Tevreden zijn met wat je hebt
Geluk
Albert & Tonny
Geluk
03/07/2023
2 min

Ik ben ongelukkig met mijn leven... Zo los je het op!

03/07/2023
2 min

In de snelle, altijd verbonden wereld van vandaag worden we constant gebombardeerd met berichten en beelden die ons vertellen dat we meer moeten hebben, meer moeten doen, en meer moeten zijn om gelukkig te zijn. Maar is dit echt de weg naar ware tevredenheid en geluk?


Ondanks dat dit een universeel verlangen is, worstelen veel mensen met het vinden van blijvend geluk. Laten we eens dieper duiken in deze complexe emotie en proberen te begrijpen waar onze gevoelens van ongelukkigheid en ontevredenheid vandaan komen en hoe we ze kunnen oplossen.

Gelukkig, niet gelukkig

We leven in een tijd waarin consumentisme hoogtij viert. In zo'n maatschappij ligt de focus vaak op het streven naar meer en beter - of het nu gaat om materiële goederen, prestaties of zelfs relaties. Dit 'meer is beter'-principe is doordrongen in ons bewustzijn, waardoor we ons ontevreden voelen over wat we hebben en altijd streven naar meer.

We voelen ons vaak gelukkig als we een nieuwe auto kopen, een hogere salaris krijgen, of op een exotische vakantie gaan. Maar dit geluk is meestal kortstondig. Zodra de nieuwigheid verdwijnt, keren we terug naar onze oorspronkelijke staat van geluk - of soms zelfs lager. Dit fenomeen, bekend als hedonische adaptatie, verklaart waarom we ons snel aanpassen aan veranderingen in ons leven, zowel positief als negatief, en waarom het geluk dat we ervaren door materiële goederen of omstandigheden vaak vluchtig is.

De bron van ongelukkig zijn

Naast de hedonische adaptatie, zijn er andere factoren die bijdragen aan onze gevoelens van ontevredenheid en ongelukkigheid. Vergelijkingen met anderen, bijvoorbeeld, kunnen een groot effect hebben op hoe we ons voelen over onszelf en onze levensomstandigheden. In een tijdperk van social media, waarin ieders leven voortdurend tentoongesteld wordt, kan het moeilijk zijn om niet in de vergelijkingsval te trappen.

Een andere bron van ontevredenheid kan voortkomen uit het niet in lijn zijn met onze waarden en doelen. Als we leven volgens verwachtingen van anderen, of als we streven naar doelen die niet echt bij ons passen, kunnen we ons ontevreden en onvervuld voelen.

Zo kom je af van je ongelukkige gevoel

Dus, hoe kunnen we ons losmaken van deze val van ontevredenheid en ongelukkigheid en ware tevredenheid en geluk vinden?

Dankbaarheid

Een van de meest effectieve manieren om tevredenheid te bevorderen, is door dankbaarheid te oefenen. Onderzoek heeft aangetoond dat dankbaarheid kan helpen bij het verminderen van gevoelens van afgunst, het vergroten van onze ervaring van vreugde en plezier, en het verbeteren van onze tevredenheid met het leven.

Leven volgens je waarden

Door te leven volgens je waarden, in plaats van te streven naar materiële bezittingen of externe validatie, kun je een dieper gevoel van voldoening en geluk bereiken. Dit kan betekenen dat je je passies najaagt, tijd doorbrengt met geliefden, of bijdraagt aan de gemeenschap.

Minder vergelijken

Hoewel dit gemakkelijker gezegd dan gedaan is, kan het verminderen van vergelijkingen met anderen ons helpen om ons te concentreren op wat echt belangrijk is in ons leven en om te waarderen wat we hebben.

De weg naar geluk

De weg naar ware tevredenheid en geluk is geen gemakkelijke reis, maar het is er een die de moeite waard is. Door dankbaarheid te beoefenen, te leven volgens onze waarden, en minder te vergelijken, kunnen we beginnen met het loslaten van de ketenen van ontevredenheid en ongelukkigheid en stappen zetten naar een leven vol tevredenheid en geluk. Vergeet niet, geluk is geen bestemming, maar een levenslange reis.

Reacties