Angst
Redactie
Angst
06/16/2020
5 min

Hoe ontwikkel je een proactieve houding op het werk?

06/16/2020
5 min

Proactief, wat is dat nu eigenlijk en hoe zorg je er voor dat je een proactieve houding aan neemt? Kun je dat zelf ontwikkelen? In dit artikel gaan we er dieper op in en na het lezen weet jij hoe je jouw houding proactief kunt krijgen!

Wat is proactief?

Proactief is het heft in eigen hand nemen, de regie over je eigen leven pakken. Jij bepaalt zelf wat wel en niet goed voor jou is en probeert daar naar te leven. Niet aarzelen gewoon doen. Dat is een proactieve houding.

Natuurlijk kennen we ook het tegenovergestelde Reactief handelen. Bij deze houding laten we alles maar over ons heen komen en denk je dat je zelf geen keuze hebt. Je laat andere voor jou bepalen en leeft met de beslissing van een ander.

Ook binnen een relatie zie je dit vaak terugkomen. De ene partner zit vol leven en plannen. De andere partner laat het allemaal maar een beetje gebeuren en vindt het wel prima zo. Dit is niet de meest ideale relatie. Probeer allebei een beetje balans te vinden. Herken jij deze relaties ook?

Het is geen ideale houding dus, logisch dat je dus wilt weten hoe je een veel meer proactieve houding aan kunt nemen. Laten we dat doen!

Waarom zou je een proactieve houding aan nemen?

Het hebben van een proactieve houding heeft veel voordelen. De lijst is eindeloos en wellicht kun je er nog veel meer verzinnen, maar wij nemen je mee op weg naar de meest belangrijke.

Betere prestaties en evaluaties

Na onderzoek is gebleken dat mensen met een proactieve houding veel beter presteren op het werk, beter zijn in ondernemen en veel positievere evaluaties krijgen. De verklaring zou liggen in het feit dat proactieve mensen zich beter kunnen vormen in hun werkomgeving.

Zelfontwikkeling

Een proactieve houding draagt zeker bij aan de zelfontwikkeling. Je handelt meer toekomstgericht, durft het initiatief te nemen met betrekking tot je eigen kansen en ontwikkeling.

Betere kansen op de arbeidsmarkt

veel bedrijven kiezen liever voor een proactief persoon dan een reactief persoon. Proactieve werknemers zijn dus erg gewild. Vooral bedrijven in de technologie, die onderhevig zijn aan constante veranderingen, hebben meer baat bij proactieve werknemers, welke zich sneller kunnen aanpassen.

Hoe ontwikkel ik een proactieve houding? – 7 Tips

Nu we weten wat voor mogelijkheden een proactieve houding ons kan geven, willen we dat natuurlijk verder ontwikkelen. Het brengt immers allerlei voordelen met zich mee. Maar proactief zijn kost ook energie. Je dient een langere tijd gemotiveerd te blijven en dat is soms best lastig. Dus hoe pak je dat nu aan?

  1. Blijf betrokken
    Betrokkenheid leidt tot proactief gedrag. Mensen die betrokken zijn bij hun werk of organisatie denken veel sneller probleemoplossend, zijn eerder bereid een ander te helpen en veel gemotiveerde. Probeer een band op te bouwen met je collega’s en leidinggevende, bied hen hulp aan, maar durf ook hulp te vragen. Zo zul je ook zelf groeien.
  1. Zoek de uitdaging
    Wanneer je het gevoel hebt dat je te weinig uitdaging hebt, zoek een nieuwe uitdaging. Maar denk er wel aan dat je de lat niet te hoog legt, zodat het nog steeds haalbaar blijft, anders zal je wellicht het vertrouwen in een ander, hoe ga je ermee om?" data-excerpt="Weinig vertrouwen in een ander, hoe ga je ermee om? Mensen vragen ons weleens: wat is nu de reden van jullie succes? Om eerlijk te zijn bereiden we de podcasts nauwelijks voor. Ze ontstaan in het moment. Omdat voor.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/psychologievansucces.nl/6686/weinig-vertrouwen-in-een-ander-hoe-ga-je-ermee-om-1170x500.jpg" class="smart-content-link sc-link" href="https://psychologievansucces.nl/weinig-vertrouwen-in-een-ander-hoe-ga-je-ermee-om/">vertrouwen in een ander, hoe ga je ermee om?" data-excerpt="Weinig vertrouwen in een ander, hoe ga je ermee om? Mensen vragen ons weleens: wat is nu de reden van jullie succes? Om eerlijk te zijn bereiden we de podcasts nauwelijks voor. Ze ontstaan in het moment. Omdat voor.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/psychologievansucces.nl/6686/weinig-vertrouwen-in-een-ander-hoe-ga-je-ermee-om-1170x500.jpg" class="smart-content-link sc-link" href="https://psychologievansucces.nl/weinig-vertrouwen-in-een-ander-hoe-ga-je-ermee-om/">vertrouwen in een ander, hoe ga je ermee om?" data-excerpt="Weinig vertrouwen in een ander, hoe ga je ermee om? Mensen vragen ons weleens: wat is nu de reden van jullie succes? Om eerlijk te zijn bereiden we de podcasts nauwelijks voor. Ze ontstaan in het moment. Omdat voor.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/psychologievansucces.nl/6686/weinig-vertrouwen-in-een-ander-hoe-ga-je-ermee-om-1170x500.jpg" class="smart-content-link sc-link" href="https://psychologievansucces.nl/weinig-vertrouwen-in-een-ander-hoe-ga-je-ermee-om/">vertrouwen in jezelf verliezen.
  1. De juiste omgeving
    Je kunt alleen maar proactief zijn als je in een juiste omgeving bent. Wanneer jij je niet op je plek voelt zal je ook niet gemotiveerd zijn om je werkzaamheden uit te voeren. Alles gaat op de automatische piloot, als het al werkt, en zonder enige passie. Dit is zeer demotiverend, dus verander er iets aan! Praat er met je leidinggevende over en kijk naar nieuwe vrijheden of verbeteringen. Dit zal uiteindelijk zowel jou als het bedrijf ten goede komen.
  1. Neem het heft in eigen hand
    Neem waar mogelijk zelf het heft in handen en probeer verbeteringen uit. Bedenk producen of diensten die een toegevoegde waarde kunnen hebben voor het bedrijf of de werknemers.
  1. Focus op de toekomst
    Bedenk bij elke beslissing die je maakt wat dit voor gevolgen heeft voor de toekomst. Maak eventueel een planning en probeer elke week wat tijd te besteden aan het aangrijpen van kansen of problemen oplossen. Zoek bijvoorbeeld een nieuwe cursus om zo je vaardigheden te verbeteren.
  1. Blijf actief
    Proactieve mensen gaan niet bij de pakken neer zitten, maar blijven in beweging. Bouw aan een band met je collega’s, discussieer of zoek samen naar een oplossing voor een probleem of een verbetering.
  1. Stop met routines
    Wij hebben allemaal routines en regelmaat nodig in ons leven. Maar doorbreek ook eens deze routines en doe het op een andere manier. Een verandering kan er toe leiden dat je alles in een ander daglicht ziet en dus ook nieuwe mogelijkheden ontdekt.

Welke type ben jij?

Ik heb natuurlijk geen idee welke baan jij hebt of de manier hoe jij aan je geld komt. Stel jezelf eens de volgende vraag: Welke collega heeft nou echt een proactieve houding? Van welk collega kan ik dit leren?

Je zult er achter komen dat er niet eens zoveel collega’s zijn met deze eigenschap. Sterker nog veel collega’s denken niet eens na over de toekomst en zien wel wat de dag gaat brengen. Volgend onderzoeken hebben we het zelfs over 70% van jouw collega’s. Deze durven niet eens vooruit te denken!

Ongeveer 5% van jouw collega’s durft wel 1 tot 5 jaar verder te kijken. Deze hebben zelf alles al uitgeschreven en weten precies wat de volgende stappen gaan worden die zij gaan zetten. Deze 5% zal er alles aan doen door proactief te zijn hun doelen en dromen te behalen. Wil jij ook proactiever worden? Leer dan van deze groep… Deze groep legt het je vaak ook nog eens heel graag uit.

Ik word proactief!

Goed zo, niet meer blijven zitten, maar kies voor jezelf. Je zult al snel ervaren dat wanneer je een proactieve houding aan neemt dit niet alleen gevolgen heeft op de werkvloer maar ook privé.

Een proactief persoon motiveert vaak ook andere om op te staan en een oplossing te zoeken. Een afwachtende houding aan nemen kunnen we allemaal, maar er voor kiezen om er iets aan te doen, daar is moed en motivatie voor nodig. Maar ook jij kunt dat!

Bedenk je steeds “ik ga er iets aan doen”. Jij kunt er namelijk zelf iets aan doen. Elk probleem heeft meerdere oplossingen, ook al zie je ze niet direct. Schrijf ze op en kies de voor jou juiste oplossing. Wees proactief en kies voor je eigen leven. Ook jij kan het!

Reacties