Plezier in je werk? 5 tips voor meer werkplezier en minder werkdruk!
Burn-out
Albert Sonnevelt
Burn-out
03/28/2014
3 min

Plezier in je werk? 5 tips voor meer werkplezier!

03/28/2014
3 min

Plezier in je werk hebben kent verschillende voordelen. Zo zorgt werkplezier ervoor dat je minder vatbaar bent voor werkdruk.

En… werk je met plezier? Dan ben je productiever, gelukkiger, positiever en je levert betere prestaties. Bijkomend voordeel is dat werkplezier zorgt voor een betere werksfeer. Plezier hebben in je werk loont dus. Wil je ook je werkplezier vergroten en minder werkdruk ervaren? Onderstaande tips helpen je op weg.

Tip 1: Weet waarom je werkt

Weet jij wat je motiveert om te werken? Is dat omdat er brood op de plank moet komen? Hmm… De kans dat je plezier put uit wat je doet, is dan gering. Werken om de dagelijkse basisbehoeften te bekostigen, moeten we bijna allemaal.

Maar, wat is de werkelijke reden? Is het voor je volgende droomvakantie? Een goed doel steunen? De studie van je kinderen? Je favoriete hobby? Sta elke dag eens stil bij wat je allemaal kunt doen dankzij je baan. De kans dat je meer plezier in je werk krijgt, zal toenemen.

Tip 2: Socialize met je collega’s

Niet alleen socializen met je familie en gezin is een bron van geluk. Ook goed contact hebben met collega’s verhoogt je werkplezier. Draag daarom bij aan een fijne werksfeer en houd je verre van geroddel. Dat werkt negatief en is een bron van irritatie. Toon liever oprechte interesse in je collega’s. Informeer naar hobby’s en hoe het weekend was. Lunch samen, drink een drankje en deel complimentjes uit. Je winst is meer plezier in je werk.

Tip 3: Regisseer je eigen loopbaan

Stilstand is achteruitgang, volgens een gezegde. Dus ga niet zitten wachten tot je wat wordt gevraagd. Neem het heft in eigen handen en regisseer je eigen loopbaan. Toon initiatief en durf met nieuwe ideeën te komen. Zoek naar nieuwe uitdagingen en ontwikkel jezelf. Kijk welke opleiding, training of cursus je daarvoor kunt volgen. Kortom, wat heb jij nodig voor plezier in je werk. Realiseer je dat je met een pro-actieve en positieve werkhouding meer bereikt dan wanneer je afwacht.

Tip 4: Opgeruimde en aantrekkelijke werkplek

Met plezier werken, heeft ook met je werkplek te maken. Kijk er eens kritisch naar. Is het een grote chaos? Houd dan een grote schoonmaak. Doe alles in mapjes, ordners, bakjes enzovoort. Zo creëer je overzicht en rust. Daarbij doe je met een geordende werkplek ook je collega’s een plezier.

En verder? Ziet het er onpersoonlijk uit? Maak het – voor zover toegestaan – wat aantrekkelijker en huiselijker. Een gezellig ogende werkplek werkt ontspannener. Zet een bos bloemen neer, hang een schilderij op, zet foto’s neer, neem een beker van thuis mee en dergelijke. Het werkt veel fijner.

Tip 5: Relax regelmatig: op je werk en thuis

Om werkdruk de baas te blijven en werkplezier te houden, is regelmatig ontspannen goed. Wissel daarom een paar uur werken af met een kort relaxmoment. Haal een kop koffie, maak een praatje of doe wat rek- en strekoefeningen. Sla je lunchpauze niet over en neem liever geen werk mee naar huis.

Ben je klaar met werken? Maak een to-do lijst voor de volgende dag en trek de deur dicht. Focus je aandacht vanaf nu op wat je gaat doen. Sporten, spelen met je kinderen, muziek luisteren en dergelijke. Trek bij thuiskomst gemakkelijk kleding aan en ontspan. Door in- en ontspanning (werk en thuis) af te wisselen houd je plezier in je werk en voorkom je werkstress.

Meer tips voor plezier in je werk

Wil je meer werkplezier? Breng de bovenstaande tips in praktijk. Uiteraard zijn er nog meer manieren om het plezier in je werk te verhogen en de alledaagse stress van je werk te verminderen. Enkele voorbeelden zijn:

  • Plan je vakanties gespreid over het hele jaar. Zo laad je je batterij regelmatig op en ga je telkens weer fris en uitgerust aan het werk.
  • Trakteer jezelf regelmatig. Heb je een drukke tijd achter de rug? En met succes de klus geklaard? Vier dat succes en beloon jezelf. Op een heerlijke massage, muziekconcert, etentje enzovoort. Zo houd je je werk en leven leuk.
  • Werk vol passie en bevlogenheid. Dat houdt je positief, geeft energie, maakt je werk plezierig en voorkomt dat je op de automatische piloot gaat functioneren.
  • Vraag om feedback. Wil je erkenning en waardering? Van je collega’s en je baas? Vraag er dan om. Want, een goed en opbouwend gesprek bevordert de onderlinge communicatie en draagt bij aan een plezierige werksfeer en je beleving van werkdruk.

Heb jij plezier in je werk? Ik laat je reactie achter onderaan dit artikel!

Reacties