Geluk
Redactie
Geluk
06/08/2021
4 min

Jezelf vinden

06/08/2021
4 min

Jezelf vinden of jezelf terugvinden is niet iets waar je dagelijks mee bezig bent. Toch kan dit het moment zijn dat jij jezelf wilt herpakken. Of dat er bepaalde zaken even niet kloppen in je leven. Jezelf niet gelukkig voelen kan ook iets zijn waar je aan wilt gaan werken.

Ik ben er voor je en help je graag. In mijn artikel vind je antwoorden op jouw vragen over jezelf (terug)vinden. Bekijk hieronder de inhoudsopgave:

Jezelf vinden – inhoudsopgave:

Hoe was dat bij jou vroeger?

Tijdens het opgroeien ben je continu op zoek naar wie jij bent. Wat past bij je? Waar hou je van? Je karakter heeft een flinke rol in dit geheel, maar natuurlijk speelt je thuissituatie ook zeker mee in het vormen van jouw persoon.

Groei je op in een gezin met twee ouders of in een eenoudergezin? Met broers of zussen of niet? Zijn er veel problemen waar je mee te maken krijgt of rol je redelijk gemakkelijk door je kinderjaren heen?

In de puberteit gaat het ontdekken nog een stapje verder. Je krijgt meer verantwoordelijkheid, wilt meer zelf gaan bepalen en ook liefde en seksualiteit komen om de hoek kijken.

En dan heb ik het nog niet over groepsdruk waar je mee om moet gaan. Kies je voor jezelf of val je liever niet op en ga je met de groep mee?

Jezelf kwijtraken

Je leven lang blijf je ontdekken wie jij bent, waar je voor staat en waar je van houdt. Je bent jezelf aan het vinden.

Waar dat in je jongere jaren nog vooral lastig kan zijn, zien de meeste volwassenen en ouderen dit als een rijkdom. Je weet veel meer over jezelf en daar blijven kleine stukjes kennis bij komen.

Toch wil dit niet zeggen dat je jezelf nooit kwijtraakt. Door een vriendschap, liefdesrelatie of familie kan je (tijdelijk) jezelf kwijtraken. Jezelf voegen naar wat de ander belangrijk vindt. Dit kan ook heel geleidelijk gaan waardoor je zelf nauwelijks doorhebt dat je jezelf niet meer bent.

“Voorzichtig ga je steeds vaker over je grenzen heen en sust je geweten door te denken dat dit maar voor een keer is”

Het kan zijn dat je best voelt dat je niet volledig gelukkig bent, maar in plaats van dit te veranderen denken veel mensen dat het leven nu eenmaal geen sprookje is en dat compleet geluk niet bestaat.

Hier zit zeker een kern van waarheid in want het leven is ook geen sprookje. De realiteit is dat het leven pieken en dalen kent, de ene dag is leuker dan de andere. Maar je leven zo gedempt ervaren zonder pieken, dat geeft wel te denken.

Wakker worden

Hopelijk komt er op een gegeven moment een situatie of persoon voorbij die je wakker schudt. Iets waardoor je weer een glimp van jezelf opvangt en je realiseert dat het niet normaal is om je zo te voelen.

“Op dat moment is het zaak om door te zetten, te bedenken wat jouw dromen zijn, waar jij gelukkig van wordt en hier actie in te ondernemen”

Ik spreek uit ervaring en weet dat dit niet makkelijk is, maar de opluchting is groot wanneer je dit wel doet. Het moment waarop je je eindelijk weer jezelf voelt is een enorme kick. Een moment waarop je voelt dat dit een nieuw begin is.

Het geloof in jezelf wordt sterker en de grauwe sluier over je leven zal langzaam oplossen. Alsof je na lange tijd eindelijk weer de zonnestralen op je gezicht voelt.

Hoe vind je jezelf terug?

Jezelf terugvinden begint met de bewustwording dat je jezelf (deels) bent kwijtgeraakt. Zodra je dit weet, kan je er iets aan gaan doen.

Hoe word je je daar dan bewust van? Zoals ik eerder al benoemde ervaar je een constante lijn in je gevoel. Als er al een uitschieter in dat gevoel is, dan zal het eerder naar beneden dan naar boven zijn.

Je ervaart geen euforie en nauwelijks een geluksgevoel, de dagen kabbelen voorbij. Dit kan ook gepaard gaan met een negatief zelfbeeld, minder zelfvertrouwen en het gebrek aan sociale contacten.

Ga eens in gesprek met jezelf

Wanneer je merkt dat dit het geval is en je al lang geen geluksgevoel meer hebt gehad, dan is het tijd om eens goed met jezelf te gaan zitten.

Ga met jezelf in gesprek, wat zijn je dromen? Wat is iets dat je heel graag zou doen of willen bereiken? De valkuil is om te denken dat het allemaal onmogelijk is. Gooi de spreekwoordelijke beren van de weg af, leg jezelf geen grenzen op en geef jezelf die ruimte om dat lijstje met dromen te maken.

“Kies hier vervolgens tenminste één ding van en maak het waar. Geloof me, dat zal je de ultieme kick én kracht geven om door te zetten”

Op het moment dat je een van die dromen waarmaakt bewijs je aan jezelf dat het wel degelijk mogelijk is om dit te bereiken. Je creëert hiermee een nieuw begin voor jezelf waardoor het makkelijker wordt om dit door te zetten. En hoe meer stappen je zet, hoe trotser je wordt en hoe beter jij weer in je vel komt te zitten!

Wat je tijdens dit proces kan helpen is een situatie creëren waarin je je eerder volkomen jezelf voelde. Wellicht is dat een plek waar je graag kwam en helemaal jezelf kon zijn, maar het kan ook muziek zijn wat je veel zelfvertrouwen gaf en waar je je helemaal goed door voelde.

Door deze situatie weer op te zoeken kom je weer dichter bij jezelf wat je de kracht en het zelfvertrouwen kan geven om nieuwe stappen vooruit te zetten.

Mensen om je heen (korte video)

Hoewel het eng kan zijn om je open te stellen voor mensen om je heen, kan dit wel goed helpen. Als jij je niet open stelt weten mensen niet wat er werkelijk speelt. Daardoor kunnen ze jou niet steunen op een manier die je nodig hebt.

Het zou daarom goed zijn om een of twee mensen te vertellen over je situatie, of tenminste over die droom die jij waar wilt maken.

Is dit nog een brug te ver dan houd je het voorlopig bij het zoeken van toenadering. Spreek elkaar wat vaker en doe af en toe wat leuks met elkaar. Je denkt misschien dat het niet zo is, maar je hebt elkaar nodig in het leven. Jouw leven geheel alleen leven is onmogelijk.

Op deze manier voel je je minder alleen. Als je je niet zo alleen voelt heb je ook minder kans op een terugval, men zegt niet voor niets dat iets echter wordt wanneer je het uitspreekt.

En mocht je dan wel eens het gevoel hebben dat het je niet lukt, dan heb je altijd iemand bij wie je terecht kan en die jou kan steunen. Daarnaast heb je zo ook iemand om jouw successen mee te delen want ook die worden echter wanneer jij niet de enige bent die ze ziet.

Reacties