Angst
Redactie
Angst
01/19/2021
5 min

Jezelf openstellen voor anderen

01/19/2021
5 min

Jezelf openstellen voor anderen heeft alles te maken met de tijd van nu. Het lijkt wel of dit de laatste tijd steeds lastiger voor ons is geworden. Het zoekvolume in Google als je zoekt op jezelf openstellen stijgt nog elk jaar. Hoe kan dat nou? Wat kan ik je leren? Maar veel belangrijker voor jou is om te kijken wat je straks kan doen om jezelf meer te laten zien aan anderen. Klaar voor de tips?

Jezelf openstellen voor anderen – inhoudsopgave

Tijden veranderen – vliegensvlug

Er zijn veel positieve veranderingen geweest door de jaren heen. Zo konden we ons dertig jaar geleden nog niet voorstellen dat we altijd met een telefoon op zak zouden lopen. Laat staan een telefoon waarmee je zoveel meer kan dan bellen. Het was toch ondenkbaar dat je dat ding de hele dag blijkt te hebben voor alle zin en onzin…

En laten we het niet eens hebben over computers en internet. We hadden nog geen idee hoe groot deze impact op ons zou hebben 30 jaar geleden. Terwijl we nu niet meer zonder zouden kunnen.

Nog veel langer geleden was het nog bijzonder om in een auto te zitten. Of wat te denken van een vliegtuig waarmee je de hele wereld over kunt reizen? En de medische wetenschap gaat ook maar vooruit, steeds meer ziektes zijn niet meer per se dodelijk. Waar dit vroeger nog wel het geval was.

“Moet je eens kijken in wat voor een korte tijd er een vaccin is ontwikkelt om corona tegen te gaan”

Waar normaal een vaccin jaren, soms tientallen jaren nodig heeft om op de markt te brengen, is dit met het corona vaccin zeer vlot gegaan. Helaas niet vlug genoeg voor een grote groep kwetsbare mensen in de wereld.

Ontwikkelingen

We noemen al deze ontwikkelingen niet voor niets een vooruitgang. Over het algemeen gaan we er ook echt op vooruit, al zijn er altijd uitzonderingen.

Iets anders wat zich namelijk ook steeds meer ontwikkelt, is het individualisme. Hoewel dit in de grote steden al langer veelvuldig voorkomt, zie je het inmiddels ook in de kleinere plaatsen opduiken. Zelfs in het kleine dorpje in Noord Limburg waar ik woon.

Men bemoeit zich daar nog altijd graag met elkaar, maar het blijkt ook dat zij zich tegenwoordig drukker maken om zichzelf dan om de ander. Er wordt nog wel naar elkaar omgekeken, maar niet zelden gebeurt dit vooral om te kunnen zeggen wat de ander fout doet.

“Elkaar de hand toesteken zonder oordeel te vellen is iets wat je, helaas, steeds minder ziet”

Ben jij anders dan de rest?

In je leven kom je genoeg momenten tegen waarop je je als nieuweling ergens bij aan moet sluiten. Scholen, (sport)clubjes, vriendengroepen en werkplekken.

Wanneer je als kind naar groep 1 gaat, gaat dit nog automatisch. Je bent jezelf als kleuter nog niet bewust bezig met vriendschappen en je plekje in de groep veroveren, maar dit verandert al snel.

Kinderen onder elkaar zijn hard en helaas stopt dit niet zomaar wanneer men ouder wordt.

(Mocht je meer willen weten over hoe jij het zelfvertrouwen van je kind kan vergroten, klik dan hier).

Als je anders bent dan de grote groep of als je zelfs gepest wordt, leer je om jezelf aan te passen. Je begint muren op te trekken en lacht dingen weg, hoe pijnlijk ze misschien ook zijn. Je leert jezelf vermaken en houdt gevoelens bij jezelf terwijl je anderen op afstand houdt.

Dit geldt voor kinderen, maar een veelgemaakte denkfout is dat dit volwassenen niet meer overkomt. Ook als volwassene kan je op een plek terechtkomen waar je je niet op je gemak voelt, waar je je anders voelt dan de rest. Wat doe je dan?

Openstellen voor anderen – hoe dan?

Erover praten, erover communiceren is een optie die steeds minder aantrekkelijk wordt. Juist door de oordelen die anderen vellen wil je het beste van jezelf laten zien. Iets wat geïnterpreteerd kan worden als zwakte moet je zeker niet delen, dan gooi je jezelf voor de leeuwen.

En als je luistert naar anderen en kijkt naar (sociale) media dan zou je toch gaan geloven dat je de enige bent met een zwakke kant?

Dat is precies het punt waarop het misgaat. In de media zijn veel dingen aangepast waardoor iets perfect lijkt terwijl het dat niet is. Ook op sociale media of in hun verhalen durven mensen niet meer eerlijk te zijn. Dit vindt niet alleen plaats om social media, maar ook in de talloze vlogs op YouTube bijvoorbeeld.

Er wordt vergeten dat het leven niet perfect is omdat iedereen de illusie wekt dat het dat wel is. Als jij jezelf dan openstelt en eerlijk bent, voelt dat kwetsbaar. Je geeft de ander een stok in handen om mee te slaan. Je geeft toe niet perfect te zijn terwijl iedereen die illusie in stand houdt. Waarom zou je dat dan doen?

De eerste stap zet je voor jezelf

De beste reden om jezelf toch open te stellen voor anderen, is omdat je dan de meest waardevolle ontdekkingen doet. Allereerst helpt het om jezelf beter te leren kennen, stel je open voor jezelf.

Sta maar eens stil bij je eigen gevoelens en kwetsbaarheid. Wat waren belangrijke momenten in je leven? Hoe voelde jij je toen? Hoe reageerde je? Welke personen waren er toen in je leven?

“Geef jezelf de tijd en de ruimte om deze gedachten door je hoofd te laten gaan. Accepteer gevoelens en emoties, probeer ze niet tegen te houden”

Door deze eerste stap kom je steviger in je schoenen te staan. Door jezelf nog beter te leren kennen, wordt je eigen oordeel veel belangrijker dan het oordeel van die buurvrouw of collega, want in hoeverre kent die jou eigenlijk echt?

Je zult merken dat je steeds meer zelfvertrouwen voelt. Het lukt je steeds beter om mensen die jou vooral energie kosten, links te laten liggen. Natuurlijk sta je iemand neutraal te woord wanneer je met elkaar te maken hebt, maar je laat je niet meer beïnvloeden door wat die ander misschien over jou denkt.

jezelf-openstellen-voor-anderen-vrouwen

Jezelf openstellen begint met een open houding van je lichaam

Zelfvertrouwen door jezelf open te stellen

Wanneer dat zelfvertrouwen eenmaal groeit, zal je het ook moeten onderhouden. Blijf je gedachten en gevoelens ontdekken. Wees kritisch, maar ook realistisch en complimenteer jezelf wanneer je iets goed hebt aangepakt. Geef jezelf eens wat vaker een schouderklopje!

“Van een schouderklopje is nog nooit iemand gewond geraakt”

Je zult merken dat zelfvertrouwen aantrekkelijk werkt en dat mensen graag met je om willen gaan. Maar dan komt het punt waarop je jezelf wilt gaan openstellen. Hoe doe je dat?

Natuurlijk hoef je niet meteen alles van jezelf te delen. Misschien kan je beginnen met een eerlijk antwoord wanneer de ander aan je vraagt hoe het met je gaat. (Gastblogger Monique heeft hier een geweldig artikel over geschreven: ‘Hoe gaat het nu echt met je?’)

Daarnaast is de sleutel dat je af moet stappen van schaamte. Iedereen maakt keuzes in zijn leven en de ene keer pakt een keuze beter uit dan de andere keer.

Door je te schamen voor de keuzes die niet hebben uitgepakt zoals je had gehoopt, bouw je aan een muur waarachter je jezelf kunt verstoppen. Schaamte geeft je het gevoel dat je niet goed genoeg bent zoals je bent, en dat is onzin. Niemand is perfect en dat hoeft ook niet.

Gevolgen

Zodra het jou lukt om te beseffen dat schaamte niet nodig is, wordt het makkelijker om je open te stellen. En wanneer jij dat in de praktijk brengt, zal je zien dat anderen je gaan volgen. Er zullen meer échte gesprekken plaatsvinden waarin niet alleen jij, maar ook je gesprekspartner zich zal openstellen.

Vanaf dat moment kan jij keuzes gaan maken met wie jij een oprechte relatie wilt aangaan of blijven onderhouden en wie jou meer energie kost dan geeft. Het is geen ramp om soms een ‘vriend’ of ‘vriendin’ te missen. Jij bent het gemiddelde van de 5 mensen waar je het meeste mee om gaat. Bepaal zelf wie er tot jouw club van 5 mag behoren.

Ken je mijn gratis boek met zelfvertrouwen tips ook al? Deze is via de link gratis te downloaden. Veel succes en plezier met jezelf opstellen voor anderen. Het is een proces, verwacht niet dat je binnen een maand totaal verandert bent. Geniet ook van het proces.

Reacties