Relaties
Redactie
Relaties
09/28/2021
4 min

Nieuwe mensen leren kennen na een verhuizing

09/28/2021
4 min

Hoe leer je nieuwe mensen kennen na een verandering van woonplaats? Verhuizen en sociale contacten, hoe pak je dat aan?

Voor de een is het heel simpel en voor de ander een grotere opgave. Hoe vind je leuke mensen in je nieuwe woonplaats? Bekijk de inhoudsopgave voor meer info:

Nieuwe mensen leren kennen na verhuizing – inhoudsopgave:

Nieuwe sociale contacten

Verhuizen, het is zoiets dat iedereen toch minstens één keer doet in zijn leven en meestal meer uit noodzaak dan voor de lol…

Sommige mensen zijn verknocht aan de voor hun zo bekende omgeving en zij peinzen er niet over om daar weg te gaan. Anderen willen iets meer van Nederland zien, bouwen door een studie elders een leven op of reizen de liefde achterna.

“Welke reden jouw verhuizing ook heeft, neerstrijken in een onbekende omgeving kan net een tikkeltje stressvoller zijn dan verhuizen binnen de bekende omgeving”

Niet alleen moet je wennen aan een nieuw huis, ook zul je op zoek moeten naar de voorzieningen in de buurt, nieuwe sociale contacten en wellicht ook een andere baan.

Het ontdekken van de voorzieningen is vrij simpel te realiseren en het zoeken naar een baan is niet per se ingewikkeld om te doen. Daarvoor kan je immers op zoek naar vacatures of het sturen van een open sollicitatie naar een bedrijf.

Nieuwe contacten opdoen daarentegen, daar is niet echt een vast stappenplan voor. Dat maakt het ook een van de meest lastige dingen van een verhuizing. Genoeg zelfvertrouwen is van belang.

Ook komen andere belangrijke punten om de hoe kijken. Hoe staat het er voor met je zelfbeeld en heb je voldoende eigenwaarde? Om je een beetje op weg te helpen heb ik 5 werkende tips voor je op een rij gezet:

1. Eerste keer kennismaken op een warme manier?

Tegenwoordig zijn mensen minder op hun buurt en omgeving gericht dan vroeger. Dat is op zich niet erg, maar je hoort wel vaak dat men het vervelend vindt om niet te weten wie er naast zich woont.

“Het is daarom een goed plan om, zodra je over bent, even aan te bellen bij de huizen die vlakbij het jouwe staan”

Je kunt je dan even voorstellen en aangeven dat jij de nieuwe buur in de straat bent. Je buren zullen dit vast en zeker waarderen!

Wil je het net iets feestelijker aanpakken dan dat? Of voelt het vreemd om ‘gewoon’ voor de deur te staan? Dan kan je natuurlijk ook vooraf iets lekkers maken dat je aan kunt bieden wanneer je aan de deur komt.

2. Uitnodigingen (direct) aannemen

Wanneer je bij je buren aan de deur komt of wanneer je op een andere plek aan de praat raakt met nieuwe mensen in de buurt, dan kan het zomaar zijn dat men je uitnodigt om eens iets te komen drinken. Of wellicht bieden ze zelfs hun hulp wel aan.

Wees niet bang om dit aan te nemen! Wat extra hulp kan prettig zijn en eens wat drinken en elkaar leren kennen is juist wat je wilt in een nieuwe omgeving.

Wel is het handig om deze handreiking als het kan, direct wat concreter te maken. Geef bijvoorbeeld aan op welke dag je met de klus aan de slag wilt waar je wel wat hulp bij kunt gebruiken en informeer of zij dan tijd hebben.

“Of nodig hen uit om bij jou op de koffie te komen en probeer hier meteen iets voor af te spreken”

Lukt dit laatste nog niet omdat je nog volop in de verhuizing zit? Benader hen dan op een ander moment alsnog om de uitnodiging om te zetten in een concreet bezoekje.

3. Hobby’s en sport – ook NIET professioneel

Een andere ideale manier om nieuwe contacten op te doen is door je aan te sluiten bij een sport- of hobby club.

Op die manier heb je al tenminste één gezamenlijke interesse waar je over kunt praten met de anderen uit de groep.

Zo’n club hoeft trouwens zeker niet professioneel te zijn. Er zijn ook veel mensen die hun eigen groep oprichten omdat ze houden van koken, lezen of bordspelletjes doen.

Doordat dit geen professionele clubs zijn, zijn ze doorgaans ook wat lastiger te vinden. Je zou eens op Facebook kunnen kijken of er zo’n groep met jouw interesses in de buurt bestaat.

Een andere mogelijkheid zijn fora die draaien om jouw hobby. Naast informatie en gelijkgestemden, vind je hier ook vaak groepjes die zijn opgericht om de hobby bijvoorbeeld met elkaar uit te oefenen.

En mocht er nog geen groep in jouw nieuwe omgeving bestaan, dan kan jij natuurlijk ook altijd zelf het initiatief nemen en een oproepje plaatsen.

4. Werk

Zoals eerder gezegd is de wijze waarop je werk vindt makkelijker dan het vinden van nieuwe kennissen en vrienden. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat wanneer je een baan hebt in de buurt, je deze niet in kunt zetten om te werken aan de sociale contacten!

Begin een gesprek met verschillende nieuwe collega’s en wees oprecht geïnteresseerd. Wie weet hebben jullie wel meer gemeen dan jullie werkplek.

“Als het klikt kan je de ander altijd eens uitnodigen om ook buiten werktijd eens iets te gaan drinken of bij elkaar op de koffie te gaan”

5. Kinderen

Wanneer je kinderen hebt, vooral als zij in een leeftijd zitten waarin ze met andere kinderen willen spelen, dan heb je direct een heel goed aanknopingspunt om sociale contacten op te doen.

Zo kom je een hoop andere ouders tegen op het schoolplein of wanneer je kind met iemand afspreekt en je de andere ouder treft tijdens het ophalen. Dat zijn perfecte momenten om even een praatje te maken en eens te kijken of het klikt.

Een andere mogelijkheid is trouwens het met je kind meegaan naar de speeltuin. Sowieso is het met jongere kinderen wel zo prettig om hen extra in de gaten te houden in een nieuwe omgeving, maar grote kans dat je op die manier ook andere ouders tegen het lijf loopt.

Vraag je je af hoe je in de speeltuin een praatje aanknoopt? Het helpt natuurlijk wanneer je eigen kind zelf contact maakt met een ander kind waardoor je al snel een goede reden hebt om een praatje met de ouder aan te knopen.

Gebeurt dit niet, dan kan je altijd een gesprek beginnen door iets te vragen. Zo kan je aangeven dat je nieuw bent in de buurt en je afvraagt of er nog een andere leuke speeltuin in de buurt is.

Mensen leren kennen na een verhuizing vereist actie van jou!

Welke manier ook het beste blijkt te werken voor jou, je zult altijd ook zelf tijd en moeite moeten steken in het opdoen van nieuwe contacten. Wees dus niet te afwachtend en durf zelf het initiatief te nemen om een gesprek met iemand te beginnen.

Ik heb een korte video opgenomen over hoe jij jouw sociale vaardigheden kunt verbeteren. Het start met ‘een andere stoel, een ander perspectief’. Geniet van je nieuwe woonplaats en aanstaande nieuwe sociale contacten. Je kan het!

Reacties