt

Er zijn meerdere redenen waarom we niet graag om hulp vragen bij anderen. De eerste reden is waarschijnlijk dat het te maken heeft met jouw opvoeding. Was je altijd gewend om je eigen boontjes te doppen? Was er thuis niemand die je een handje hielp wanneer jij iets moest doen wat eigenlijk te lastig was? Dan heb jij je erbij neergelegd dat je een strategie moest bedenken. ‘Wie niet sterk is moet slim zijn’.

Daarnaast ben je door je ouders waarschijnlijk zeer zelfstandig en zelfredzaam opgevoed. Om hulp vragen was simpelweg niet nodig. Het kan ook zijn dat het niet op prijs werd gesteld wanneer je hulp vroeg. Je ouders waren druk met hun eigen leven en konden dat van jou er niet bij hebben.

Je eigenwaarde hoog houden

Een andere reden waarom je niet graag om hulp vraagt is dat jij het beschouwt als een afbreuk aan je eigenwaarde. De vraag is natuurlijk of dit ook echt zo is. Hangt jouw eigenwaarde af van het feit dat je alles in het leven zelf doet?

In dat geval heb je een zeer hoge pet op van je eigen vaardigheden, maar koester je waarschijnlijk ook een onrealistisch zelfbeeld. Daarnaast mag jij jezelf het tegenovergestelde afvragen. In hoeverre faal je wanneer je iets niet zelf kan?

De selfmade man als rolmodel

Een reden waarom we voor onszelf de lat zo hoog leggen is dat we een rolmodel in het leven hebben. Veel acteurs noemen zich een selfmade man. Ze zijn een voorbeeld en dat streef je na. Dit soort rolmodellen zijn vaak onrealistisch.

Daarnaast moet je niet alles geloven wat er in de media wordt verteld. Ook een selfmade man komt op een bepaald moment zichzelf tegen in het leven en heeft dan behoefte aan steun. Een verslaving om de pijn te vergeten en uiteindelijk een therapeut zullen het gevolg zijn.

De lat voor jezelf te hoog leggen

Een van de redenen waarom psychologen het zo druk hebben tegenwoordig is dat we massaal voor onszelf de lat te hoog leggen. Door alles in het leven zelf en zonder hulp te willen doen leg je de lat voor jezelf oneindig hoog.

De grote vraag is nu; in hoeverre gaat dat goed en kom jij er zonder kleerscheuren vanaf? In het geval van bijvoorbeeld een meubelstuk wat je gaat verplaatsen zonder hulp zal het bij materiële schade blijven wanneer je faalt. In het ergste geval beschadigt er een stuk meubilair. Wanneer je echter andere zaken in je leven zelf wil gaan doen waarvoor jij de vaardigheden mist kan het erger mislopen.

“Het is niet zozeer de hulp van onze vrienden die ons helpt, als wel het vertrouwen dat hun hulp ons inboezemt” ~Epicurus

Wanneer je het emotioneel niet trekt

Wanneer je continu een te hoge verwachting van jezelf hebt zal je bemerken dat je omgeving dat ook van jou verwacht. Men is in de veronderstelling dat jij eindeloos veel zaken in het leven zelf aankan, zonder dat er om hulp wordt gevraagd.

Wanneer jij opeens met een burn-out op de bank zit blijkt dat je het allemaal helemaal niet zelf kan. Je trekt het emotioneel niet meer in het leven en je stort compleet in. Dat is het moment waarop je omgeving te hulp schiet.

De kracht om hulp te vragen

Om hulp vragen is iets wat je dus eigenlijk al veel eerder moet doen in je leven. Wanneer je tegen je eigen beperkingen op bepaalde gebieden aanloopt is het belangrijk dat je niet jezelf aan je kraag omhoog trekt. Daarvoor heb je hulp van buitenaf nodig en dat is dus het punt waarop het aankomt op jouw hoeveelheid zelfvertrouwen.

“Wees sterk genoeg om alleen te staan, slim genoeg om te weten wanneer je hulp nodig hebt, en dapper genoeg om het te vragen” ~Ziad K. Abdelnour

Zelfvertrouwen is hulp durven vragen

Op het moment dat jij om hulp vraagt zal dat voor jou wellicht voelen als een vorm van falen naar jezelf toe. Feit is dat dit niet zo is. Op het moment dat jij om hulp vraagt neem je namelijk de stap om een deel van de regie in jouw leven aan iemand anders te geven.

Dit vergt een groot gedeelte van jouw zelfvertrouwen. Je durft iets van jezelf over te laten aan een ander. Je weet daarbij dat je er zelf beter uit zal komen. Het is dus het toppunt van kracht om te laten zien dat je iets niet zelf kan!

Zelfvertrouwen is niet alles zelf willen doen

Dit laatste is waarschijnlijk in strijd met alles wat je voorheen dacht. Jij dacht altijd dat zelfvertrouwen inhield dat je zelf de wereld aan kon en dat je alles zelf deed. Nu leer je dat zelfvertrouwen een heel andere kracht is. Je leert om zaken uit handen te geven als blijk van zelfvertrouwen. Hoe geef je die zaken nou op een goede manier uit handen?

Zaken die je niet voor jezelf op een rij krijgt

Heb je al veel te lang alle ballen in de lucht gehouden en krijg je het niet voor elkaar om je privé leven, je werk en je hobby’s te combineren omdat het je allemaal teveel wordt?

In dat geval hoef jij je niet te schamen om dit soort zaken bespreekbaar te maken. Je kan ervoor naar de huisarts toe gaan en die zal je waarschijnlijk doorverwijzen naar een coach.

Hulp-vragen-vrouw

Laat je coachen in je leven

Coaching is niet veel anders dan een therapeut die samen met jou onder de loep neemt waar jij in je leven allemaal tegenaan loopt. Er wordt gekeken waar jij teveel ballen in de lucht houdt en waar je de teugels wat zou kunnen laten vieren. Er wordt gekeken naar de verwachtingen die jij van jezelf hebt en die anderen van jou hebben. In hoeverre verwacht jij teveel van jezelf?

Tot een goede levensstijl komen

In samenspraak met je coach kan je tot een goede levensstijl komen waarin jij goed uit de verf komt en doet wat je zelf aankan. Daar waar je zelf even een aantal zaken los moet laten leer je om hulp in te roepen.

Het kan zijn dat je een aantal van je taken tijdelijk moet gaan delegeren maar het kan ook zijn dat je gewoon je eigen verwachtingen van jezelf moet bijstellen naar beneden. Alles zelf doen is immers niet altijd even goed vol te houden.

“Mensen weigeren zelden hulp, als men haar maar op de juiste manier aanbiedt” ~Arthur Christopher Benson

Wees sterk

De manier om door het leven te komen is: wees sterk. Echt sterk zijn betekent dat je de moed hebt om hulp te vragen!

Reacties