Positief kijken naar slechte ervaringen
Diversen
Albert & Tonny
Diversen
07/21/2020
8 min

Positief kijken naar slechte ervaringen

07/21/2020
8 min

Positief kijken naar slechte ervaringen

In deze coronatijd zie je twee kampen verschijnen. Aan de ene kant heb je mensen die helemaal in de conspiracy-theorieën zitten en zien dat heel veel dingen in de wereld veroorzaakt zijn door andere mensen. Dit is vaak ingegeven door een bepaalde behoefte aan controle. Aan de andere heb je een categorie mensen die altijd alles positief zien en altijd positief blijven denken. Wat een hele mooie eigenschap is.

Als je zelf even lekker wilt mopperen en je staat even niet lekker in het leven, dan is er niets vervelender dan een optimist. Iemand die je vertelt dat je het positieve ervan in moet zien. Ze zeggen altijd: Je maakt van een pessimist een optimist door er een nog grotere pessimist naast te zetten. Dat werkt ook wel zo. Zoals Theo Maassen het zei: een optimist is een slecht geïnformeerde pessimist. Maar hoe fijn het ook kan zijn om te mopperen, met positief denken kom je stukken verder.

Alles draait om ervaringen

In iedere ervaring die je hebt gehad zit iets wat jou heeft gemaakt. Je bent als mens een optelsom van jouw ervaringen en jouw herinneringen. Dat zijn positieve ervaringen en negatieve ervaringen. Al jouw ervaringen samen hebben jou gebracht tot waar je nu bent.

Het is een kunst om uit een negatieve ervaring die jou iets anders heeft gebracht dan jij had gewild toch te kijken naar wat je eruit kunt halen dat je kunt meenemen in je leven en waar je sterker van wordt. Je wilt op zoek gaan naar een manier waarop een negatieve ervaring jou verder heeft geholpen en je in situaties heeft gebracht waar je anders niet was geweest, maar waar ook weer positieve dingen in zitten.

Winston Churchill zei hier ook iets heel moois over. Hij zei: “Success is not final, failure is not fatal, it’s the courage to continue that counts.” Eigenlijk zegt hij dus: heb de moed om door te gaan. Een van de mooie dingen van negatieve ervaringen is dat je moed gaat ontwikkelen. Moed is heel mooi. Als je kijkt naar het woord ‘courage’. Daar zit het franse woord ‘coeur’ in, het heeft dus met je hart te maken. Er is moed nodig om je ervaringen vol te omarmen en positief te blijven denken.

Nog zo een: The only way out is to go in. Ervaringen krijg je sowieso. Soms zit je er niet op te wachten, maar ga je ze bewust creëren. Bijvoorbeeld als je op reis bent en een tocht door de jungle gaat maken in de hoop dat je nieuwe ervaringen opdoet. Of je begint een nieuw bedrijf. De belangrijkste vraag is: Waarom doe je dat? Onze belangrijkste drijfveren zijn doorgaans om iets te krijgen of juist te vermijden. Of je iets nu doet vanuit een verlangen of juist om pijn te vermijden, het levert altijd een ervaring op.

Jouw ervaringen zijn wat jij ervan maakt

Alleen al jezelf een vraag stellen kan je alweer in een nieuwe ervaring brengen of een nieuw perspectief opleveren. En de belangrijkste vraag die je jezelf dan kunt stellen, is wat je met zo’n slechte ervaring doet. Je kan niet per se altijd controleren wat er buiten jou om gebeurt. Maar je kan wel altijd controleren wat er binnenin jou gebeurt. Door positief te denken zorg je dat je iets goeds haalt uit een slechte ervaring.

Als jij een slechte ervaring hebt met iemand, iemand heeft jou iets aangedaan of je bent in een situatie gekomen waarin je beschadigd bent, dan is het logisch dat dat impact op je maakt. Maar dat hoeft geen garantie te zijn dat het je hele leven impact op jou blijft maken. Het is wat jij ervan maakt. Als jij positief blijft, kun je een slechte ervaring ombuigen.

Als iemand jou gekwetst heeft, heeft die ander jou dan gekwetst of heb jij jezelf gekwetst met de woorden van die ander? Dat is een wezenlijk verschil. Als jij waarheid vind in de woorden van de ander en je laat je daardoor kwetsen, dan kwets je eigenlijk jezelf. Dat kun je je hele leven blijven doen door die woorden tegen jezelf te blijven zeggen en daar steeds maar weer in te geloven. Als je er niet in zou geloven, dan zou je niet gekwetst zijn.

Met slechte ervaringen werkt het hetzelfde. Het is heel makkelijk om terug te kijken op je leven met het idee dat iemand anders jou iets heeft ontnomen. Of dat iets jou is overkomen. Of misschien heb je het gevoel dat je niet de kansen hebt gekregen die je had willen hebben. Misschien denk je dat je toen niet die baan hebt gekregen die je had willen hebben, omdat iemand anders die baan heeft opgeslokt. Je hebt niet het vriendinnetje gekregen dat je had willen hebben, omdat iemand anders ermee aan de haal is gegaan.

Veel dingen gebeuren buiten jou om. Het is vervolgens aan jou om te bepalen wat je ermee doet en wat je eruit gaat halen. In elke negatieve ervaring zit een les. Al is het alleen maar: “Hoe heeft dit me kunnen overkomen en hoe kan ik voorkomen dat dit in de toekomst weer gebeurt? Blijf jezelf deze vraag stellen om positief te gaan denken bij slechte ervaringen.

Positief blijven in coronatijd

De manier waarop mensen naar ervaringen kijken zie je heel goed terug in deze coronatijd. Veel ondernemers zijn in de problemen gekomen, omdat er ineens coronamaatregelen zijn, waardoor ze hun business niet meer kunnen draaien. Het is dan heel verleidelijk om te zeggen dat het niet je eigen schuld is dat je failliet bent gegaan. Het is de schuld van de overheid, want die heeft je maatregelen opgelegd.

Wat je ook kunt doen, is kijken naar hoe het heeft kunnen gebeuren dat je door een externe factor je eigen toko niet meer staande hebt kunnen houden. De haarscheuren die er al inzaten die zijn naar voren gekomen door de crisis. Door op deze manier te denken, kun je je slechte vanwege de maatregelen omzetten in iets positief.

Als je nu verder gaat en je gaat een nieuw bedrijf starten, dan moet je ervoor zorgen dat diezelfde problemen daar niet meer inzitten. Je moet een ander businessmodel gebruiken, een ander personeelsbestand aannemen of op een andere manier gaan werken. En op die manier maak je van een negatieve ervaring een positieve.

Een negatieve ervaring positief maken

Een van de dingen die je kunt leren van negatieve ervaringen is om geduld te hebben. Je kunt tijd niet managen, je kunt alleen jezelf managen. Op een gegeven moment zit je aan de grens van je effectiviteit en je efficiëntie, maar heb je dan nog wel een leuk leven? In het begin is het heel stoer om te zeggen dat je je tijd managet. Maar er valt eigenlijk helemaal geen tijd te managen.

Het is belangrijk dat je ook geduldig kunt zijn en de juiste momenten kunt afwachten. Zo ga je veel meer surfen op momentum dan dat je steeds maar dingen wilt afdwingen. Het werkt niet als je dingen wilt afdwingen terwijl je er zelf nog niet klaar voor bent en de omstandigheden ook nog niet. Het leven maakt je altijd wel pijnlijk duidelijk wanneer je niet op de juiste koers zit, wanneer je dingen doet die jezelf in gevaar brengen.

Als jij een keer iets heel extreems is overkomen, dat kan zijn op het gebied van gezondheid, maar ook in relaties of in je carrière, dan kun je daar vaak toch iets heel positiefs uit halen door er op de juiste manier over te denken. Misschien ben je een keer zwaar geconfronteerd met het feit dat je een verkeerde levenskeuze hebt gemaakt. Of je hebt je stress op de verkeerde manier gemanaged. Misschien heb je in relaties de verkeerde mensen opgezocht of heb je jezelf laten ondersneeuwen. Of je bent met je werk niet goed genoeg voor jezelf opgekomen en daardoor heeft iemand die baan gekregen. Uiteindelijk komt het altijd terug bij jezelf.

Een extreme ingreep laat zien dat je een verkeerde strategie hebt gevolgd. Je hebt de verkeerde route gelopen. Het is dan aan jou om andere levenskeuzes te gaan maken. Dat kan je alleen maar als je je realiseert welke negatieve ervaringen je hebt gehad die je moet gaan veranderen. En zo maak je een negatieve ervaring dus positief.

Je hebt altijd een keuze om positief te denken

Er is altijd een manier om een negatieve ervaring om te buigen in iets positiefs. Realiseer jezelf dat je daarin altijd een keuze hebt. Je hebt zo’n 50 gedachten per minuut. Dat zijn 50 verschillende keuzes die je kan maken. Waar richt jij je aandacht op? Uiteindelijk is input ook de output. Daar waar jij je aandacht op richt, dat neemt toe.

Jij maakt uiteindelijk de keuze waar jij jouw aandacht op wilt richten. Uiteindelijk is alles bewustzijn. Hoe jij de wereld ervaart en uiteindelijk jouw wereld creëert, dat is altijd op basis van je keuzes. Door positief te denken, creëer je een positieve omgeving voor jezelf.

Het is niet altijd even makkelijk om je te realiseren dat alles terug te brengen is naar jouw eigen keuzes. Het liefst leg je toch wel ergens de schuld neer. Bij de regering, je partner, je schoonmoeder of bij je baas. Of misschien een grote buitenlandse macht. Dat mag je doen. Maar zeg eens eerlijk: wordt je leven daar leuker door? Word jij leuker voor jouw omgeving als je de schuld alsmaar afschuift?

Een van de takeaways die je kunt hebben van negatieve ervaringen, is dat je leert dat je het niet allemaal alleen hoeft te doen. Je hebt ook hulp nodig en kunt ook hulp vragen. Het leven wordt ook echt leuker op het moment dat je ook hulp kan ontvangen.

Verwijt ook de positieve dingen

Uiteindelijk is alles tijdelijk. Om nog een keer Nietsche te quoten: “Alleen de liefde kan de mens verlossen.” Het gaat hier om liefde voor anderen, maar ook zeker om zelfliefde. Je kunt niet altijd controleren wat jou wordt aangedaan, wat er jou overkomt of wat er buiten jou om gebeurt, maar je kunt wel controleren wat er binnenin jou gebeurt. Iets heel negatiefs wat iemand anders jou aan probeert te doen of wat jou overkomt, kan alsnog een positief iets zijn wanneer je die zelfcompassie hebt.

Tijdens de Date With Destiny events heeft Tony Robins een hele krachtige boodschap als het gaat om verwijten maken. Zodra mensen een verwijt beginnen te maken, bijvoorbeeld dat hunouders de lat te hoog hebben gelegd, zegt Tony Robins: “Als je mensen gaat kwalijk nemen wat ze jou hebben aangedaan, dan moet je ze ook kwalijk nemen wat ze jou in positieve zin hebben aangedaan. Dan moet het wel eerlijk zijn.”

Als jouw ouders de lat te hoog voor je hebben gelegd, kun je misschien het gevoel hebben dat je niet goed genoeg bent. Maar het kan ook zijn dat jij juist door die ervaring een bepaalde persoonlijkheid hebt ontwikkeld waardoor je veel sterker bent geworden. Misschien heb je juist wel veel meer bereikt dan anderen waarvoor de lat niet zo hoog werd gelegd. Als er ook positieve dingen zijn uitgenomen, dan moet je ook dat de gever kwalijk nemen.

Een hoger doel

Het is ontzettend belangrijk om steeds weer met de why bezig te blijven. Het is enorm krachtig om te weten wat jouw hogere doelen jouw purpose is. Deze vraag blijf je uiteindelijk bewust of onbewust aan jezelf stellen. Er zijn hele wereldreligies ontstaan vanuit de why-vraag.

Het bedrijfsleven heeft zichzelf ook een hele tijd de why-vraag gesteld. Wat is nu eigenlijk het hoge doel van onze organisatie en hoe zetten we dat in de wereld. Dat geldt zowel in het klein als in het groot. Dus wat is jouw why? Als je wat meemaakt en je hebt een negatieve ervaring gehad, vraag jezelf dan af wat je ervan leert. En vervolgens naar hoe je iets kunt transformeren naar iets wat een hoger doel dient binnen jezelf, je directer elaties, je vriendenkring of zelfs binnen de wereld.

Als jij een beweging maakt die positief is voor jezelf, realiseer je dan wat voor impact dat heeft voor jouw directe omgeving en voor de wereld. Ook al kun je dat niet direct terugzien in een direct resultaat dat je dan verwacht, het kan zeker zo zijn dat je dat op de lange termijn op de een of andere manier wel weer terugziet. Input is output. En van daaruit wil je die beweging maken.

Reacties