Overeind blijven in een veranderende wereld
Passie
Albert Sonnevelt
Passie
02/26/2013
1 min

Overeind blijven in een veranderende wereld

02/26/2013
1 min

Alles in de wereld verandert in een recordtempo. Veel zekerheden lijken weg te vallen. Ons klimaat, de financiële wereld, het instituut kerk, huwelijk en baangarantie  zijn allemaal anders dan dertig jaar geleden. Dit zorgt voor veel onrust, omdat houvast dreigt te verdwijnen.

Toch zit er ook een zeer positieve kant aan al die veranderingen. We zijn inmiddels genoodzaakt om nu de zekerheid bij onszelf te vinden. In dit blog een aantal tips hoe u dat het best kunt doen.

Kies voor samen in plaats van alleen

Wanneer de welvaart toeneemt is er een neiging om steeds individualistischer te worden. Wanneer je het financieel goed hebt, dan is de ander minder nodig. Tenminste, dat lijkt zo.  Zodra je lichamelijke of psychische klachten begint te krijgen, kom je er achter hoe waardevol je medemens is.

Daarom kun je het dak beter repareren wanneer het droog is…. Investeer nu in je vriendschappen terwijl je gezond bent, ook al lijk je de sociale contacten op dit moment niet nodig te hebben. De smoes dat je er geen tijd voor hebt gaat niet meer op. Vriendschap gaat altijd over prioriteit.

Leer je emotionele indrukken uit te drukken

Wanneer de hele wereld op zijn kop lijkt te staan, dan krijgen emoties vaak de overhand. Emoties zijn grote golven van energie die door je lichaam spoelen. Ze zijn een teken dat je leeft! Emoties worden pas een probleem wanneer je ze een betekenis wil geven. ‘Ik mag nu niet boos zijn’ Verdriet is voor watjes’ Wanneer je leert om je emotionele indrukken op de juiste manier uit te drukken gaan ze voor je werken. Boosheid is een prachtige energie die je  kunt omzetten in doorzettingsvermogen.

Angst helpt je om alert en creatief te zijn. Prima dat je deze emoties hebt. Blijf er alleen niet in hangen. Word een surfer die in staat is om op de toppen van de emotionele golven overeind te blijven.

Eerlijkheid duurt het langst

Juist in deze tijd blijkt dat alles wat niet klopt, aan het licht komt. Denk aan de bankschandalen, het Midden-Oosten, corrupte regeringsleiders enzovoort. Dit geldt ook voor ons. Oneerlijkheid heeft vaak te maken met de angst om te verliezen. Maar het enige wat je kwijt kunt raken, is een berg opgebouwde beelden en illusies, de schijnzekerheden waarmee je hoopte gelukkig te worden.

Werkelijk geluk zit hem in hele andere zaken dan materieel gewin. En dat zijn we met zijn allen op dit moment aan het leren. Het helpt wel om daar af en toe steun bij te krijgen. Want ook zelfreflectie gaat het beste met een gelijkgestemde om je heen.

Reacties