Innerlijke rust vinden? Verminder je onrust in 6 stappen!
Stress
Albert & Tonny
Stress
12/09/2013
3 min

Innerlijke rust vinden? Verminder je onrust in 6 stappen!

12/09/2013
3 min

Innerlijke rust vinden, is niet altijd even gemakkelijk. Zeker als je druk bent, spanningen ervaart en je onrustig voelt.


Vaak nemen de alledaagse beslommeringen, taken en verantwoordelijkheden je zo in beslag dat bewust loskomen en innerlijke rust voelen lastig is. Toch zijn er allerlei manieren om rust te vinden. In dit artikel enkele praktische stappen om je onrust aan te pakken.

Stap 1: Achterhaal de oorzaak van je innerlijke onrust

Voel je je rusteloos en gestresst? Dan is het goed eerst te weten wat je onrust veroorzaakt. Waarom zit je niet lekker in je vel? Zie je het leven pessimistisch? En zit je hoofd vol? Heb je geldzorgen, relatieproblemen, strubbelingen met je ouders, is je werkdruk te hoog of is een familielid ernstig ziek? Weet je waardoor je je van binnen zo onrustig en gespannen voelt? Neem dan stappen om die spanning te verminderen. Schrijf of praat het bijvoorbeeld van je af. Want, die spanning verhindert je te ontspannen.

Stap 2: Neem het heft in eigen handen

Je holt dagelijks van hot naar her en hebt oneindig veel taken, verantwoordelijkheden en andere besognes die je aandacht vragen. Voor je het weet hol je jezelf voorbij en is het steeds moeilijker om rust te vinden. Wil je relaxter worden? Innerlijke rust vinden? Neem het heft in eigen handen. Laat je leven niet leiden door anderen, maar wees zelf ‘in control’. Leer nee te zeggen, heb doelen voor de lange en korte termijn, denk in kansen en mogelijkheden en richt je op de mooie en fijne aspecten in je leven.

Stap 3: Innerlijke rust vinden door te accepteren wie je bent 

Streef je elke dag naar perfectie, om een bepaald droombeeld te realiseren? Van superslank, gespierd, een groot huis en snelle bolide tot massa’s vrienden? En ben je dag in dag uit bezig om dat perfecte plaatje te bereiken? Vermoeiend of niet soms? En de vraag is nog maar of je bereikt wat je wenst. Want, genoeg is nooit genoeg. Wees eerlijk tegen jezelf en accepteer dat niets en niemand onfeilbaar is. Stop met die perfectie, dat zorgt voor rust en helpt je meer te ontspannen en uiteindelijk innerlijke rust te bereiken.

Stap 4: Laat die oude koeien in de sloot

Kost het je moeite het verleden te laten rusten? Haal je telkens weer die oude koeien uit de sloot? Omdat je spijt hebt of dingen anders had willen doen. Bedenk dat die gedachten je alleen maar onrustig maken en spanningen oproepen. Druk die gedachten direct de kop in. Zeg tegen jezelf: dat is geweest en daar kan ik niets meer aan doen. Dat voorkomt gepieker en gemaal en draagt uiteindelijk bij aan je innerlijke rust.

Stap 5: Doe regelmatig creatieve en actieve dingen 

Creatief bezig zijn of je actief inspannen, is een prima uitlaatklep om de onrust in je te laten verdwijnen. Zo bieden schilderen, tekenen, schrijven of knutselen je de mogelijkheid helemaal op te gaan in wat je doet. Tegelijkertijd kun je via creatieve activiteiten je onderbewuste uiten en zo meer rust krijgen. Ook een goed boek lezen waar je totaal in opgaat, maakt je rustiger evenals je laten meevoeren door de klanken en ritmes van je favoriete muziek.

Ook lichamelijk actief bezig zijn kan zorgen dat je lichaam en geest ontspant en helpt je innerlijke rust vinden. Pak je fiets of doe je wandelschoenen aan en trek eropuit. Snuif de geuren op, adem die frisse lucht met volle teugen in en geniet van de mooie natuur. Zo blaas je je hoofd helemaal leeg.

Stap 6: Wees positief en optimistisch

Innerlijke rust vinden, heeft ook alles te maken met hoe je in het leven staat. Ben je een pessimist en zie je dingen van de negatieve kant? Dan brengt dat de nodige stress en onrust met zich mee. Het glas is altijd half leeg, je staat altijd in de file en het regent vaker dan de zon schijnt. Bekijk en benader je het leven zo? Dan wordt het wel erg zwaar en somber. Leer jezelf aan positief naar het leven te kijken en optimistisch te zijn.

Ontdek in alles wat er speelt wat goeds. Het maakt je leven een stuk gemakkelijker, je zult meer plezier hebben en veel relaxter en rustiger in het leven staan. Het glas is immers altijd half vol.

Innerlijke rust vinden, is het jou al gelukt? Wat doe jij om innerlijke rust te bereiken? Laat je reactie onderaan dit artikel achter, ik ben erg benieuwd naar jouw ervaring bij het vinden van innerlijke rust!

Reacties